ΠΑΟΚ μη χαθείς πάλι στη μετάφραση, γιατί και η νέα σεζόν θα 'ναι φούσκα

Κώστας Πετρωτός20 Ιουλίου 2020

Δεν υπήρχε φίλος του ΠΑΟΚ που να μίλησα λίγη ώρα μετά την λήξη του αγώνα της Τούμπας και να μην ομολόγησε ότι το πρώτο συναίσθημα που ένιωσε μετά το τελευταίο σφύριγμα του Γάλλου Τουρπέν ήταν η ανακούφιση. Οι ψυχρολουσίες ήταν αλλεπάλληλες και παρότι η ομάδα του έπαιζε μέσα στο κατακαλόκαιρο, του προκαλούσε παγωμάρα.

Δεν θα ήθελα να συμβάλλω περισσότερο στην ψυχική ταλαιπωρία των ΠΑΟΚτσήδων και να μπω σε διαδικασία να αναλύσω το χθεσινό ματς με τον μισό Άρη, τον οποίο ο Φερέιρα και οι παίκτες του κατάφεραν να ηρωοποιήσουν και μαγκιά του.

Θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο με την μορφή ρητορικής ερώτησης; Αλήθεια, αν χθες υπήρχαν καμιά εικοσαριά χιλιάδες ανθρώπων στις κερκίδες, θα ήταν τόσο υποτονικοί οι παίκτες αλλά και ο προπονητής στο δεύτερο μέρος; Μήπως μπροστά στην γενικευμένη γιούχα θα λειτουργούσαν άλλου είδους ένστικτα; Το σημειώνω απλά για να υπογραμμίσω δύο πράγματα: Το πρώτο είναι πόσο μεγάλη αξία έχει η γεμάτη Τούμπα και δεύτερον ότι μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος σ΄ αυτόν τον ΠΑΟΚ να μεταφέρει πριν το ματς ή έστω στην ανάπαυλα στους παίκτες και τον προπονητή πόσο ταπεινωμένοι θα ένιωθαν οι φίλοι της ομάδας σε περίπτωση, όπως και έγινε, που δεν νικούσαν αυτόν τον αποδεκατισμένο Άρη που στο φινάλε έβαλε ως μοναδική αλλαγή του, ένα πιτσιρικά τον Τσαγκαλίδη που προέρχεται από σοβαρή επέμβαση χιαστών...

Και κάτι ακόμη πριν κλείσουμε το κεφάλαιο του χθεσινού ματς: Κατά την ταπεινή άποψή μου αποδείχθηκαν δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλός όταν είναι καλοί οι χαφ του (στο Καραϊσκάκη Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί ήταν υπέροχοι, χθες απλά κουραστικοί) και σίγουρα η απώλεια Σάχοφ, Κάνιας, Ολιβέιρα πέρυσι το καλοκαίρι δεν αναπληρώθηκε. Δεύτερον ότι ο Φερέιρα δεν έπεισε ούτε σε ένα ματς μέσα στην σεζόν ότι το έχει με το κοουτσάρισμα. Παιχνίδια που με τις αλλαγές του να χειροτέρεψε η εικόνα του ΠΑΟΚ υπάρχουν πολλά, να καλυτέρευσε ελάχιστα. Κι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί ενόψει της νέας σεζόν.

Από χθες το βράδυ γνωρίζουμε ότι ο Αμπέλ Φερέιρα μένει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αλλά ο προβληματισμός στο άκουσμα της είδησης είναι πολύ μεγάλος με δεδομένο ότι ο Πορτογάλος και η διοίκηση της ομάδας δεν αξιολογούν με τον ίδιο τρόπο την φετινή σεζόν.

Λίγα λεπτά αφότου ο 41χρονος τεχνικός ανέλυσε στο PAOK TV την βελτίωση που έδειξε η ομάδα του στα πλέι οφ, εστιάζοντας μόνο ως πρόβλημα στη δυσκολία στο σκοράρισμα, η ΠΑΕ ανακοίνωνε την διοικητική απόφαση να μπει πρόστιμο σε όλη την ομάδα γιατί η συνολική απόδοση στην σεζόν δεν ικανοποίησε.

Χάσμα απόψεων θα μπορούσε κανείς να πει, αν προσθέσει ότι ο Πορτογάλος προπονητής γκρίνιαξε στις δηλώσεις του, πριν αλλά και μετά το ματς, για τις μεταγραφές που δεν έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, χωρίς να αποδίδει ευθύνη στους παίκτες με τους οποίους δούλεψε. Υπάρχει και μία άλλη οπτική που μπαίνει αν σκεφτεί κανείς με ποιον τρόπο ο επίσημος ΠΑΟΚ αντιμετώπισε το κάζο με τις ληγμένες κάρτες υγείας την περασμένη Τετάρτη. Εκεί την πλήρωσαν δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι με την παραίτησή τους, χωρίς να μπει πρόστιμο σε ένα γκρουπ διοικητικών στελεχών και υπαλλήλων. Χθες γιατί, για παράδειγμα, να την πληρώσει ο Πασχαλάκης που δουλειά του είναι να μην δέχεται γκολ και όχι να σκοράρει;

Το δεκαήμερο του... καθαρού μυαλού

Όλα τα παραπάνω τα επισημαίνω γιατί φανερώνουν μία διαφορετική προσέγγιση της κατάστασης, διαφορετικό τρόπο σκέψης από ανθρώπους που πρέπει να συνεργαστούν και να καταλήξουν αρχικά στην αξιολόγηση του τι ήταν στραβό την σεζόν που έκλεισε και στην συνέχεια να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για να εξαλειφθούν οι αδυναμίες και ο ΠΑΟΚ να παρουσιάσει το πρόσωπο της ομάδας με το DNA νικητή που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ο χρόνος δεν περισσεύει αφού πιθανόν από την πρώτη Αυγούστου θα αρχίσει το χτίσιμο του νέου ΠΑΟΚ. Ποιος θα φύγει, ποιος θα έρθει, δανεισμοί, πωλήσεις, αναπλήρωση των κενών, πρέπει να γίνουν σε τρομερές ταχύτητες σαν κι αυτές που δεν μας έχει συνηθίσει ο ΠΑΟΚ. Το καθαρό μυαλό στις αποφάσεις είναι το ζητούμενο κι ας ελπίσουμε ότι θα συνοδεύει τον Όλαφ Ρέμπε λόγω καταγωγής.

Ο Γερμανός πέρασε σχεδόν έναν μήνα μαθαίνοντας πρόσωπα και πράγματα εντός ΠΑΟΚ και θέλω να πιστεύω ότι ήταν καλός μαθητής. Ο δικός του ρόλος είναι άκρως σημαντικός κι ας μην ξεχνάμε ότι τα δείγματα του καλού νέου ΠΑΟΚ πρέπει να φανούν από πολύ νωρίς, γιατί η ομάδα δεν αντέχει να μείνει για δεύτερη σερί σεζόν εκτός ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Υ.Γ. 1 Ο Κρέσπο ήταν και αυτός στην άδεια Τούμπα, αλλά αφουγκράστηκε την αγωνία του απόντα κόσμου. Μπράβο στον Ισπανό γιατί και νιώθει και έχει την προσωπικότητα να βγαίνει μπροστά στις κρίσιμες στιγμές.

Υ.Γ. 2 Από τις δηλώσεις του Βαρέλα είναι προφανές ότι οι κεραίες του Αφρικανού πιάνουν τα μηνύματα για την γκρίνια γύρω από το μεγάλο συμβόλαιό του. Ετσι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΠΑΟΚ. Αν στην ΠΑΕ δεν το αντέχουν καλύτερα να γίνει μία ντόμπρα συζήτηση τώρα, πριν αρχίσει η σεζόν.

Υ.Γ. Μεγάλο το λάθος του Βιεϊρίνια, για παίκτη του δικού του βεληνεκούς και προσωπικότητας. Αλλά προς Θεού, δεν θα σταυρώσουμε τον άνθρωπο που έχει δώσει τόσα στον ΠΑΟΚ. Να μην τρελαθούμε κιόλας. Πραγματικά, όμως, θα ήθελα αυτή την περίοδο να μιλήσει δημόσια, να ακούσουμε όλοι τι τον απασχολεί, τι είναι αυτό που τον έχει πειράξει.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.