ΠΑΟΚ Vs Ολυμπιακός: Απειλή από αέρος

Κώστας Πετρωτός23 Φεβρουαρίου 2020

Η επιστροφή του συστήματος των πλέι οφ στο Πρωτάθλημα, αλλά και τα κέφια της κληρωτίδας του Κυπέλλου έδωσαν στις αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, τον χαρακτήρα... μίνι σίριαλ του Netflix.

Στο τέλος αυτής της σειράς αγώνων οι δύο αντίπαλοι θα γνωρίζουν ο ένας τον άλλο καλύτερα κι από τους εαυτούς τους, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μονομάχοι της Τούμπας το απόγευμα της Κυριακής (23,2, 19:30) δεν γνωρίζουν ήδη καλά ο ένας τον άλλο.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον ΠΑΟΚ, ο Αμπέλ Φερέιρα και όλοι οι συνεργάτες του, από τους βοηθούς του μέχρι και τους αναλυτές αντιπάλων της ομάδας, εδώ και μέρες έχουν κάνει φύλλο και φτερό την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, δίνοντας στον 41χρονο κόουτς τη δυνατότητα να κάνει ένα πρώτο φροντιστήριο στους παίκτες του Δικεφάλου την Παρασκευή. Η κυρίως ανάλυση θα γίνει ανήμερα του ντέρμπι, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για τον τρόπο παιχνιδιού των «ερυθρολεύκων», επιδιώκοντας να αναδείξει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους.

Το «metrosport.gr» επιχειρεί να μπει για λίγο στην θέση του Αμπέλ Φερέιρα και σας παρουσιάζει τα πέντε σημαντικότερα σημεία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού που η αντιμετώπισή τους θα αποτελέσει το κλειδί για την επικράτηση του ΠΑΟΚ. Στην προσπάθειά μας, πολύτιμη βοήθεια δίνει η στατιστική μέσα από τους αγώνες Πρωταθλήματος, με την υποσημείωση ότι οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια, καθώς η διαφορά του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ μεγάλη.

1. Αμυνα που... φωνάζει για πίεση

Τα 9 γκολ παθητικό καθιστούν την άμυνα του Ολυμπιακού την μακράν καλύτερη από όλες τις άλλες σε επιδόσεις (ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ που βρίσκονται στην δεύτερη θέση έχουν δεχθεί από 21) . Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχει αδυναμίες και μπορεί κανείς να θυμηθεί το πρόσφατο παιχνίδι με την Αρσεναλ για να το αντιληφθεί. Αν, λοιπόν, ο αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» διαθέτει την ποιότητα και την ικανότητα να αναδείξει αυτές τις αδυναμίες, τότε μπορεί να ποντάρει κιόλας σ' αυτές.

Και αυτό, προφανώς, θα επιδιώξει να κάνει ο ΠΑΟΚ. Σφιντέρσκι, Πέλκας, Λημνιός ή όποιος άλλος αγωνιστεί στην γραμμή κρούσης του Δικεφάλου θα ασκήσει μπόλικη πίεση στους αμυντικούς και τους χαφ του Ολυμπιακού, με στόχο να τους οδηγήσει σε λάθη. Και η «ερυθρόλευκη» επιρρέπεια στα λάθη αποτυπώνεται στην στατιστική. Η ομάδα του Μαρτίνς είναι η τέταρτη σε λάθη στο Πρωτάθλημα. Εχει 1011 συνολικά (την ακολουθεί πάντως ο ΠΑΟΚ με 1003) και την ξεπερνούν μόνο η Ξάνθη με 1032, ο Αρης με 1041 και ο Πανιώνιος με 1068.

Μπορεί κανείς, βέβαια, να αντιπαραθέσει τις μόλις 140 τελικές προσπάθειες που έχουν κάνει οι αντίπαλοί του στον Ολυμπιακό (η καλύτερη αμυντική επίδοση της κατηγορίας), είπαμε όμως: Χρειάζονται ομάδες με ποιότητα για να αναδείξουν τις αδυναμίες του Ολυμπιακού.

2. Εφεση στο παιχνίδι από τα άκρα

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει δομήσει μία ομάδα που στηρίζεται πάρα πολύ στην ανάπτυξη από τα άκρα. Ο Ολυμπιακός και επιδιώκει και έχει την ικανότητα να βγαίνει σε γρήγορες επιθέσεις, τόσο από την αριστερή όσο και από την δεξιά πλευρά του και όσο πιο πετυχημένα το κάνει τόσο αυξάνει τις πιθανότητες για να κατακτά νίκες. Η ικανότητά του στον συγκεκριμένο τομέα παιχνιδιού αποτυπώνεται και σε αριθμούς. Οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 638 προσπάθειες για γέμισμα στο φετινό Πρωτάθλημα, 82 περισσότερες από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Εχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία τόσο το μπλοκάρισμα σ' αυτό το στυλ παιχνιδιού, όσο και η μείωση του ποσοστού των εύστοχων γεμισμάτων. Αυτή η σκέψη εξηγεί γιατί ο Αμπέλ Φερέιρα είναι αρκετά προβληματισμένος για την σύνθεση των άκρων του ΠΑΟΚ.

Για το αν θα επιλέξει τα δίδυμα Γιαννούλη-Μπίσεσβαρ και Βιεϊρίνια-Λημνιού ή θα δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Φυσικά, έχει μεγάλη αξία και ποια θα είναι η επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς. Ομάρ-Μασούρας και Τσιμίκας-Βαλμπουενά ή κάτι άλλο; Οι τελικές επιλογές και κυρίως η απόδοση των παικτών που θα αγωνιστούν στις πτέρυγες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο ποια από τις δύο ομάδες θα κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά, θα μετρήσουν πολύ και οι βοήθειες που θα δώσουν οι μέσοι των δύο ομάδων στους ακραίους συμπαίκτες τους και αυτό συνιστά επιπλέον δουλειά για Μίσιτς και Μαουρίσιο.

3. STOP στο passing game

Όπως σε κάθε ντέρμπι, έτσι και σ' αυτό, η μάχη των χαφ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της αναμέτρησης. Πόσο μάλλον όταν ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς αποτελεί ένα σύνολο που αρέσκεται να πασάρει πολύ, εξού και η συντριπτική υπεροχή του στον συγκεκριμένο τομέα στατιστικά. Στο φετινό Πρωτάθλημα μετρά ως τώρα 1866 πάσες, έναντι 1445 του Παναθηναϊκού και 1324 του ΠΑΟΚ που στην εποχή Φερέιρα, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες της, προσπαθεί να κάνει πιο άμεσες επιθέσεις. Τις πάσες τις δίνουν κυρίως οι χαφ και στην περίπτωση του Ολυμπιακού, μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους μέσους του βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των παικτών που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Μπουχαλάκης μετρα συνολικά 270, ο Καμαρά 218 και ανάμεσά τους βρίσκεται ο Νέιρα του ΟΦΗ με 231.

Θα είναι, κατά συνέπεια, κομβική παράμετρος για την επικράτηση του ΠΑΟΚ, η επικράτηση του διδύμου Μίσιτς-Μαουρίσιο έναντι των χαφ που θα επιλέξει ο Μαρτίνς. Προφανώς, έχει μεγάλη σημασία αν ο Ολυμπιακός παραταχθεί με τρεις καθαρόαιμους μέσους και πώς θα λετουργήσει σ' αυτή την περίπτωση ο Πέλκας που πιθανότατα θα ειναι ο τρίτος χαφ/κρυφός επιθετικός στο σύστημα του Φερέιρα. Ο Πορτογάλος, βέβαια, έχει στην διάθεσή του και βάθος στο ρόστερ που μπορεί να του δώσει εναλλακτικές λύσεις στην διάρκεια του ματς.

4. Το απόθεμα φυσικών δυνάμεων

Προφανώς, στην εξίσωση του ντέρμπι μπαίνει και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έδωσε το βράδυ της Πέμπτης είναι ματς υψηλού επιπέδου κόντρα στην Αρσεναλ. Με βάση και την εξέλιξη που είχε η αναμέτρηση, οι «ερυθρόλευκοι» κατανάλωσαν αρκετές δυνάμεις και αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό σε τι κατάσταση βρίσκονται παίκτες όπως ο Βαλμπουενά που ηλικιακά δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθουν στην διαδικασία δύσκολων αγώνων Πέμπτη-Κυριακή.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Γάλλος δύσκολα θα είναι βασικός στην Τούμπα, ενώ θα μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το να δούμε πώς θα παρουσιαστεί συνολικά ο Ολυμπιακός. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το ερώτημα για το απόθεμα φυσικών δυνάμεων ακουμπά και τον ΠΑΟΚ που έχει παίκτες μεγάλους σε ηλικία όπως ο Βιεϊρίνια, ο Μαουρίσιο (ας μην ξεχνάμε ότι προέρχονται από σοβαρές εγχειρίσεις), ο Μπίσεσβαρ, ο Βαρέλα, ο Μάτος.

Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο έχει πολύ μεγάλη αξία το πώς θα διαχειριστεί ο Αμπέλ Φερέιρα το παιχνίδι. Ο προπονητής του Δικεφάλου έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει λύσεις πρώτης γραμμής και-επιπλέον-έχει κάνει και μία επιλογή που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική στην πορεία: φρόντισε να κάνει rotation στους παίκτες του, σε χαφ και επιθετικούς, να μοιράσει τον χρόνο συμμετοχής. Το πόσο καλό μπορεί να κάνει εν τέλει αυτό στον ΠΑΟΚ θα φανεί στα συνεχόμενα παιχνίδια που έρχονται στην τελική ευθεία της σεζόν.

5. Η «ερυθρόλευκη» υπεροχή στο εναέριο παιχνίδι

Το πιο έντονο σημείο προβληματισμού στην ανάλυση του Ολυμπιακού έρχεται για το παιχνίδι από αέρος. Σ' αυτό τον τομέα οι «ερυθρόλευκοι» είναι πολύ δυνατοί, καθώς διαθέτουν και ψηλά κορμιά. Ο Χασάν έχει ύψος 1.91μ., δύο στόπερ, τους Μπα και Σεμέδο που βλέπουν τον κόσμο από το 1.92μ. και 1.89μ. Αντίστοιχα, τον Μπουχαλάκη που είναι στο 1.86μ. Όλα αυτά την ωρα που ο πιο ψηλός της ενεκάδας του ΠΑΟΚ (αν εξαιρέσουμε τον Ζίβκοβιτς του 1.94μ. ή τον Πασχαλάκη του 1.97μ.) θα είναι ο Ίνγκασον του 1.88μ.

Ο Μαρτίνς ποντάρει πολύ στα στημένα που θα κερδίσει η ομάδα του στην Τούμπα και είναι προφανές ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι πολύ έξυπνοι στα μαρκαρίσματά τους. Η ισχύς του Ολυμπιακού στο παιχνίδι στον αέρα αποτυπώνεται και στην στατιστική. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι πρώτοι στις κεφαλιές (70) και έχουν πίσω τους τον Αστέρα Τρίπολης (67) και τον ΠΑΟΚ (50). Ο Αμπέλ Φερέιρα και οι παίκτες του έχουν αναλύσει, βέβαια, την συγκεκριμένη παράμετρο και έχουν δουλέψει αρκετά πάνω στις στημένες φάσεις-και-τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ΠΑΟΚ να έχει την κατοχή μπάλας και όταν αυτό δεν συμβαίνει να πιέζει ψηλά για να την κερδίζει ξανά σύντομα και να μην επιτρέπει στον Ολυμπιακό να κινηθεί προς την περιοχή του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.