ΠΑΟΚ VS Ολυμπιακός: Το κλειδί κρύβεται στον άξονα

Παναγιώτα Χαλκιά04 Μαρτίου 2020

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Τούμπα για τον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά πριν από 12 βράδια στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα όταν και οι «ερυθρόλευκοι» χαμογέλασαν μετά το δώρο της θεάς τύχης. Η δεύτερη πράξη θα εξελιχθεί σε λίγες ώρες και αν μη τι άλλο, όπως σε κάθε ντέρμπι, η μάχη στο χώρο του κέντρου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. 

Πειράματα και αναζήτηση ενός δεύτερου Μίσιτς

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει ένα πλούσιο ρόστερ. Ο Aμπέλ Φερέιρα έχει επιλογές στα χέρια του και παρότι πειραματίστηκε αρκετά στην αρχή φαίνεται πως καταλήγει στο δίδυμο Μίσιτς - Μαουρίσιο στα χαφ. Ο Πορτογάλος άλλαξε σκέψη και κατάλαβε τι μπορεί να του προσφέρει ο κάθε μέσος. Αυτό φαίνεται από τις μέχρι τώρα επιλογές του. Από το δίδυμο Εσίτι - Ελ Καντουρί στα προκριματικά σε εκείνο του Μίσιτς με τον Μαουρίσιο επτά μήνες μετά.

Ο Μίσιτς έχει αποδειχθεί η πιο χρήσιμη προσθήκη. Ο Κροάτης από εναλλακτική λύση έγινε ο βασικός κρίκος της μεσαίας γραμμής του Δικεφάλου αλλά ο παίκτης που θα τον πλαισιώσει αναζητείται ακόμη. Ο Εσίτι έχει αμυντικές αρετές, ο Αουγκούστο θέλει χρόνο ακόμη καθώς βγαίνει πρώτη φορά εκτός Βραζιλίας ενώ ο Μαουρίσιο δεν έχει φτάσει στο πικ της απόδοσης του ακόμη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε (πατώντας πάνω στον κέρσορα) τα στατιστικά των μέσων του ΠΑΟΚ:

Πιστός στην τριάδα που του προσφέρει ασφαλές passing game

Ο Πέδρο Μαρτίνς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεσαία γραμμή. Οι παίκτες που βρίσκονται στον άξονα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του παιχνιδιού και έχουν ιδιαίτερη έφεση στις εύκολες μεταβιβάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο φετινό πρωτάθλημα οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 2010 πάσες και η διαφορά από το δεύτερο στην εν λόγω κατηγορία Παναθηναϊκό είναι αρκετά μεγάλη (1533). Οι περισσότερες εξ αυτών περνούν από τα πόδια των χαφ. Δεν είναι τυχαίο ότι Μπουχαλάκης (290) και Καμαρά (233) βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της συγκεκριμένης κατηγορίας ενώ ακολουθεί και ο Γκιγιέρμε με 178 πάσες.

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης είναι ένας από τους Έλληνες παίκτες που εμπιστεύεται περισσότερο ο Πορτογάλος τεχνικός. Εξάλλου, τον έχει χαρακτηρίσει τον πιο έξυπνο ποδοσφαιριστή που έχει προπονήσει. Ο Μαντί Καμαρά είναι από τους κομβικούς παίκτες στο πλάνο του. Παίζει και αυτός ως εξάρι και ως οχτάρι και εάν περιορίσει τα σουτ άνευ λόγου που επιχειρεί ορισμένες φορές θα γίνει ακόμη πιο χρήσιμος. Ο Γκιγιέρμε είναι ο ηγέτης στον άξονα του Ολυμπιακού. Δίνει μια σιγουριά και ασφάλεια σε συμπαίκτες και προπονητή. Έχει σίγουρες πάσες, σπάνια κάνει λάθος και η απουσία ήταν αισθητή.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε (πατώντας πάνω στον κέρσορα) τα στατιστικά των μέσων του Ολυμπιακού:

Μίσιτς – Μπουχαλάκης σημειώσατε 1

Η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων στο «Γ. Καραϊσκάκης» κράτησε την κατάσταση στο ίδιο σημείο. Δεν έγινε καμία αλλαγή στη βαθμολογία και ο ένας περιμένει την γκέλα του άλλου από την επομένη. 

Το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς δεν έφερε το τρίποντο αλλά στην επιφάνεια κάποιες «εμμονές» του. Όπως αυτή με τον Μπουχαλάκη στα χαφ. Ο Έλληνας μέσος έχει καλή μεταβίβαση και μπορεί να αλλάξει εύκολα κατεύθυνση στο παιχνίδι αλλά είναι πιο αποτελεσματικός όταν αυτό είναι χαμηλής έντασης. Στα ματς απαιτήσεων χρειάζεται βοήθεια και εκείνο το βράδυ αυτό φάνηκε. Ειδικά όταν είχε να αντιμετωπίσει ένα Μίσιτς. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον έλεγχο και οι «ερυθρόλευκοι» πήραν ανάσα μόνο όταν ο Πορτογάλος τεχνικός πέρασε στο παιχνίδι ένα οχτάρι.

Από την άλλη, ο Αμπέλ Φερέιρα τα πήγαινε εξαιρετικά. Ο Δικέφαλος είχε το υπέρ του αποτέλεσμα και εάν δεν άλλαζε ξαφνικά θέση στον Ελ Καντουρί μπορεί και να έφευγε με το διπλό. Ο Μαροκινός πήγε στον άξονα και οι «ασπρόμαυροι» αδυνατούσαν να κρατήσουν την μπάλα με αποτέλεσμα να δίνουν δεύτερες και τρίτες επιθέσεις στον αντίπαλο και να δεχθούν την ισοφάριση.

Βρέθηκε τρόπος να περιοριστεί ο Μίσιτς

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήρθε διαβασμένος στην Τούμπα. Τοποθέτησε μια τριάδα στα χαφ και περιόρισε τις επιθετικές ενέργειες του ΠΑΟΚ. Έβαλε τον Καμαρά πίσω από τον Ελ Αραμπί με έναν και μοναδικό σκοπό να μην επιτρέψει την εύκολη κατοχή και να μειώσει τους χώρους κίνησης των Μίσιτς και Μαουρίσιο. Η επιλογή του δεν επέτρεψε στα χαφ του Δικεφάλου να κυριαρχήσουν. Αδυνατούσαν να δημιουργήσουν πολλές φορές και δεν πατούσαν τόσο εύκολα περιοχή ενώ μειώθηκαν και οι μεταβιβάσεις σε Πέλκα και Μπίσεβαρ. 

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις απέδειξαν ότι η επιλογή προσώπων στη μεσαία γραμμή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Μένει να δούμε ποιος από τους δύο Πορτογάλους θα κάνει ματ. Ραντεβού στο χορτάρι της Τούμπας...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.