ΠΑΟΚ Β': Τα θετικά, οι αδυναμίες και τα συμπεράσματα της πρώτης σεζόν

Metrosport Team01 Μαΐου 2022

Σεζόν... πρεμιέρας ήταν η φετινή για τον ΠΑΟΚ Β', ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό να γίνει ομαλότερη η μετάβαση των παιδιών από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, παίρνοντας πρώτα μια γεύση από Β' εθνική. Αυτός είναι ο στόχος όλων των Β' ομάδων. Η πνευματική ωρίμανση των ποδοσφαιριστών και οι ευκαιρίες που θα παίρνουν για να δείξουν τις ικανότητές τους.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Ο Πάμπλο Γκαρσία ήταν ο εκλεκτός της οικογένειας Σαββίδη για να αναλάβει το project του ΠΑΟΚ Β'. Ο Ουρουγουανός ήξερε όσο κανένας τα παιδιά των ακαδημιών, με τα οποία πέρασε αρκετά χρόνια στις υποδομές. Αυτός τους προπόνησε, τους μεγάλωσε και τους έκανε... άντρες. Με τα παιδιά αυτά κατάφερε να πάρει πρωταθλήματα στην λίγκα της Κ19. Ο Τσιγγάρας, ο Λύρατζης, ο Τζόλης και άλλοι πολλοί, είναι αποτέλεσμα δουλειάς και του Πάμπλο Γκαρσία.

Έτσι λοιπόν, ο Γκαρσία αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΟΚ και αποφάσισε να περάσει κάποια χρόνια στον πάγκο της Β' ομάδας, της οποίας ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Να ετοιμάσει πνευματικά και αγωνιστικά τα παιδιά των τμημάτων υποδομής για την πρώτη ομάδα και όποιο καταφέρουν να... «κολυμπήσουν» καλά στη Β' εθνική, θα έχουν σίγουρη μια ευκαιρία στην πρώτη ομάδα.

Η σεζόν ολοκληρώνεται για τη δεύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ την πρώτη Μαΐου, καθώς τότε παίζει το τελευταίο της παιχνίδι κόντρα στον Απόλλων Λάρισας. Όπως ήταν φυσιολογικό, υπήρξαν αρκετά σκαμπανεβάσματα και αστάθεια στα αποτελέσματα, λόγω του νεαρού μέσου όρου ηλικίας. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η πρώτη σεζόν στέφθηκε με επιτυχία. Γιατί; Γιατί ο ΠΑΟΚ Β' ό,τι και αν γίνει την τελευταία αγωνιστική, δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο βαθμολογικό πίνακα, βρισκόμενος αυτή τη στιγμή στην 8η θέση με 44 βαθμούς. Καθόλου άσχημα. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά κέρδη όσον αφορά ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με την ομάδα.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Όπως προείπαμε, στόχος του ΠΑΟΚ Β' ήταν να δώσει ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μπορούσε, και έτσι έκανε. Ο Πάμπλο Γκαρσία χρησιμοποίησε συνολικά 28 ποδοσφαιριστές, ενώ εάν σε αυτούς προστεθούν οι Σοάρες και Ίνγκασον οι οποίοι είχαν πάρει συμμετοχές για να βρουν ρυθμό, τότε ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 30!

Η λίστα των παικτών που έπαιξαν με τον ΠΑΟΚ Β': Ταλιχμανίδης, Μπαλωμένος, Μπουργάνης, Τσαούσης, Τάχατος, Αποστολόπουλος, Καλουτσικίδης, Κουλιεράκης, Παναγιώτου, Μανιωλούδης, Τσοπούρογλου, Γιαξής, Ουεντραόγκο, Τσιγγάρας, Χατζηστραβός, Μελετίδης, Σαλαμούρας, Γρόσδης, Κουλούρης, Πανίδης, Φασίδης, Σπυρίδης, Κούτσιας, Τζίμας, Γαϊτανίδης, Μπράντονιτς, Σμυρλής, Σοάρες και Ίνγκασον.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας, όπως αναμενόταν, ήταν ο Γιώργος Κούτσιας. Ο νεαρός φορ του ΠΑΟΚ αποτελεί μεγάλο project για την ομάδα και έτσι δόθηκε στη Β' ομάδα για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές στα πόδια του, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά με τέτοια συχνότητα σε επαγγελματικό επίπεδο. Σκόραρε 10 φορές σε 16 αγώνες της Super League 2, αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ του ΠΑΟΚ Β' φέτος. Μάλιστα, ο Κούτσιας έχασε αρκετά ματς καθώς πολλές φορές συμμετείχε σε αποστολές με την πρώτη ομάδα, μη αγωνιζόμενος έτσι στην Β'.

Ο έτερος παίκτης που ξεχώρισε, ήταν ο Παναγιώτης Τζίμας. Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι είχε δώσει 300.000 ευρώ στον Αστέρα Τρίπολης αποκτώντας τον νεαρό φορ και τον έστειλε στη Β' ομάδα για να βρει χρόνο συμμετοχής. Έτσι κι έγινε, με τον μεσοεπιθετικό από την Πρέβεζα να βρίσκει 6 φορές δίχτυα, σε 29 εμφανίσεις στη δεύτερη εθνική.

Μεστή σεζόν επίσης πραγματοποίησαν και οι δύο πλάγιοι μπακ της ομάδας, ο Στάθης Τάχατος και ο Μάριος Τσαούσης, με 21 συμμετοχές αμφότεροι. Αμφότεροι είχαν μια εμπειρία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς ο πρώτος είχε αγωνιστεί ως δανεικός πέρσι στα Τρίκαλα, ενώ ο δεύτερος είχε παίξει με τον ΝΠΣ Βόλου στην πρώτη εθνική και είχε πάει και ως δανεικός στην σλοβάκικη Σπαρτάκ Τρνάβα.

Μεγάλο «στοίχημα» για τον ΠΑΟΚ, αποτελεί και ο Ισμαΐλα Ουεντραόγκο. Ο 22χρονος από την Μπουρκίνα Φάσο είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2021, εντοπίζοντάς τον το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας. Ο Δικέφαλος τον είχε αποκτήσει από την Ντουάνες, προλαβαίνοντας ορισμένους τούρκικους συλλόγους, οι οποίοι επίσης τον παρακολουθούσαν. Φέτος μέτρησε 18 συμμετοχές, όντας ακόμη σε περίοδο προσαρμογής, καθώς για πρώτη φορά αγωνίζεται σε σύλλογο, εκτός της πατρίδας του.

Οι αδυναμίες της πρώτης σεζόν

Σίγουρα, στα αρνητικά της φετινής πορείας του ΠΑΟΚ Β', ήταν η αμυντική λειτουργεία της ομάδας. Οι ασπρόμαυροι δέχθηκαν συνολικά 30 τέρματα, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη άμυνα της πρώτης οκτάδας, μετά την Αναγέννηση Καρδίτσας που δέχθηκε 34. Μάλιστα, από τα 31 ματς που έδωσαν συνολικά ως τώρα, στα 11 από αυτά κατάφεραν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους, δεχόμενοι και αρκετά... «φθηνά» γκολ έπειτα από λάθη στα οποία υπέπεσαν.

Ακόμη μια αδυναμία, ήταν το γεγονός πως δυσκολεύτηκε αρκετά να επανέλθει στις επιτυχίες έπειτα από μια ήττα από την Ξάνθη στις 20 Μάρτη, καθώς έχτισε ένα αρνητικό σερί 6 αγώνων χωρίς νίκη, μετρώντας 3 ισοπαλίες και 3 ήττες, με την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία ωστόσο να έχει το ελαφρυντικό πως πέρασε μια δύσκολη περίοδο με τον κορωνοϊό, γεγονός που την ανάγκασε στο τέλος της σεζόν να δώσει αρκετούς αγώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα κρίνεται στο... τέλος

Η πρώτη σεζόν λοιπόν του ΠΑΟΚ Β' ολοκληρώνεται την πρώτη ημέρα του Μαΐου και το αποτέλεσμά της, θα κριθεί το καλοκαίρι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρακολούθησε ορισμένα παιχνίδια από κοντά, ενώ είχε εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της δεύτερης ομάδας και τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών.

Έτσι λοιπόν, στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας ο Ρουμάνος τεχνικός θα συμπεριλάβει σίγουρα κάποιους παίκτες από τη δεύτερη ομάδα στην αποστολή, οι οποίοι τον εντυπωσίασαν και θα ήθελε να τους δοκιμάσει. Εκεί, θα κριθεί και το αποτέλεσμα της πρώτης σεζόν, κατά πόσο δηλαδή οι νέοι παίκτες άφησαν θετικές εντυπώσεις στον Λουτσέσκου και το πως θα τα πάνε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας.

Εξάλλου, ο ΠΑΟΚ Β' δημιουργήθηκε προκειμένου να βγάλει η ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες μπορεί για το μέλλον, έχοντας ήδη τους Τσιγγάρα και Λύρατζη να πρωταγωνιστούν φέτος στην ενδεκάδα του Λουτσέσκου, από τον Δεκέμβρη και μετά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.