Καραχρήστος: «Χρειαζόμαστε μαζικές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού»

Metrosport Team02 Νοεμβρίου 2020

Ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία κυρίως λόγω έλλειψης κλινών, χώρων και προσωπικού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Η κατάσταση είναι οριακή. Είναι τα όρια πριν ξεφύγει η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ γεμίζουν μετά την άλλη. Οι ήδη υπάρχουσες που μετατρέπονται σε ΜΕΘ για Covid γεμίζουν με κόσμο, υπάρχει μεγάλη πίεση και μεταξύ των εργαζομένων λόγω των πολλών ωρών εργασίας…».

Για την εικόνα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου:

«Χθες είχαμε γενική εφημερία. Δεκαοκτώ κλίνες Covid λειτουργούσαν και είναι πλήρεις εδώ και μέρες. Έγινε μονάδα αυξημένης φροντίδας, άδειασε και γέμισε με 6 κλίνες Covid και είναι πλήρεις από χθες. Σε τρεις ορόφους με πάνω από 80 κλίνες, νοσηλεύουμε περίπου 60 άτομα. Σύντομα όμως θα είμαστε πλήρεις;. Δεν είναι απλά νούμερα και κρεβάτια για τους ασθενείς. Είναι και το ποιος θα τους νοσηλεύσει. Στην κλινική Covid μπορούν να εφημερεύουν για 80 περιστατικά 3-4 γιατροί. Καταλαβαίνετε το φόρτο που υπάρχει. Ουσιαστικά καμία πρόσληψη, παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει έρθει από τον καιρό προ πανδημίας. Όλοι το ξέραμε. Περιμέναμε από τον κ. Κικίλια εξέλιξη. Δεν πήρε την ευθύνη που δεν πήρε κανένα μέτρο για να προλάβουμε τα χειρότερα».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

«Με επικουρικό προσωπικό, λίγο περισσότερο, έχουμε «προσθέσει» αυτά τα κρεβάτια που υπήρχαν και δεν λειτουργούσαν. Δεν έγινε κανένας λόγος για τα ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές, αντί για επίταξη προχωράν σε δώρα».

Για τις κινήσεις με τις άλλες Ενώσεις για πίεση:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε κάνει από δραματικές εκκλήσεις μέχρι καταγγελίες στο υπουργείο. Θέλουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτών. Νομιμοποίηση των συμβάσεων. Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και εργαστηρίων. Ετέθη σε όλους. Ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ στη Θεσσαλονίκη μόνο μια φορά. Η Κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματά μας. Τα αιτήματα των ειδικών… που λένε πως ακούν τους ειδικούς. Καλούμε τον κόσμο με τις κινητοποιήσεις μας να σταθεί στο πλευρό μας για το καλό όλων μας».

Για το αν το μείγμα φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματικό από την εποχή Μαρτίου-Απριλίου:

«Δεν έχει υπάρχει κάποια σημαντική πρόοδος στη φαρμακευτική αγωγή. Κι αυτά τα φάρμακα που δίνουμε περιμένουμε να δείξουν αποτέλεσμα. Πολύ καλύτερη φαρμακευτική αγωγή δεν υπάρχει και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Έχουμε 6 μήνες αγώνα τουλάχιστον μπροστά μας».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.