ΠΑΟΚ: Ξένοι αλλά δεν έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους

Γιώργος Πετρίδης27 Μαΐου 2021

Δεν είναι μικρή η λίστα των προπονητών που έκαναν που έκαναν περισσότερες από μία θητεία στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Είναι όμως μικρή εκείνη των ξένων που έκαναν περισσότερα από ένα περάσματα αφού ο Ραζβάν Λουτσέσκου γίνεται μόλις ο τέταρτος.

Είναι μία λίστα που άρχισε να γράφει ο αείμνηστος Γκιούλα Λόραντ. Ο Ούγγρος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ το 1974 και αποχώρησε στο τέλος της σεζόν 1975-76 έχοντας οδηγήσει τον Δικέφαλο στο πρώτο Πρωτάθλημα της ιστορίας του. Επέστρεψε τον Απρίλιο του 1980 για να αφήσει την τελευταία του ανάσα στον πάγκο του ΠΑΟΚ, στις 31 Μαίου 1981.

Έχτισε τον μύθο του τόσο ως ο πρώτος πρωταθλητής προπονητής του, όσο βέβαια και γιατί ως καλός καπετάνιος, έφυγε από τη ζωή όντας πάνω στο πλοίο του. Παραμένει στην πρώτη πεντάδα των προπονητών με τους περισσότερους αγώνες στον πάγκο του Δικεφάλου, μετρώντας 109.

Ο επόμενος ξένος που έκανε δύο θητείες στο «τιμόνι» του ΠΑΟΚ ήταν ο Όλεγκ Μπλαχίν. Ο Ουκρανός βρέθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1993 για να διαδεχτεί τον Λιούπκο Πέτροβιτς και πέρασε ένα γεμάτο χρόνο στον Δικέφαλο, αφού αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 1994. Η δεύτερη θητεία του ήταν εξαιρετικά σύντομη. Ανέλαβε το καλοκαίρι του 1998 διαδεχόμενος τον Άγγελο Αναστασιάδη αλλά πλήρωσε το μάρμαρο για την εντός έδρας ήττα από τον Άρη και απολύθηκε μόλις στον πρώτο μήνα της σεζόν. Ο Μπλαχίν μέτρησε στις δύο θητείες του στον ΠΑΟΚ 48 αγώνες με 20 νίκες, 14 ισοπαλίες και 14 ήττες.

Ο τρίτος και τελευταίος, μέχρι τη χθεσινή συμφωνία με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ξένος προπονητής που έκανε δύο περάσματα από την Τούμπα, ήταν ο Άρι Χάαν. Ο Ολλανδός που είναι 7ος στη λίστα των τεχνικών με τα περισσότερα ματς στον «ασπρόμαυρο» πάγκο (80 αγώνες με 45 νίκες, 14 ισοπαλίες και 21 ήττες), ανέλαβε το καλοκαίρι του 1994 και έμεινε μέχρι τις αρχές της σεζόν 1995-96 αλλά δεν... έριξε μαύρη πέτρα πίσω του. Επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 1999, για να πάρει τη θέση του Άγγελου Αναστασιάδη στην πολυτάραχη σεζόν 1998-99. Ο Χάαν έβγαλε όλη την περίοδο, άρχισε την επόμενη και τον Νοέμβριο του 1999 αποχαιρέτησε οριστικά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.