ΠΑΟΚ: Οταν σοβαρεύτηκε έδειξε ποιος είναι

Πέτρος Χαριζακλής16 Δεκεμβρίου 2019

Αρθρογραφεί ο Δημήτρης Μπούζας

Αδιαφορώντας για ότι σκοτεινό και βρώμικο γίνεται γύρω του και σε βάρος του, ο ΠΑΟΚ ύστερα από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, επανήλθε εντυπωσιακά βελτιωμένος και καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες το παιχνίδι.

Διπρόσωπος – για μια ακόμη φορά – ο δικέφαλος, αφού ξόδεψε σχεδόν ένα ημίχρονο (προηγούμενος βέβαια από νωρίς στο σκορ), παραχώρησε πρωτοβουλίες κι ευκαιρίες στους αντιπάλους του, με συνέπεια να αναθαρρήσουν και να πιστέψουν πως μπορούσαν να πάρουν από αυτό το παιχνίδι ότι ήθελαν. Επανερχόμενος όμως στην επανάληψη εντυπωσιακά βελτιωμένος, έλυσε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα όποια προβλήματα είχαν προκύψει από την εικόνα που είχε στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης. 

Είναι αλήθεια ότι στο διάστημα που ακολούθησε μετά το γρήγορο σκοράρισμα, οι παίκτες του Φερέιρα δεν είχαν την συμπεριφορά που θα έπρεπε και που επιβαλλόταν, λόγω των υψηλών στόχων που έχουν και τις μεγάλες ευθύνες τους να τους υπερασπιστούν. Κάθισαν σχεδόν αναπαυτικά (αλλά και ανησυχητικά) επάνω στο 0-1, έριξαν το ρυθμό τους, χαμήλωσαν τις ταχύτητες τους κι έδωσαν δικαιώματα που δεν θα έπρεπε. Παρά το γεγονός όμως της απρόσμενης αυτής χαλάρωσης, είναι αλήθεια ότι σε κανένα σημείο αυτής της «ανησυχητικής» περιόδου, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από τους αντιπάλους τους. Επί του προκειμένου θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το κακό πρώτο ημίχρονο δεν είναι παρά η επανάληψη μιας αδυναμίας ή μιας παθογένειας που έχει επισημανθεί και σε άλλες αναμετρήσεις του παρελθόντος. 

Όπως επίσης και ότι ακόμη δεν βρέθηκε μια λύση σταθερή σε αυτό το πρόβλημα. Βέβαια ο Πορτογάλος κόουτς αυτού του είδους τις μεταπτώσεις με τους απρόβλεπτους εφησυχασμούς και τις επικίνδυνες χαλαρότητες, τις περισσότερες φορές τις αντιμετωπίζει με τις αλλαγές που επιχειρεί και οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τον δικαιώνουν. Η αναμόρφωση και χθες ήρθε άμεσα και με αποτελεσματικό τρόπο από μια τέτοια παρέμβαση. Άλλη ομάδα στο πρώτο μέρος, άλλη στο δεύτερο. Εξυπακούεται όμως ότι αυτές οι μεταπτώσεις θα πρέπει να περιοριστούν και αν γίνεται να εξαφανιστούν τελείως. Κι αυτό γιατί οι συνθήκες της διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι πλέον αλλοιωμένες και προσαρμοσμένες στις επιθυμίες και στις δυνατότητες των ανταγωνιστών του. 

Δεν είναι το ίδιο πράγμα να φτύνεις αίμα για να πάρεις τους βαθμούς της νίκης, τους οποίους οι άλλοι ήδη τους έχουν πάρει πριν ξεκινήσει ο κάθε αγώνας τους. Κι αυτό γιατί τα «παραρτήματα» είναι πρόθυμα να προσφέρουν υπηρεσίες, όπως και ο ανεκδιήγητος Τριτσώνης. Όσο και αν θέλουν μερικοί να κρύψουν ότι βρώμικο κι εξωθεσμικό μεθοδεύει η συμμορία σε βάρος των νταμπλούχων. Και στο χθεσινό παιχνίδι του Αγρινίου πήραμε μια γεύση για τις επιλογές που έγιναν από τον Τριτσώνη και δεν αναφερόμαστε στον Τσαγκαράκη, γιατί δεν είχε δύσκολες φάσεις και δεν υπέπεσε σε σοβαρό παράπτωμα. Τι έχετε να μας πείτε όμως για τους δύο επόπτες πραγματικά ξυράφια, που έκαναν ότι μπορούσαν και ότι περνούσε από το χέρι τους να δυσκολέψουν τους φιλοξενούμενους; Δεν θα αναφερθώ στην περίπτωση της ακύρωσης του γκολ σε μια οριακή φάση, όσο σε κάποια άλλη η οποία ήταν φως φανάρι για τις προθέσεις των εποπτών. Η φάση με τον Άκπομ όχι απλά να είναι καλυπτόμενος με τη γραμμή του οφσάιντ αλλά να βρίσκεται τρία με τέσσερα μέτρα πίσω από αυτήν και σε θέση για γκολ και να κόβεται, τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει; Άσχετα βέβαια και για άλλες περιπτώσεις εξόφθαλμων φάουλ που γινόντουσαν μπροστά τους και μονίμως αποφάσιζαν υπέρ των γηπεδούχων. 

Ο διαιτητής λοιπόν ήταν σωστός, οι επόπτες όμως; Έτσι ακριβώς θα κυλήσουν και οι επόμενοι αγώνες να είστε σίγουροι. Σε όσα παιχνίδια θα διαιτητεύουν Έλληνες, για τον ΠΑΟΚ πάντα θα ελοχεύει ο κίνδυνος των ειδικών επιλογών και αποστολών, είτε αυτές έχουν σχέση με τη συμπεριφορά του διαιτητή είτε με τους πλάγιους. Πάμε όμως στο αγωνιστικό. Νομίζουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την ολοκάθαρη και δίκαιη νίκη του ΠΑΟΚ. Είπαμε και πιο πάνω ότι η ομάδα του Φερέιρα στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου ήταν από μέτρια έως κακή. Στην επανάληψη όμως παρουσιάζεται αναμορφωμένη. 

Βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ σοβαρό, αποφασισμένο και αποτελεσματικό, «να δείχνει τα δόντια του» και να υπόσχεται πως αν αφήσει πίσω του αυτά τα χαμένα ημίχρονα που ξοδεύει, με ρελαντί ρυθμούς και χαμηλές ταχύτητες, θα χρειαστούν όχι μόνο ο Τριτσώνης, αλλά και όλα τα παραρτήματα «παλιά και νέα» να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να τον εμποδίσουν να κατακτήσει τον τίτλο. Σε ατομικό επίπεδο ο Λημνιός και ο Άκπομ είναι στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Πολύ καλός και ο Πέλκας. Παίρνοντας λοιπόν το πολύτιμο εκτός έδρας τρίβαθμο, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει ακάθεκτος και αδιαφορώντας για ότι σκοτεινό και βρώμικο επιχειρούν σε βάρος του οι ανταγωνιστές του.

ΥΓ: Η επανεμφάνιση του Βαρέλα θετικότατη. Έδειξε πως βρίσκεται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.