ΠΑΟΚ: Τα πέντε κέρδη από την προετοιμασία στην Κύπρο

Γιώργος Ζαΐρης07 Δεκεμβρίου 2022

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΙΡΗΣ

Επτά προπονήσεις και τρεις φιλικοί αγώνες. Αυτός ήταν ο απολογισμός του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο σε μια πρωτόγνωρη προετοιμασία μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Ο Δικέφαλος όπως και οι υπόλοιπες ομάδες έπρεπε να βάλει μια άνω τελεία στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο Πρωτάθλημα και να προσπαθήσει να διαχειριστεί αυτό το διάστημα διακοπής ώστε αρχικά στις 14 Δεκεμβρίου με την Καλαμάτα για το Κύπελλο και στη συνέχεια στις 22 του ίδιου μήνα με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο για την πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου της Super League, να παρουσιαστεί έτοιμος. 

Η «Μ» ξεχωρίζει τα πέντε πιο σημαντικά κέρδη αυτής της δεκαήμερης παρουσίας του ΠΑΟΚ στην Κύπρο.

1. «Το μεγάλο κέρδος είναι πως πλέον δεν έχω 11 ή 12 παίκτες για να βασιστώ αλλά ένα ρόστερ που έχει ανοίξει και αυτό με κάνει χαρούμενο». Αυτή η τοποθέτηση του Λουτσέσκου χωρά όλη την ουσία για το μεγαλύτερο κέρδος της προετοιμασίας. Δεν ήταν καλοκαιρινή προετοιμασία. Εχοντας πλέον μια εικόνα από δεκαπέντε επίσημους αγώνες ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήξερε τι μπορεί να πάρει και σε ποιες θέσεις από κάθε παίκτη. Ο Ράφα Σοάρες κέρδισε τις εντυπώσεις, ο Σάστρε έδειξε… άλλο πρόσωπο, ο Φιλίπε Σοάρες και ο Αουγκούστο στις θέσεις που αγωνίστηκαν ήταν εξαιρετικοί. Ακόμη και τα δυο γκολ του Μπίσεσβαρ, ή του Μπράντον Τόμας είναι σημεία αναφοράς και δεν πρέπει να τα προσπεράσουμε.

2. Δεν είναι οι τρεις νίκες στους ισάριθμους αγώνες αν και πάντα κάθε νικηφόρο αποτέλεσμα έστω και σε οικογενειακό διπλό δίνει ψυχολογία. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τις τρεις νίκες του ΠΑΟΚ απέναντι στην Ασντοντ με 4-1, την ΑΕΛ Λεμεσού με 3-0 και με Αρη Λεμεσού με 4-1 είναι οι οκτώ διαφορετικοί σκόρερ σε αυτά τα 11 γκολ! Ο ΠΑΟΚ δεν περιορίστηκε στο να δημιουργεί ευκαιρίες αλλά αυτή τη φορά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κάτι που δυσκολευόταν να κάνει στο πρώτο κομμάτι του Πρωταθλήματος μέχρι και την 10η αγωνιστική. Μην ξεχνάμε πως ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να φτάσει στο ματς με τον Ιωνικό για να πετύχει για πρώτη φορά παραπάνω από δυο γκολ στη σεζόν.

3. Πάντα σε μια προετοιμασία αυτό που ενδιαφέρει τον προπονητή είναι να μην μετρήσει απώλειες λόγω τραυματισμών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει για παράδειγμα το κάταγμα στα πλευρά του Ολιβέιρα το καλοκαίρι που στέρησε από τον ΠΑΟΚ τον βασικό του επιθετικό στα ματς με την Λέφσκι με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα. Σε αυτή την προετοιμασία δεν υπήρξε τραυματισμός. Αντίθετα ο Λουτσέσκου μέτρησε την επιστροφή του Τσαούση στις προπονήσεις ενώ ο Λύρατζης δούλεψε δυνατά και είναι έτοιμος πλέον στη Θεσσαλονίκη να ενσωματωθεί με την ομάδα.

4. Αυτό το δεκαήμερο όπου 24 ώρες το 24ωρο η ομάδα ήταν μαζί συνεχώς, ήταν χρήσιμο ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χημεία. Παίκτες που στο πρώτο κομμάτι της σεζόν συναντούσαν τους συμπαίκτες του και τα άλλα μέλη της αποστολής μόνο στις προπονήσεις ή και στις αποστολές των αγώνων (αν και δεν ήταν όλοι εκεί αναγκαστικά), βρέθηκαν κοντά ο ένας με τον άλλο, έμαθαν ο ένας τον άλλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα ο Κουαλιάτα για τον οποίο ο Μπότο είπε πως είναι πρότζεκτ που δεν θα παρατήσει ο ίδιος με τον Λουτσέσκου, ένιωσε ακόμη πιο έντονα την «ασπρόμαυρη» οικογένεια και στο ματς με τον Αρη Λεμεσού έστειλε ελπιδοφόρα μηνύματα. Επίσης ήταν χρήσιμο διάστημα για τον Δημήτρη Κρυωνά που αντικατέστησε τον Μορέιρα να δουλέψει με τους τέσσερις πορτιέρο χωρίς το άγχος των συνεχόμενων αγώνων και έτσι να αρχίζουν να χτίζουν ένα ισχυρό γκρουπ.

5. Για μια ακόμη φορά αυτή η παρουσία του ΠΑΟΚ στο εξωτερικό επιβεβαίωσε το μεγαλείο του συλλόγου πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Δεν είναι μόνο τα διθυραμβικά σχόλια των αντιπάλων του ΠΑΟΚ στα φιλικά ματς και η προβολή του Δικεφάλου στα κυπριακά ΜΜΕ που σαφώς και αυτά δεν πρέπει να προσπεράσουμε. Είναι και η χαρά που πήραν οι φίλοι του ΠΑΟΚ στην ιστορική Μεγαλόνησο. Η παρουσία τους στις προπονήσεις αλλά και στους δυο αγώνες που επιτράπηκε η παρουσία κόσμου, ο συνωστισμός έξω από τα αποδυτήρια για ένα αυτόγραφο και μια φωτογραφία. «Γέμισαν» από ΠΑΟΚ μικροί και μεγάλοι κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται συχνά στην Τούμπα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.