ΠΑΟΚ παντός καιρού, όπως και ο Ολιβέιρα

Κώστας Πετρωτός27 Ιανουαρίου 2023

Αδυνατούν να αντιληφθούν οι εκτός πραγματικότητας ΠΑΟΚ γιατί ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν χάνει ευκαιρία να μιλά για την διαιτησία και να τονίζει τα λάθη που κάνει σε βάρος της ομάδας του. Το έπραξε και χθες μετά τον δεύτερο προημιτελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο, παρότι η ομάδα του είχε προκριθεί και, μάλιστα, έχοντας βγάλει τρεις αγώνες με τους «πράσινους» χωρίς ήττα.

Ο ένας λόγος είναι ότι πραγματικά υπάρχουν σοβαρές αφορμές. Χθες, ο Φινλανδός Βιλχάνεν αποδείχθηκε ανεπαρκής για ένα τέτοιο παιχνίδι και δικαίωσε εκείνους που καυτηρίαζαν την επιλογή της ΚΕΔ να ορίσει στο ματς έναν ρέφερι δεύτερης κατηγορίας. Ανέχτηκε, σε ορισμένα σημεία, το υπερβολικά δυνατό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, έχασε την αποβολή του Κουρμπέλη και μερικές ακόμη κάρτες (για να τα λέμε όλα μπορούσε και με τον Ολιβέιρα να κάνει το ίδιο, αλλά στο φινάλε του ματς όταν ουσιαστικά είχαν κριθεί όλα).

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός, είναι ότι με αυτή την τακτική, ο Ρουμάνος τεχνικός καταφέρνει να συσπειρώνει την ομάδα του ακόμη περισσότερο και να πωρώνει τους παίκτες έτσι ώστε να βγάζουν τον καλό τους εαυτό. Δεν γνωρίζω αν το παρατηρήσατε, αλλά δύο από τα τέσσερα γκολ του ΠΑΟΚ μέσα στην Λεωφόρο πανηγυρίστηκαν με… κίνηση για ηρεμία από τους σκόρερ τους. Το άρχισε ο Αντρίγια την περασμένη Κυριακή και το συνέχισε ο Ολιβέιρα χθες, δύο παίκτες που έζησαν τον περσινό τελικό στο ΟΑΚΑ, ασχέτως αν ο δεύτερος δεν είχε αγωνιστεί τότε.

Το ότι ο 53χρονος τεχνικός επικαλέστηκε συνολικά τις διαιτησίες επί αθηναϊκού εδάφους μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο ΠΑΟΚ θα βρει μπροστά του και ΑΕΚ και Ολυμπιακό και ο προπονητής του προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να τον θωρακίσει και να έχει τους παίκτες του στην πρίζα

Αυτός είναι ο Λουτσέσκου και δεν θα αλλάξει, άλλωστε, δεν τον ενδιαφέρει να κρατήσει ατσαλάκωτη την εικόνα του για να έχει πόρτες ανοιχτές σε άλλους μεγάλους συλλόγους της χώρας. Για να υπερασπιστεί τον ιδρώτα που χύνουν καθημερινά ο ίδιος, οι συνεργάτες του και κυρίως οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, γνωρίζοντας, μάλιστα, πόσο μεγάλες πιέσεις υπάρχουν από κάθε πλευρά στο θέμα της διαιτησίας.

Και επειδή είναι και πρόσφατη μία προσπάθεια αποδόμησής του, επικοινωνιακά, από ένα κομμάτι του περιβάλλοντος της ΑΕΚ, προφανώς και ο Μελισσανίδης ήθελε πολύ να έχει έναν προπονητή να υπερασπίζεται με τόσο πάθος την δουλειά του γι’ αυτό και την άνοιξη του 2021 του είχε κάνει πρόταση να αναλάβει την Ενωση.

Τυχαία, εξάλλου, δεν έχει φτάσει να έχει έντεκα προκρίσεις σε ισάριθμες παρουσίες σε φάσεις νοκ άουτ στο Κύπελλο, όντας προπονητής του ΠΑΟΚ...  

Κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος

Το πρόβλημα για τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ είναι ότι, όσο ασχολούνται μόνο με το τι δηλώνει ο Λουτσέσκου για την διαιτησία, δεν ασχολούνται με το τι κάνει η ομάδα του στο γήπεδο. Και χθες ήρθε να επιβεβαιωθεί πόσο ισχυρό είναι το σύνολο που έχει δομήσει ο Ρουμάνος τεχνικός. Ο δεύτερος προημιτελικός του Κυπέλλου δεν είχε καμία σχέση με το ματς Πρωταθλήματος στο ίδιο γήπεδο, λίγες μέρες πριν, όταν ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να ανταγωνιστεί τον ΠΑΟΚ στο καλό ποδόσφαιρο και τελικά είδε τον Κωνσταντέλια και την παρέα του να επικρατούν κατά κράτος. Επέλεξε, λογικά, να πάει το ματς στην δύναμη, ελπίζοντας ότι ο Δικέφαλος δεν θα έχει τα ίδια αποτελεσματικά αντανακλαστικά.

Ωστόσο, η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν απόλυτα προετοιμασμένη και γι’ αυτό το σενάριο. Δεν λύγισε από το δυνατό (και ορισμένες φορές εκτός ορίων) παιχνίδι του Παναθηναϊκού και ανταπεξήλθε απόλυτα. Ή σχεδόν απόλυτα αν συνυπολογίσουμε και την αλλαγή του Ντόουγκλας που ο Λουτσέσκου απέσυρε στην ανάπαυλα για να τον προστατεύσει από την δεύτερη κίτρινη και δικαιώθηκε με την επιλογή του Σβαμπ που ήταν ο παίκτης κλειδί στο χθεσινό ματς για τους φιλοξενούμενους.

Η άμυνά του ήταν απροσπέλαστη. Ο Ινγκασον και ο Κουλιεράκης δεν έχασαν μονομαχία και οι δύο ακραίοι μπακ, ο Σάστρε και ο Ράφα ήταν πολύ αξιόπιστοι και δεν έφαγαν φάσεις στην πλάτη τους.

Βέβαια, τους βοηθά και το γεγονός ότι η τριάδα των μεσοεπιθετικών της ομάδας είναι πάρα πολύ ενεργή στο ανασταλτικό κομμάτι και κινούνται ακατάπαυστα μπρος πίσω.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


Στο πρόσωπο του Ολιβέιρα βλέπεις όλο το σχέδιο του Λουτσέσκου


Φυσικά, αυτή η τριάδα συνεισέφερε και αρκετά επιθετικά, με τον Κωνσταντέλια να έχει στιγμές υψηλής ποιότητας και τους Αντρίγια και Νάρεϊ να κινούνται ασταμάτητα για να βρουν διαδρόμους. Μάλιστα, ο Γερμανοτογκολέζος συνέχισε και μία μίνι παράδοση που έχει δημιουργήσει, όταν βρίσκει την σωστή τελική ενέργεια και σκοράρει να είναι σε θέση οφσάιντ. Όμως, ο παίκτης σημείο αναφοράς στο προχθεσινό παιχνίδι ήταν ο Νέλσον Ολιβέιρα γιατί διέθετε απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που γεννούσε ο αγώνας στον ΠΑΟΚ. Ήταν ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες, έτρωγε ξύλο και δεν λύγιζε, από την μία και από την άλλη, με την μπάλα στα πόδια βοηθούσε τα μέγιστα και στο χτίσιμο και στην ολοκλήρωση επιθέσεων.

Ο Πορτογάλος φορ μας έδωσε να καταλάβουμε γιατί τόσο πολύ ήθελε εκείνον ο Λουτσέσκου το καλοκαίρι του 2021, αλλά ήταν άτυχος να υποστεί σοβαρό τραυματισμό με το… καλημέρα. Πλέον, πατά πολύ γερά στα πόδια του και τα καλύτερα έρχονται.


Επειδή δεν είναι μόνο το Κύπελλο μπροστά, ενίσχυση όσο γίνεται πιο γρήγορα

Ο ΠΑΟΚ, πλέον, έχει να αντιμετωπίσει την Λαμία στα ημιτελικά και, με όλο τον σεβασμό στην ομάδα της Φθιώτιδας, αν δεν κάνει το μεγάλο λάθος να την υποτιμήσει θα κλείσει μία θέση στον τελικό του Βόλου για να αντιμετωπίσει ΑΕΚ ή Ολυμπιακό. Τρία παιχνίδια μάξιμουμ, δηλαδή, και εδώ είναι που μπαίνει το ερώτημα: χρειάζεται ενίσχυση ο ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει το τρόπαιο του Κυπέλλου; Οχι, είναι η προφανής απάντηση, αν μιλάμε μόνο για το Κύπελλο. Είναι, όμως, ανοιχτή και η υπόθεση τίτλος (ή και δεύτερη θέση αν θέλετε) στο Πρωτάθλημα και αυτό δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν εντός συλλόγου. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι πρέπει ο ΠΑΟΚ να έχει ένα γεμάτο οπλοστάσιο για να βγάλει την μάχη του Πρωταθλήματος, οφείλουν όλοι εντός ΠΑΕ να σκεφτούν καλά και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για να βοηθήσουν να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται η ομάδα για να κάνει την τελική αντεπίθεση για την πρώτη δυάδα που εξασφαλίζει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champeion League.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.