ΠΑΟΚ VS Άρης: Βελτιώθηκαν και ζητούν επιβεβαίωση

Παναγιώτα Χαλκιά04 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΟΚ και Άρης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο γήπεδο της Τούμπας για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 1. Αμφότεροι θα επιδιώξουν να πάρουν το τρίποντο για λόγους γοήτρου και βαθμολογικούς.

Ο Δικέφαλος θα προσπαθήσει να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης ώστε να διατηρηθεί στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και να μη μεγαλώσει η απόσταση του από την κορυφή. Η ομάδα του Άλαν Πάρντιου θέλει να φύγει με το διπλό από την έδρα των «ασπρόμαυρων» για να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά και να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα.

Οι «κίτρινοι» έχουν το μομέντουμ καθώς στις πέντε τελευταίες συναντήσεις των δύο ομάδων (479 λεπτά) είναι αήττητοι και έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους. Μετρούν τρεις νίκες με 1-0 ενώ άλλα δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα χωρίς τέρματα. Μετά την επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία δείχνουν να έχουν βρει τον τρόπο να φεύγουν με θετικό αποτέλεσμα από την Τούμπα, κάτι που συμβαίνει αντίστοιχα και με τους «ασπρόμαυρους» στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου η απόδοση τους είναι καλύτερη.

ΠΑΟΚ: Πιο συμπαγής στην Τούμπα, σκοράρει πιο εύκολα εκτός

H επιστροφή στις εγχώριες διοργανώσεις μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ είχε θετικό πρόσημο για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμούς και να βρίσκει τη χημεία και την αυτοπεποίθηση που έδειχνε να της λείπει. Η βελτίωση είναι εμφανής και το σημαντικότερο είναι ότι βγάζει μια σιγουριά πλέον στο χορτάρι. Το χτυποκάρδι παραμένει όσο το παιχνίδι μένει στο εύθραυστο 1-0 αλλά η δημιουργία φάσεων κάποια στιγμή θα αποφέρει και τους σωστούς καρπούς.

Ο Δικέφαλος κυριαρχεί στο γήπεδο, πατά με μεγάλη συχνότητα στην αντίπαλη περιοχή και δημιουργεί ευκαιρίες για να απειλήσει την αντίπαλη εστία. «Χτίζει» με ορθό τρόπο τις επιθέσεις του αλλά του λείπει το γκολ πολλές φορές. Δεν εκμεταλλεύεται, όμως, τις ευκαιρίες που δημιουργεί, όπως φάνηκε και στο παιχνίδι στο Περιστέρι, κάτι που μπορεί να του στοιχίσει.

Συνολικά οι «ασπρόμαυροι» έχουν δημιουργήσει 175 τελικές προσπάθειες, εκ των οποίων οι 22 έχουν βρει στόχο. Δηλαδή χρειάζονται οχτώ τελικές για να παραβιάσουν την αντίπαλη εστία. Εντός έδρας έχουν πετύχει 12 γκολ σε 101 προσπάθειες (δηλαδή 1γκολ /8,4 τελικές), πατούν περισσότερο στην περιοχή, έχοντας 43 σουτ και 18 κεφαλιές. Μακριά από το γήπεδο της Τούμπας έχουν σκοράρει 10 γκολ και χρειάζονται μια τελική λιγότερη (1/7.4 τελικές) για να βρουν δίχτυα.

Ανασταλτικά δείχνει να έχει βρει τα πατήματα του. Έχει περιορίσει τα λάθη και δε δίνει συχνά, πλέον, τη δυνατότητα στον αντίπαλο να βρεθεί κοντά στην εστία και να απειλήσει τον Κοτάρσι.

Ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 11 γκολ σε 118 τελικές που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι ομάδες. Στην Τούμπα είναι πιο σοβαρός αμυντικά αλλά οι ομάδες είναι πιο αποτελεσματικές. Οι αντίπαλοι έχουν δημιουργήσει συνολικά 40 τελικές και έχουν βρει δίχτυα πέντε φορές, δηλαδή χρειάζονται οχτώ προσπάθειες για να πανηγυρίσουν. Εκτός έδρας ο Δικέφαλος δίνει περισσότερο χώρο και ευκαιρίες στον αντίπαλο να φτάσει μπροστά στην εστία του Κοτάρσκι (78 σε 8 ματς) αλλά έχει δεχθεί μόλις έξι τέρματα (1/13 τελικές).

Άρης: Πιο αποτελεσματικός στο σπίτι του, πιο ευάλωτος εκτός

Tρεις μήνες και κάτι έχει συμπληρώσει ο Άλαν Πάρντιου στον πάγκο του Άρη και αν μη τι άλλο, έχει δείξει ότι είναι δίκαιος. Ο Άγγλος τεχνικός δοκίμασε σχήματα και πρόσωπα, έκανε συνδυασμούς που άλλοτε του έβγαιναν και άλλοτε όχι. Έμαθε τι παίκτες έχει στα χέρια του και πήρε δύσκολες αποφάσεις. Εξήγησε το τι ζητά και τον τρόπο που θέλει να λειτουργούν οι ποδοσφαιριστές του μέσα στο γήπεδο και κατέστησε σαφές ότι στο βασικό σχήμα θα βρίσκονται εκείνοι που ξεχωρίζουν στην προπόνηση.

Στο πρόσφατο παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό, η ομάδα έδειξε τα πρώτα δείγματα του προσώπου που επιθυμεί ο Άγγλος. Ο Άρης κυριάρχησε στο χορτάρι, είχε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και δεν σταμάτησε να δημιουργεί φάσεις και να απειλεί την αντίπαλη εστία.

Σε 15 αναμετρήσεις στο φετινό πρωτάθλημα οι «κίτρινοι» έχουν σκοράρει 22 φορές σε σύνολο 193 τελικών προσπαθειών. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Έχουν δημιουργήσει 117 τελικές, εκ των οποίων οι 14 έχουν πάει στα αντίπαλα δίχτυα. Αντίθετα, εκτός έδρας οι «κίτρινοι» έχουν σκοράρει μόλις οχτώ φορές και χρειάζονται 9.5 τελικές για να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα.

Η αμυντική λειτουργία ήταν ένα από τα προβλήματα στην αρχή της φετινής σεζόν και στοίχισε στην ομάδα. Ο Άγγλος τεχνικός έπρεπε να βρει λύση και να ισορροπήσει την κατάσταση στην μεσοαμυντική γραμμή. Η προσθήκη του Ετέμπο και η χημεία που αποκτά σιγά σιγά η ομάδα δείχνουν να επιλύουν αυτόν τον πονοκέφαλο. Οι «κίτρινοι» περιόρισαν τα χαζά λάθη και έγιναν πιο σοβαροί αμυντικά.

Ο Άρης έχει δεχθεί 12 γκολ σε 129 τελικές που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοι του, εκ των οποίων τα πέντε είναι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και τα επτά μακριά από αυτό. Στο διάστημα που ο Άγγλος τεχνικός είναι στον πάγκο, οι «κίτρινοι» έχουν βρει το δρόμο προς τα δίχτυα 16 φορές και έχουν δεχθεί οχτώ τέρματα.

Στημένα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε κάθε παιχνίδι είναι οι στημένες φάσεις. Μετά τη διακοπή ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται βελτιωμένος σε αυτό το κομμάτι, κάτι που δείχνει ότι στην προετοιμασία έγινε δουλειά σε αυτό τον τομέα ενώ άλλαξαν και οι εκτελεστές (Ράφα, Κωνσταντέλιας). Τον τρόπο να εκμεταλλεύεται και τα στημένα βρήκε ο Άρης. Ο Άλαν Πάρντιου εντόπισε το πρόβλημα και δούλεψε πάνω σε αυτό και πλέον, η ομάδα δεν απειλείται αλλά απειλεί.

Οι δύο μονομάχοι βελτιώθηκαν από την τελευταία τους συνάντηση, περιόρισαν τα αμυντικά τους λάθη, έγιναν πιο δημιουργικοί και έμαθαν το πώς να εκμεταλλεύονται τα στημένα. Πλέον, θέλουν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους στο χορτάρι και μια νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου είναι, ίσως, η καλύτερη απόδειξη. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.