ΠΑΟΚ - Μεταγραφές Ιανουαρίου: Η τρίτη πιο χαμηλή «πτήση» επί εποχής Σαββίδη

Γιώργος Ζαΐρης03 Φεβρουαρίου 2022

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε και ο ΠΑΟΚ απέκτησε τους Σάστρε, Σοάρες ενώ επέστρεψαν οι Ζαμπά και Τσόλακ. Δυο νέα πρόσωπα πέρασαν το κατώφλι της Τούμπας σε αυτή τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που ήταν η δέκατη επί εποχής Σαββίδη.

Η ιστορία έχει γράψει πως τον Ιανουάριο του 2020 δεν ήρθε κανείς ποδοσφαιριστής στην Τούμπα και ο Αμπέλ Φερέιρα έγινε ο πρώτος προπονητής που δεν είδε νέα όπλα στη φαρέτρα του. Φέτος είχαμε μόλις δυο αφίξεις νέων παικτών και αυτό είχε να συμβεί έξι χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2016 είχαν αποκτηθεί Βελλίδης και Χατζηισαϊας. Φυσικά υπήρχαν χρονιές που ήρθαν... καραβάνια παικτών αλλά δεν βοήθησαν. Επομένως πολλές φορές σημασία έχει η ποιότητα και η ποσότητα. Ομως μέσα από αυτή τη δεκαετή καταγραφή μήνα Ιανουάριο από τον ΠΑΟΚ καταρρίπτεται το επιχείρημα πως η δεξαμενή επιλογών δεν είναι μεγάλη: Πρίγιοβιτς, Σφιντέρσκι,Ινγκασον, Ολιβέιρα (δανεικός), Μίσιτς (δανεικός), Κατσουράνης, Κρμέντσικ είναι μερικές από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν πως αν ψάξεις βρίσκεις. Πολύ περισσότερο φέτος όπου ο ΠΑΟΚ και πάλι δεν απέκτησε επιτελικό ενώ δεν κατάφερε να βρει και εξτρέμ. 

Καραβιές παικτών αλλά προσφορά ελάχιστη

Ο Σαββίδης στα πρώτα χρόνια πλήρωσε πολλά χρήματα για να μάθει. Καραβιές ποδοσφαιριστών που όμως δεν πρόσφεραν πολλά. Ευτυχώς για τα ταμεία της ΠΑΕ κάποιοι από αυτούς είχαν αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού. Κάποιοι άλλοι όμως με βαριά συμβόλαια όπως ο Μαντούρο, ο Μάρτενς. Για να μην τα απαξιώνουμε όλα όμως υπήρχαν και παίκτες που βοήθησαν την ομάδα όπως ο Κατσουράνης, ο Ινσαουράλδε ακόμη και ο Νομπόα στο σύντομο πέρασμα του.

Πρίγιοβιτς, Ενρίκε και Ουάρντα

Ο Βλάνταν Ιβιτς επιμένει για την απόκτηση ενός Σέρβου επιθετικού που αρκετοί δεν γνώριζαν. Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον Πρίγιοβιτς και η συνέχεια είναι γνωστή. Ενας από τους σημαντικότερους φορ στην ιστορία του Δικεφάλου που βάζει τη σφραγίδα του στην εποχή της κυριαρχίας της ομάδας του. Την ίδια μεταγραφική περίοδο έρχεται στην Τούμπα και ο Πέδρο Ενρίκε που με δικό του γκολ ο ΠΑΟΚ κατακτά λίγους μήνες αργότερα το Κύπελλο στο Πανθεσσαλικό. Στην Τούμπα και ο Αμρ Ουάρντα εκείνη τη μεταγραφική περίοδο ερχόμενος από τον Παναιτωλικό. 


«Κλείδωσε» το νταμπλ με σούπερ μεταγραφές!

Η πιο ουσιαστική χειμερινή μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου επί εποχής Σαββίδη ήταν ομολογουμένως ήταν της σεζόν 2018-19. Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής χειμώνα και αήττητος και ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου «απαντά» στην πώληση του Πρίγιοβιτς με ηχηρές προσθήκες διώχνοντας τα σύννεφα του άγχους από την Τούμπα. Αποκτά τον Σφιντέρσκι ενώ στελεχώνει την αμυντική του γραμμή με τον Ινγκασον και κάνει πράξη την επιθυμία του Λουτσέσκου διακόπτοντας τον δανεισμό του Γιαννούλη στον Ατρόμητο. Παράλληλα παίρνει με μορφή δανεισμού τον σπουδαίο Μίσιτς από την Σπόρτινγκ ενώ «γεμίζει» το κέντρο με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα που ήρθε δανεικός από την Πόρτο για έξι μήνες. Τα αποτελέσματα; Πρώτο νταμπλ στην ιστορία του και αήττητο Πρωτάθλημα!

Μηδέν για πρώτη φορά

Τον Ιανουάριο του 2020 ο Αμπέλ Φερέιρα θα ήθελε να δει περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του από τη στιγμή που η ομάδα ήταν ακόμη μέσα και στους δυο της στόχους και έχοντας να αντιμετωπίσει και την ΕΕΑ του Αυγενάκη. Η ουσία είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ και ειδικά επί εποχής Σαββίδη ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ούτε μια μεταγραφή εκείνο τον χειμώνα. Με επιχείρημα το πρόβλημα με το Financial Fair Play.

Κρμέντσικ και Μπαμπά του χαρίζουν το Κύπελλο!

Πριν από έναν χρόνο στην αντίστοιχη μεταγραφική περίοδο ο ΠΑΟΚ που είχε μείνει εκτός διεκδίκησης Πρωταθλήματος ήθελε να σώσει την χρονιά κατακτώντας το Κύπελλο. Ηθελε έναν επιθετικό δίπλα στον Σφιντέρσκι αλλά και ένα αριστερό μπακ αφού το κενό του Γιαννούλη έπρεπε να καλυφθεί από την στιγμή που την ίδια περίοδο αποχωρούσε για την Νόριτς. Τους βρήκε στα πρόσωπα του Ραχμάν Μπάμπα και του Μάικλ Κρμέντσικ. Οι δυο ποδοσφαιριστές ήταν εκ των κορυφαίων στο τέλος της σεζόν με αποκορύφωμα τον τελικό. Εκεί που ο Τσέχος φορ σκόραρε και ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 του Ολυμπιακού. Αμφότεροι αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια μεταγραφική περίοδο ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Καγκάβα και τον Μπράντονιτς δυο εκ των πραγμάτων αποτυχημένες επιλογές.


Οι 37... χειμερινές προσθήκες

Στις μεταγραφικές περιόδους του Ιαουαρίου επί επόχής Σαββίδη, δηλαδή απο τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον πρόσφατο συνολικά 37 ποδοσφαιριστές πέρασαν το κατώφλι της Τούμπας. Κάποιοι από αυτούς για δεύτερη φορά αφού ήταν δανεικοί σε άλλες ομάδες και επέστρεψαν. Ανλυτικά:

2012-13

Ιτάντζ Σαρλ

Σίλντενφελντ Γκόρντον

Βούκιτς Ζβόνιμιρ

Κατσουράνης Κώστας

Ολίσε Σέκου

Καμαρά Αμπντούλ

2013-14

Γκσπούρνινγκ Μίκαελ

Ινσαουράλδε Χουάν

Μαντούρο Χέντβιγκες

Μάρτενς Μάαρτεν

2014-15

Παπαγιαννόπουλος Σωτήρης

Ρικάρντο Κόστα Μιγκέλ

Νομπόα Κρίστιαν

2015-16

Βελλίδης Μάρκος

Χατζηισαΐας Δημήτρης

2016-17

Πέντρο Ενρίκε Κονζέν

Ουάρντα Αμρ

Τιάμ Μάμε

Πρίγιοβιτς Αλεκσάνταρ

Λάμπρου Λάζαρος

2017-18

Σαμπράνο Κάρλος

Μιχόγεβιτς Μάρκο

Μουλέν Τιμπό

Μάρσιο Ασεβέδο

2018-19

Ίνγκασον Σβέριρ

Γιαννούλης Δημήτρης

Σέρτζιο Ολιβέιρα Μιγκέλ

Μίσιτς Γιόσιπ

Σβιντέρσκι Κάρολ

2019-20

0

2020-21

Μπάμπα Αμπντούλ

Καγκάβα Σίντζι

Κρμέντσικ Μίκαελ

Μπράντονιτς Βλάντιμιρ

2021-22

Σάστρε Χόαν

Σοάρες Φιλίπε

Λέο Ζαμπά

Αντόνιο Τσόλακ

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.