ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Οι διπλοί πράκτορες

Κωστής Παναγιώτου21 Μαΐου 2022

Ουκ ολίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τις φανέλες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, κάποιοι εκ αυτών αγαπήθηκαν και μισήθηκαν την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Το ταξίδι Λεωφόρος-Τούμπα και τούμπαλιν έχει γίνει 38 φορές, από το 1970 μέχρι σήμερα έχουν παρελάσει στις δύο ομάδες μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Μπέλλης και ακολούθησαν Ασλανίδης, Τερζανίδης, Αναστασιάδης, Χρ. Δημόπουλος, Φρατζέσκος, Σαλπιγγίδης κ.α.

Ορισμένες μετακινήσεις δίχασαν το κοινό των δύο ομάδων, με τη μεταγραφή του «Σάλπι» να αποτελεί σημείο αναφοράς, όταν κάποιος αναφέρεται σε ταραχώδεις μετακινήσεις. Δεν είναι βέβαια η μόνη, καθώς ο Χρήστος Δημόπουλος ήταν ο πρώτος που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου», όταν λίγες μέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου το 1985, υπέγραψε συμβόλαιο με τους «πράσινους».

Το Metrosport.gr σας παρουσιάζει τους 38 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στους δύο φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας 2022.

Πρώτα πράσινος και μετά ασπρόμαυρος

Ο Μιχάλης Μπέλλης ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τις φανέλες των δύο ομάδων. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από 1965 μέχρι το 1969, στη συνέχεια πέρασε για έναν χρόνο από την Παναχαϊκή και το 1970 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για χάρη του ΠΑΟΚ, κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας, το 1972.

Ο Θανάσης Δημόπουλος ήταν ο επόμενος που έκανε παρόμοιο δρομολόγιο. Από το 1982 έως το 1987 αγωνίστηκε με τα πράσινα, πέρασε άλλη μια πενταετία με τα χρώματα του Ηρακλή και το 1992 μέχρι το 1994 φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα.

Το 1996 Σπύρος Μαραγκός και Κώστας Φρατζέσκος μετακομίζουν στην Τούμπα, με τον τελευταίο να φοράει τη μια διετία τη φανέλα του ΟΦΗ πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Φρατζέσκος με τον ΠΑΟΚ σημείωσε τα περισσότερα τέρματα στην καριέρα του, έχοντας 54 γκολ σε 129 συμμετοχές.

Ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης ήταν ο επόμενος που άφησε την Παιανία για χάρη της Τούμπας. Στο «τριφύλλι» έμεινε από το 1993 μέχρι το 1998, δοκίμασε για ένα χρόνο τις ικανότητές του στην Αγγλία και στη Νιούκαστλ και το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδας (2001, 2003). Μετά από δύο ενδιάμεσους σταθμούς σε Ολυμπιακό (2003-05) και Ηρακλή (2005-07), γύρισε πάλι στον ΠΑΟΚ για να κλείσει την καριέρα του.

Ο Λεωνίδας Βόκολος πήρε την σκυτάλη το 2003 και ύστερα από μια πενταετία στον Παναθηναϊκό (1998-2003) ήρθε η μεταγραφή του στον «Δικέφαλο», στον οποίο έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2005. Ο Δημήτρης Μάρκος το 1992 αποκτήθηκε από τους «πράσινους» και μετά από πέντε χρόνια αποχώρησε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ακολούθησαν η Καλαμάτα, η ΑΕΚ, ο Άρης και το 2003 αγωνίστηκε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, στον οποίο κρέμασε και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, το 2005.

Το 2006 τρεις «πράσινοι» μετακομίζουν στην Τούμπα για χάρη της πολύκροτης μεταγραφής του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο λόγος για τους Κώστα Χαραλαμπίδη (δαανεικός), Σάντορ Τόργκελε (ελεύθερη μεταγραφή), και Θανάση Τσίγκα (δανεικός), κανένας τους όμως δεν πείθει και αποχωρούν άμεσα από τον ΠΑΟΚ. Ο Φίλιππος Δάρλας αποτελεί ακόμα μια περίπτωση δανεικού από τον Παναθηναϊκό στον ΠΑΟΚ (2008-09). Ακόμα μια περίπτωση παρόμοια με τις παραπάνω είναι και ο Μπράις Μουν, οποίος παραχωρείται με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο στον ΠΑΟΚ (2009-10).

Ο Κώστας Χαλκιάς μετά από δύο θητείες στους «πράσινους» (1995-2001 και 2003-05) ψάχνει την ομάδα που θα τον εμπιστευτεί κάτω από τα δοκάρια της εστίας της και το 2008 ο ΠΑΟΚ τον κάνει δικό του, πραγματοποιώντας 125 συμμετοχές μέχρι το 2012.

Το 2013 ο Νίκος Σπυρόπουλος κάνει το δρομολόγιο Λεωφόρος-Τούμπα, παράλληλα την ίδια χρονιά ακόμα τρεις ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού μετακομίζουν στον ΠΑΟΚ, έχοντας πριν περάσει από άλλες ομάδες, ο Αλέξανδρος Τζιόλης (20013-17), ο Σωτήρης Νίνης (2013-14) και ο Κώστας Κατσουράνης (2013-14).

Ένα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Παπαδόπουλος φοράει και εκείνος την ασπρόμαυρη φανέλα μέχρι το 2014, πετυχαίνοντας 8 τέρματα σε 32 αγώνες. Ο τελευταίος χρονικά που αγωνίστηκε πρώτα στον Παναθηναϊκό και αργότερα στον ΠΑΟΚ είναι ο Νίκος Καρέλης, οποίος μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από τη Γκενκ επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του «Δικεφάλου», αλλά δεν κατάφερε ποτέ να μονιμοποιηθεί, καθώς το πρώτο εξάμηνο βρήκε μπροστά τον Πρίγιοβιτς και στο δεύτερο τον Σφιντέρσκι. Η σεζόν του παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του νταμπλ, τη σεζόν 2018-19.

Το σίριαλ του «Σάλπι» και τα υπόλοιπα δρομολόγια Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Ο πρώτος παίκτης που έκανε το ταξίδι από το Βορρά στο Νότο ήταν ο Αχιλλέας Ασλανίδης, μετά από οκτώ συναπτά έτη στον ΠΑΟΚ(1968-76), με τον οποίο κατέγραψε 186 συμμετοχές, κατηφόρισε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του το 1979.

Παραμένουμε στους θρύλους της εποχής. Ο Χρήστος Τερζανίδης ένα χρόνο αργότερα από τον συμπαίκτη του παίρνει την απόφαση να φορέσει τα πράσινα μέχρι το 1981. Ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί και έχει κάτσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, και στις δύο περιπτώσεις πρώτα ξεκίνησε από την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η μεταγραφή του Χρήστου Δημόπουλου στους «πράσινους» είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις του «Δικεφάλου» το καλοκαίρι του 1985, καθώς ο «φονιάς» ( όπως φώναζαν τον Δημόπουλο εκείνα τα χρόνια ) λίγο μέρες πριν η ομάδα του παίξει στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΛ για τον τίτλο του Κυπέλλου Ελλάδας εκείνος υπογράφει με το «τριφύλλι» για την επόμενη σεζόν, με αποτέλεσμα το κλίμα της ομάδας να επηρεαστεί σημαντικά και να ηττηθεί στον τελικό με 4-1.

Το 1991 ο Νίκος Καραγεωργίου βγάζει την ασπρόμαυρη φανέλα και φοράει εκείνη με το τριφύλλι στο στήθος μέχρι το 1993. Το 2005 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτή τη φορά στο πόστο του προπονητή. Το καλοκαίρι του 1999 ο Πέρσι Ολιβάρες γίνεται ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής που παίρνει μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό.

Ο Παντελής Κωσταντινίδης είναι επόμενος της μακράς λίστας, μετά από τέσσερα χρόνια (1998-2002) στους Θεσσαλονικείς μετακομίζει στην Αθήνα για χάρη των «πρασίνων» και τρία χρόνια μετά επιστρέφει εκ νέου στο «Δικέφαλο». Ο Γιώργος Θεοδωρίδης γίνεται ο 8ος ποδοσφαιριστής που κάνει το δρομολόγιο Τούμπα-Λεωφόρος, πραγματοποιώντας 20 συμμετοχές σε δύο χρόνια με τον Παναθηναϊκό.

Και φτάνουμε στη μεταγραφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, η οποία μέχρι και σήμερα έχει άγνωστες πτυχές. Το 2006 ο 25χρονος τότε επιθετικός του ΠΑΟΚ αποφασίζει να αφήσει την ομάδα που αγάπησε από μικρό παιδί και να κυνηγήσει τον όνειρό του στην πρωτεύουσα. Οι ιστορίες που έχουν ακουστεί για εκείνη τη μετακίνηση ποικίλουν. Ο «Σάλπι» εκείνο το καλοκαίρι πρωταγωνίστησε σε πολλά επεισόδια, τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο τις διοικητικές εξελίξεις της ομάδας.

Ο πρώην διεθνής επιθετικός φοράει την πράσινη φανέλα και καταφέρνει να κατακτήσει το νταμπλ τη σεζόν 2009-10, όμως η καρδιά του ήταν ταγμένη στον ΠΑΟΚ και το 2010 επιστρέφει στην Τούμπα. Ακολούθησαν πέντε χρόνια αμφισβήτησης μέχρι το 2015, με τον Σαλπιγγίδη να βάζει τέλος στην σπουδαία καριέρα του με το δικέφαλο αετό στο στήθος.

Το 2008 ο Χρήστος Μελίσσης και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος παίρνουν μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, ο πρώτος στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στην Παιανία δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, σε αντίθεση με τον συμπαίκτη του, οποίος άφησε το στίγμα του στους «πράσινους», καθώς αγωνίστηκε σε 131 αγώνες σε μια πενταετία.


Ο Ντάνι Φερνάντεζ αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ από 2004 έως το 2008, καταγράφοντας 100 συμμετοχές. Ακολούθησε η πώλησή του στη Μπόχουμ από την οποία και παραχωρήθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό το 2010, χωρίς όμως να αγωνιστεί ούτε μια φορά, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Ιανουάριο από την ομάδα.

Ο Βίκτορ Βιτόλο είναι από τις λίγες περιπτώσεις παικτών που κατάφεραν να αγωνιστούν και στις δύο ομάδες αποδίδοντας εξίσου καλά, στον ΠΑΟΚ (2009-11) αγωνίστηκε σε 68 αγώνες και στον Παναθηναϊκό (2011-13) σε 67 παιχνίδια. Ο επόμενος στη λίστα είναι ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε στην Τούμπα ένα εξάμηνο (1/1/13-30/6/13), καθώς είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δανεισμού από την Ντιναμό Μόσχας. Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς ο Παναθηναϊκός τον φέρνει ξανά στην Ελλάδα ως δανεικό και μαζί κατακτούν το Κύπελλο Ελλάδας το 2014.

Φτάνοντας στο τέλος συναντάμε τρία ελληνόπουλα, ο λόγος για τους Θάνο Τσανδάρη, Γιάννη Μυστακίδη και Αχιλλέα Πούγγουρα, ο τελευταίος είναι και ο μοναδικός οποίος αγωνίζεται ακόμη στον Παναθηναϊκό, ενώ οι υπόλοιποι δύο συνεχίζουν την καριέρα τους σε άλλες ελληνικές ομάδες.

Ο Έργκους Κάτσε παρότι κατάγεται από την Αλβανία έχει μεγαλώσει και ανδρωθεί ποδοσφαιρικά στη χώρα μας, ξεκινώντας από τις μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ (2004), φτάνοντας μέχρι την πρώτη, με την οποία έχει αγωνιστεί σε 158 παιχνίδια. Τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2018 παραχωρήθηκε από το «Δικέφαλο» στους «πράσινους» μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και συνολικά πραγματοποίησε 32 συμμετοχές.

Ο τελευταίος, μέχρι τον επόμενο, είναι ο Μαουρίσιο, οποίος διατέλεσε μέλος της ομάδας του ΠΑΟΚ που κατέκτησε το νταμπλ το 2019, ένα χρόνο αργότερα μένει ελεύθερος από τους Θεσσαλονικείς και μετακομίζει στον Παναθηναϊκό, στον οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.