ΠΑΟΚ: Ήρθε η ώρα για τα κέρδη του!

Metrosport Team26 Ιανουαρίου 2023

Αρθρογραφεί ο Θάνος Μπούζας

Στο γήπεδο πλέον διακρίνεις την απόδοση σε ποδοσφαιρικό δυναμικό των ακαδημιών που στην ουσία η νέα διοίκηση συνεπικουρούμενη από την προσπάθεια του Β. Πουρλιοτόπουλου και του κ. Μαλιούφα, ΠΑΟΚ επένδυσε και έδωσε τεράστια προώθηση. Οι ακαδημίες ως θεσμός είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που μια ομάδα μπορεί να κάνει σε βάθος χρόνου έχοντας τη δική της στοχοθεσία.

Για παράδειγμα ομάδες θέλουν οι παίκτες που θα βγουν από τις ακαδημίες να αναρριχηθούν αποκλειστικά στην πρώτη ομάδα, μη έχοντας στο νου τους τις άμεσες πωλήσεις. Άλλες ομάδες δημιουργούν φυτώρια με σκοπό να ζήσουν οικονομικά από αυτά πετυχαίνοντας παράλληλα στόχους εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς. Το πόσο δύσκολο είναι στη διάρκεια του χρόνου φαίνεται και από την ομάδα του Άγιαξ. 

Εμείς θεωρούμε ότι ο Άγιαξ έχει από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη. Κι όμως πλην λίγα χρόνια αναγκάστηκε να πουλήσει τον Σοάρες στη Λίβερπουλ για να μη χρεοκοπήσει ενώ παράλληλα ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε καν στη χώρα του δεν είχε τις επιτυχίες του παρελθόντος. Άλλες ομάδες όπως η Βιγιαρεάλ τροφοδοτούν σε ποσοστό άνω του 40% την πρώτη ομάδα αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα για αποκτήσεις παικτών. Ο ΠΑΟΚ σίγουρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. 

Όμως ακόμη είναι πολύ μακριά για να πετύχει τον στόχο του. Ο Τζιόλης, ο Πέλκας, ο Αθανασιάδης και πρόσφατα ο Κωνσταντέλιας, οι Λύρατζης ,Τσαούσης, ο Κουλιεράκης, ο Μιχαηλίδης, ο Τζίμας είναι Ελληνόπουλα που διέπρεψαν , διαπρέπουν αλλά και μπορούν να διαπρέψουν στο μέλλον αν ακολουθηθεί μια στρατηγική η οποία να ωφελεί τους ίδιους και τον ΠΑΟΚ. Η βιασύνη τόσο από πλευράς παικτών όσο και από την διοίκηση είναι δυνατόν να επιφέρει μόνο εφήμερα κέρδη. Στην περίπτωση του Τζιόλη ο παίκτης βιάστηκε να πάει σε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ φοβήθηκε μήπως ο παίκτης δεν έχει την εξέλιξη που προσδοκούν όλοι και δεν θα μπορέσει να τον πουλήσει. Άλλωστε μια τέτοια επένδυση -όχι από τις ακαδημίες- ήταν και ο Ζαμπά.

Δόθηκαν χρήματα , για μια χρονική στιγμή ο ΠΑΟΚ μπορούσε να τον πουλήσει σε καλή τιμή αλλά μετά ο παίκτης αποδείχθηκε ότι το ποδόσφαιρο δεν ήταν γι’ αυτόν. Πρόσφατα βγήκε μια έρευνα όπου αναφέρει τις ομάδες που χρησιμοποιούν γηγενείς ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΟΚ φυσικά ξεχωρίζει στην Ελλάδα όπου έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον Ολυμπιακό ενώ βρίσκεται και καλή θέση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory, ο ΠΑΟΚ έχει ποσοστό στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες(18,7%), ο Ολυμπιακός (11,5%) και ΠΑΣ Γιάννινα (10%).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μας κάνει εντύπωση ότι ομάδες όπως η ΑΕΚ με (0,4%) και ο Άρης με (0,1%) δεν δίνουν σχεδόν καμία σημασία σε ακαδημίες ή δεν προωθούν παίκτες στην πρώτη ομάδα από αυτές. Άποψή μας είναι ότι πλέον θα πρέπει να δίνεται το κίνητρο στους πολύ καλούς και ελπιδοφόρους παίκτες, να μένουν στην ομάδα τουλάχιστον 4 χρόνια με ανάλογα συμβόλαια. Να προσφέρουν και να εξελίσσονται μέσα από αυτήν και αν στο τέλος αξίζουν να πουληθούν. Σίγουρα σ’ αυτό το στοίχημα θα χαθούν χρήματα αλλά και θα κερδηθούν. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα τους έχει στη διάθεσή του , θα τους αξιολογεί και δεν θα προσπαθεί με την πρώτη ευκαιρία να τους πουλήσει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.