ΠΑΟΚ… to know us better

Κώστας Πετρωτός08 Νοεμβρίου 2021

Αν ρωτήσει κανείς έναν φίλο του ΠΑΟΚ «δώσ’ μας μία απόδειξη ότι η ομάδα σου κάνει πρωταθλητισμό φέτος», έχω την αίσθηση ότι, 9/10 θα πούνε το «διπλό στην Λεωφόρο». Αυτός είναι ο λόγος που χωρίς δεύτερη σκέψη, η χθεσινή είναι η καλύτερη εμφάνιση στην σεζόν, βάζοντας μόνο τον αστερίσκο ότι η ρεβάνς με την Ριέκα στην Κροατία είχε αξία 7-8 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε μεγαλύτερη πίεση για τους παίκτες και τον Λουτσέσκου για την υποχρεωτικότητα της νίκης.

Ο Δικέφαλος τα κατάφερε μία χαρά κόντρα σε μία καλή ομάδα, μέσα μία καυτή έδρα στην οποία δεν είχε καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και ξεπερνώντας κόπωση και απογοήτευση που κουβαλούσε από την ήττα σοκ με την Κοπεγχάγη.

Ψάχνοντας την «αλήθεια» του χθεσινού ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό, θα σταθούμε σε μία δήλωση του Τσούμπα Ακπομ, όταν ρωτήθηκε για την συνεργασία του με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στην φάση του 0-1. «Όταν έχει την μπάλα, ξέρω ότι θα κάνει κάτι καλό, γι’ αυτό και όταν άρχισε την κίνηση πήγα προς την περιοχή», είπε ο Αγγλος/Νιγηριανός φορ, «φωνάζοντας» πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα οι ποδοσφαιριστές της να παίζουν για μήνες μαζί.

Ο Λουτσέσκου έχει μάθει καλά τα πιόνια στο ασπρόμαυρο παζλ

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το στήσιμο και την διαχείριση της ομάδας από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Το διπλό στην Λεωφόρο, αποτελεί πρώτα απ’ όλα έναν προσωπικό θρίαμβο του προπονητή του ΠΑΟΚ, γιατί αποδεικνύει ότι έχει αρχίσει να μαθαίνει σε βάθος τις ικανότητες της ομάδας και των παικτών του, ξέρει να τους δημιουργεί κίνητρο και το κυριότερο, πώς ο καθένας ξεχωριστά να γίνεται γρανάζι της μηχανής του ΠΑΟΚ.

Αρχίζοντας από το στήσιμο της ενδεκάδας, δεν γίνεται να μην πιστωθεί στον Ρουμάνο τεχνικό ότι οι δύο επιλογές-έκπληξη, του Εσίτι και του Μουργκ, του βγήκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν, μάλιστα, ο Αυστριακός πετύχαινε και ένα γκολ στις ευκαιρίες που του δόθηκαν, τότε η προσφορά τους θα άγγιζε το τέλειο. Ο 52χρονος κόουτς μέτρησε την κόπωση και τα προβλήματα τραυματισμού από το πρόσφατο παρελθόν που είχαν ορισμένοι παίκτες (Σβαμπ και Ελ Καντουρί αντίστοιχα), το γεγονός ότι υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις σε τρεξίματα στον συγκεκριμένο αγώνα, καθώς ο Παναθηναϊκός είναι μία αθλητική ομάδα και προτίμησε Εσίτι και Μουργκ.

Παράλληλα, έδειξε ότι μπορεί και βελτιώνει παίκτες στις αδυναμίες τους. Ο Τέιλορ είχε χθες πολύ δύσκολο έργο απέναντι στον Χουάνκαρ, ταλαιπωρήθηκε σε ορισμένες φάσεις από τον αριστερό μπακ του Παναθηναϊκού, σίγουρα όμως ήταν πολύ καλύτερος στα αμυντικά του καθήκοντα σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια και πολύ θετικός επιθετικά.

Ακόμη και στην απόφαση που πήρε για τον Βιεϊρίνια που ακόμη αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αστράγαλό του και παίζει στα παιχνίδια χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμος, ο προπονητής του ΠΑΟΚ μπορεί να λέει ότι δικαιώθηκε. Ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την έδρα του και θα έβαζε μεγάλη πίεση στον ΠΑΟΚ στην εκκίνηση του ματς και ο Βιεϊρίνια ήταν ο καταλύτης για να υπάρχει ηρεμία στον τρόπο που ο Δικέφαλος έβγαζε την μπάλα από την άμυνά του προς την επίθεση. Εντέλει, αποδείχθηκε και καταλυτικός στην φάση του 0-1 γιατί από δικό του κλέψιμο ήρθε η προσπάθεια Αντρίγια και Ακπομ. Όταν αποχώρησε από το ματς, χρειάστηκαν κάποια λεπτά να ανασυνταχθούν οι φιλοξενούμενοι, αλλά το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι.

Η κυριότερη συνεισφορά του Λουτσέσκου, όμως, στο να παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ όπως έπρεπε για τις ανάγκες αυτού του αγώνα, ήταν η καλή ψυχολογία και η υψηλή αυτοπεποίθηση με την οποία βγήκαν στο γήπεδο οι παίκτες του. Βοήθησε σίγουρα και το γρήγορο γκολ του Ακπομ, όμως, ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα λεπτά ότι ο 52χρονος κόουτς κατάφερε σε λιγότερο από 72 ώρες να βγάλει από το μυαλό των ποδοσφαιριστών του την απογοήτευση από την ήττα με την Κοπεγχάγη και να τους «φτιάξει» για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στην εξέλιξη του Πρωταθλήματος.

Η συνεισφορά του καλού Βαρέλα

Σε όλη αυτή την προσπάθεια που έκανε στον σχεδιασμό του ματς, ο Λουτσέσκου είχε και ένα σύμμαχο. Δεν θα τον χαρακτήριζα απρόσμενο, γιατί τον καλό Βαρέλα τον περιμένουμε από την αρχή της σεζόν. Ο Καποβερντιανός αμυντικός ήταν για πρώτη φορά φέτος σε τέτοιο βαθμό το θηρίο, όπως είναι το παρατσούκλι του, κατάφερε να βάλει στοπ και στον Ιωαννίδη και στον Καρλίτος και κυρίως έδωσε μία αίσθηση σιγουριάς με τον επίσης καλό χθες Μιχαηλίδη. Αυτόν τον παίκτη έχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ και όλοι περιμένουν να δείξει συνέπεια στην καλή απόδοση. Ετσι, θα σταματήσει και όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το «το 1+ εκατ. ευρώ που αμείβεται», μετά από ματς που η απόδοσή του δεν είναι της αξίας Βαρέλα. Ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο ΠΑΟΚ, στα πολλά γεμίσματα που δέχθηκε, χωρίς βέβαια να αγγίζει τον εξαιρετικό βαθμό παλιότερων αγώνων, ήταν πάντως τόσο αξιόπιστος ανασταλτικά. Για να τα λέμε όλα, βοήθησε, πάντως, τον ΠΑΟΚ το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν παίζει φέτος με ψηλό επιθετικό όπως ο Μακέντα που μπήκε λίγο στο ματς προς το φινάλε.

Το κρύο αίμα της σλαβικής σχολής

Μέσα σε όλα δεν πρέπει να παραλείψουμε και ένα άλλο στοιχείο που ο ΠΑΟΚ θα κουβαλά σε κάθε ματς ως όπλο του: Το κρύο αίμα παικτών όπως ο Αντρίγια και ο Κούρτιτς. Ο Σέρβος το έδειξε ως δημιουργός, με πόση συγκέντρωση κουβαλούσε την μπάλα και επέλεγε πότε θα πασάρει και ο Σλοβένος ως εκτελεστής. Τόσο ο τρόπος που πλάσαρε στο πέναλτι, όσο και το χτύπημα στην φάση του φάουλ-γκολ, κόπια της αντίστοιχης φάσης στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, αποδεικνύουν ότι, όπως και ο Αντρίγια, έχει στο μέγιστο βαθμό το κύριο χαρακτηριστικό της σλαβικής σχολής, το κρύο αίμα. Κι αυτό, ειδικά στα ντέρμπι, είναι υπεραπαραίτητο.

Δεν ακυρώνει την συζήτηση για μεταγραφές το χθεσινό διπλό

Τέλος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το χθεσινό διπλό στην Λεωφόρο, δεν σβήνει όλα όσα κατά καιρούς έχουμε αναλύσει για την ανάγκη ο ΠΑΟΚ να ενισχυθεί μεταγραφικά. Οι ελλείψεις σε ποιοτικά χαρακτηριστικά σε συγκεκριμένες θέσεις είναι δεδομένες, όπως και ο προβληματισμός για το αν ο ΠΑΟΚ έχει επαρκή εφόδια για να ανταγωνιστεί ως το τέλος τον Ολυμπιακό στην μάχη για τον τίτλο. Η διακοπή του πρωταθλήματος δίνει την ευκαιρία στον Λουτσέσκου και τους ανθρώπους της ΠΑΕ να ανοίξουν τον φάκελο «μεταγραφές Ιανουαρίου» και να βάλουν από τώρα τις βάσεις να έρθουν 2-3 παίκτες που θα συνιστούν ουσιαστικά ενίσχυση για το δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.