ΠΑΟΚ VS Παρί Σεν Ζερμέν: Η νύχτα που τον γύρισε χρόνια πίσω

Metrosport Team07 Απριλίου 2022

Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1992 ο ΠΑΟΚ πληρώνει την κόντρα των οργανωμένων οπαδών του με τον Θωμά Βουλινό.

Με θύμα τον ίδιο τον Σύλλογο καθώς τα όσα έγιναν στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν θα έφερναν πενταετή αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι είχε χάσει με 2-0. Σε εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο γήπεδο με πολλές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών του. Μάλιστα από το 63ο λεπτό, αγωνίστηκε με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Αλέξη Αλεξίου.

 Το τελικό 2-0 έδινε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στη γαλλική ομάδα. Δυο εβδομάδες αργότερα στο 50ο του ματς στην Ευρώπη παρουσία 30.000 και πλέον φίλων του ο Δικέφαλος είδε αρχικά στο 14’ τον Γουεά και στο 32’ τον Ζαν Λουκ Σασούς να σκοράρουν.

 Το δεύτερο μέρος δεν άρχισε ποτέ! Μόλις ο Ολλανδός διαιτητής Τζον Μπλακενστάιν σφύριξε τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ξέσπασαν μεγάλης έκτασης επεισόδια, που συνεχίστηκε για πολλές ώρες σ’ ολόκληρη την περιοχή γύρω από το γήπεδο. 

Δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλλουν στη Θύρα 4 και στη Θύρα 4 έρχονται «σώμα με σώμα» με τους οπαδούς, ο Ολλανδός διαιτητής περιμένει για λίγο πριν κλείσει το φύλλο αγώνα και μαζί με τον Ούγγρο παρατηρητή, Κάρολι Παλοτάι τυλίξουν σε «μια κόλλα χαρτί» τον ΠΑΟΚ και τον στείλουν στο εδώλιο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. 

Στις 4 Οκτωβρίου η πειθαρχική Επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε ότι:1. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της Παρί Σεντ Ζερμέν με σκορ 0-3. 2. Το σωματείο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης αποκλείεται από κάθε διοργάνωση της UEFA για τις δύο προσεχείς περιόδους για τις οποίες ενδεχομένως θα προκριθεί. 

Ο ΠΑΟΚ υπέβαλλε έφεση κατάφερε να μειώσει σε ένα χρόνο την ποινή αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και επέστρεψε στα κύπελλα Ευρώπης την περίοδο 1997-’98. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Χάβος, Μαλιούφας, Χιονάς, Πλίτσης, Λαγωνίδης, Οικονομίδης, Τουρσουνίδης (40' Δερμιτζάκης), Τζούρτζεβιτς, Μαγκντί, Λεοντιάδης.

ΠΑΟΚ VS ΡΕΝ: Πεντάρα στην ομάδα του Μπόλονι

Ηταν το ματς της παρηγοριάς. ΠΑΟΚ και Ρεν δεν είχαν καμιά ελπίδα πρόκρισης στην επόμενη φάση και έψαχναν απλά την πρώτη τους νίκη. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κωστίκος και σε αυτόν της Ρεν ο Λάσλο Μπόλονι που λίγα χρόνια αργότερα θα αναλάμβανε τον Δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ φτάνει στο εμφατικό 5-1 πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη στο Κύπελλο UEFA μετά από 11 παιχνίδια και την πρώτη στη Θεσσαλονίκη μετά από σχεδόν τρία χρόνια. 

Οι Ροσά (4 αυτογκόλ), Χριστοδουλόπουλος (38), Γιασεμή (79, 89) και Σαλπιγγίδης (83 πέναλτι) σημείωσαν τα γκολ του ΠΑΟΚ, ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε στο 70 ο Μπριάν. Ο αγώνας έγινε παρουσία ελάχιστων οπαδών λόγω της απογοήτευσης αλλά και της έλλειψης βαθμολογικού ενδιαφέροντος. 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Φερνάντες, Φουτσίνι, Καρυπίδης, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Μαλαδένης (46 Ηλιάδης), Μπαλάφας, Χριστοδουλόπουλος (73 Σαλπιγγίδης), Σικαμπάλα, Εγκωμίτης (75 Ανδράλας), Γιασεμή. Να σημειώσουμε πως στον αγώνα αυτό δεν έπαιξαν οι Ζαγοράκης, Μέγκαχεντ και Βαγγελής. Σε εκείνη τη διοργάνωση στη φάση των ομίλων δεν υπήρχαν διπλές αναμετρήσεις και η κλήρωση ήθελε τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο απέναντι στην Ρεν.

ΠΑΟΚ VS ΓΚΙΝΓΚΑΜΠ: Εχασε το ματς και την πρόκριση

Το 2014 ο Δικέφαλος αγωνίζεται στους ομίλους του Europa League έχοντας ως αντιπάλους την Φιορεντίνα, την Ντιναμό Μινσκ και την Γκινγκάμπ. Με τον Αγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του και έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα, η πρόκριση στους 32 της διοργάνωσης ήταν εφικτός στόχος. 

Ομως δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί. Και αυτό γιατί γνώρισε δυο οδυνηρές ήττες από την γαλλική ομάδα που είχε στο ρόστερ της τον Λεβέκ (ναι αυτόν που απέκτησε αργότερα ο ΠΑΟΚ με τη συνέχεια να είναι γνωστή). Στο ματς του πρώτου γύρου ο ΠΑΟΚ χάνει με 2-0 και το σκορ αδικεί τους γηπεδούχους. 

Ο Μαρβό μέσα σε διάστημα τριών λεπτών (στο 57’ και στο 60’) διαμορφώνει το τελικό 2-0. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας (75′ Γκολάσα), Κατσικάς, Ρατ, Βίτορ, Τζιόλης (55′ Μάρτενς), Μακ (63′ Παπαδόπουλος), Κάτσε, Τζανδάρης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης. Στην έκτη και τελευταία αγωνιστική ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την γαλλική ομάδα. Με νίκη θα ακολουθούσε την Φιορεντίνα στους «32».

 Το γρήγορο γκολ της Γκινγκάμπ στο 6ο λεπτό από τον Μποβιού μετά από φάουλ του Ζιρές έβαλε δύσκολα στον ΠΑΟΚ. Σε μια ανύποπτη φάση ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κερδίσει πέναλτι. Μετά από γύρισμα του Αθανασιάδη ο Γιάκομπσεν βρήκε την μπάλα με το χέρι. Το πέναλτι εκτέλεσε ο Κλάους στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας σε 1-1 βάζοντας και πάλι στο παιχνίδι τους Θεσσαλονικείς. Ο Κλάους στο 52' είχε μεγάλη διπλή ευκαιρία για να πάρει κεφάλι στο σκορ. 

Ύστερα από κόρνερ του Ρατς ο διεθνής επιθετικός έπιασε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και ενώ μία νέα κεφαλιά κατέληκε στα χέρια του Λεσλ. Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ τελείωσε στο 84ο λεπτό με το εκπληκτικό γκολ του Μποβιού. Ο επιθετικός της Γκινγκάμπ απέφυγε τον Ρατς με εξαιρετική κίνηση και με δυνατό σουτ νίκησε τον Γλύκο κάνοντας το τελικό 1-2. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Βίτορ, Τζαβέλλας, Ρατς, Γκολάσα (53’ Μάρτενς), Κάτσε (80’ Μαντούρο), Τζανδάρης, Περέιρα (61’ Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης και Αθανασιάδης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.