ΠΑΟΚ: Το πρώτο Κύπελλο που βάφτηκε ασπρόμαυρο

Metrosport Team05 Ιουλίου 2021

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, ο ΠΑΟΚ σαν σήμερα, 5 Ιουλίου 1972 κατακτούσε το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα, στο Γ. Καραϊσκάκης και με αρνητικό πρωταγωνιστή τον διαιτητή Μίχα που ακύρωσε ως... επιθετικό φάουλ ένα εκπληκτικό γκολ του Γιάννη Μαντζουράκη ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 2-1. 

Το paokfc.gr θυμάται: «Η αναμέτρηση είχε οριστεί να διεξαχθεί στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου την προηγούμενη σεζόν ο Δικέφαλος είχε χάσει το τρόπαιο από τον Ολυμπιακό. Αυτή τη φορά απέναντι του ήταν ο Παναθηναϊκός, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το γήπεδο του. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Μακεδονία» στην αναγγελία της για την αναμέτρηση που έγινε σαν σήμερα την Τετάρτης 5 Ιουλίου του 1972 εξέφρασε ανοικτά στο κεντρικό κείμενό της την αδικία κάνοντας λόγο για αποφάσεις των κέντρων εξουσίας που δημιουργούν το «κατεστημένο» από τη μια πλευρά και τους «καταπιεσμένους» από την άλλη πλευρά που πρέπει να παλέψουν για το τρόπαιο στο σπίτι του αντιπάλου. 

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης που ξεκίνησε στις εννέα το βράδυ λόγω του καύσωνα που είχε ταλαιπωρούσε τη χώρα εκείνη την εποχή, υπήρχαν τρεις διαθέσιμοι διαιτητές και ο κλήρος έδωσε στον Χρήστο Μίχα την σφυρίχτρα. Ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον πήρε προβάδισμα μόλις στο 2ο λεπτό. Επειτα από κόρνερ που εκτελέστηκε με πάσα, ο Τερζανίδης τροφοδότησε τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος με εκπληκτικό γυριστό σουτ λίγο έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στην απέναντι γωνία ανοίγοντας το σκορ. 

Στο 80’ ο Γιάννης Μαντζουράκης με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Οικονομόπουλου ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ προς γενική έκπληξη όλων όσων ήταν στο γήπεδο αλλά και όσων παρακολουθούσαν την αναμέτρηση από το κρατικό κανάλι της ΕΙΡΤ, υποδεικνύοντας επιθετικό φάουλ τη στιγμή που ο παίκτης του Δικεφάλου δεν είχε κανέναν αντίπαλο κοντά του! Τελικά το 2-0 ήρθε στο 89’. Ο μεγάλος πρωταγωνιστικής της αναμέτρησης Γιώργος Κούδας με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ, το οποίο κέρδισε ο Κούλης Αποστολίδης «κλείδωσε» την κατάκτηση του τροπαίου για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός απλά μείωσε στις καθυστερήσεις με τον Παπαδημητρίου. 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Χατζηϊωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Σαράφης (68′ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (76′ Μαντζουράκης)».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.