ΠΑΟΚ: Η ευκαιρία του Τσόλακ και η επιλογή του φορ

Metrosport Team11 Ιανουαρίου 2022

Γράφει ο Αλέξανδρος Κεσανλής

Ο ΠΑΟΚ φαίνεται να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στον Αντόνιο Τσόλακ, προσπαθώντας να λύσει το...κουβάρι της επιλογής του κεντρικού επιθετικού, με τρεις «μνηστήρες» να διεκδικούν την συγκεκριμένη θέση.

Το πρόβλημα του σέντερ φορ

Από την αρχή της σεζόν, δεν ξεκίνησε ιδανικά η βασική επιλογή του σέντερ φορ στον ΠΑΟΚ, καθώς ο Νέλσον Ολιβείρα, ο οποίος ήταν και η επικρατέστερη επιλογή, υπέστη μερική ρήξη προσθίου χιαστού στον προκριματικό γύρο του Conference League με την Μποέμιανς, με αποτέλεσμα να μην έχει αγωνιστεί σχεδόν καθόλου την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ως αντικαταστάτης του Πορτογάλου σέντερ φορ, ήρθε στον Δικέφαλο ένας παλιός γνώριμος της Τούμπας, ο Τσούμπα Άκπομ. Με μορφή δανεισμού από την Μίντλεσμπρο, ο Άγγλος σέντερ φορ σε συνδυασμό με τον Κάρολ Σφιντέρσκι πλαισίωναν τις επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου στο κέντρο του «δόρατος.»

Σε αρκετά παιχνίδια, Ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν να βρει δίχτυα από τον σέντερ φορ του και χρειαζόταν η βοήθεια είτε των μεσοεπιθετικών είτε των μέσων. Χαρακτηριστικό στατιστικό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου είναι, ότι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας ακούει στο όνομα, Γιασμίν Κουρτίτς, ενώ ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχει πετύχει πέντε τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Όσο για τον Κάρολ Σφίντερσκι, μπορεί τα δημοσιεύματα επί Πολωνικού εδάφους να δίνουν και να...παίρνουν μετά το μοναδικό γκολ που χάρισε την πρόκριση στην χώρα του για τα γήπεδα του Μουντιάλ, ωστόσο στον «Δικέφαλο του Βορρά» δεν έχει δείξει το ίδιο πρόσωπο. Οι εμφανίσεις του Κάρολ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική του αξία ή αυτά που μπορεί να κάνει στο χορτάρι μέχρι στιγμής. Με τρία γκολ σε 26 συμμετοχές, ο Πολωνός κολυμπάει σε ρηχά νερά και θα πρέπει να βρει τον εαυτό του στο Β ΄μέρος της χρονιάς.

Μπορεί να άργησε, αλλά ο Τσούμπα Άκπομ έδειξε στο τέλος της χρονιάς την αξία του, έχοντας φτάσει ήδη τα 8 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Βοήθησε αρκετά στην φάση ομίλων του Conference League, πετυχαίνοντας δύο τέρματα, αυτό με την Λίνκολν (εκτός) και αυτό με την Σλόβαν Μπρατισλάβας (εντός).

Όσο για την δυσκολία και την αστοχία των σέντερ φορ, το «φταίξιμο» μπορεί να μην είναι και τόσο δικό τους. Ίσως να τους επηρέασε το μοίρασμα του χρόνου του Ραζβάν Λουτσέσκου ή ακόμα και η κακή τροφοδότηση της μπάλας από τους συμπαίκτες τους. Για αυτό το...φταίξιμο θα πηγαίνει σε όλους...

Η δεύτερη ευκαιρία του Τσόλακ

Ας το πάρουμε από την αρχή και ας γυρίσουμε στην πρώτη θητεία του Αντόνιο Τσόλακ στους «ασπρόμαυρους.» Ο έλευση του Κροάτη σέντερ φορ στην Θεσσαλονίκη συνδυάστηκε με την περίοδο, οπού ο ΠΑΟΚ ήταν έτοιμος να καταφέρει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάμπ στην Ευρώπη.

Εν έτη 2020, ο ΠΑΟΚ έχει ηττηθεί 2-1 μέσα στην Κράσνονταρ στο τελευταίο γύρο για την είσοδο στην φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ και ζητά μια «καθαρή» νίκη στην Τούμπα για να καταφέρει να προκριθεί για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Βέβαια, η δυσκολία ήταν, ότι δεν υπήρχε καθαρό φορ εκτός από τον Κάρολ Σφιντέρσκι, καθώς ήδη ο βασικός επιθετικός τότε, Τσούμπα Άκπομ, είχε πακετάρει τα πράγματα του για Αγγλία. Το αρχικό σχήμα των «ασπρόμαυρων» στο δεύτερο παιχνίδι με την Ρωσική ομάδα δεν είχε κεντρικό επιθετικό, με Τζόλη, Πέλκα και «Ζίβκο» να αποτελούν την επιθετική τριάδα.

Η ήττα και ο αποκλεισμός ήρθαν, με τον Τσόλακ να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με την φανέλα του ΠΑΟΚ, χωρίς όμως να καταφέρει να βοηθήσει ιδιαίτερα την ομάδα του, έχοντας λιγότερο από μια εβδομάδα παραμονής στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια εβδομάδα από τον οδυνηρό αποκλεισμό, οι «ασπρόμαυροι» δοκιμάζονται στον Βόλο για λογαριασμό του Πρωταθλήματος, με τον Άμπελ Φερείρα να επιλέγει βασικό τον Τσόλακ, χωρίς καλά - καλά να ξέρει τα ονόματα των συμπαικτών του. Λευκή ισοπαλία χωρίς τέρματα το αποτέλεσμα στο Πανθεσσαλικό στάδιο.

Ο Κροάτης επιθετικός σε 16 συμμετοχές κατάφερε να πετύχει μόλις ένα τέρμα και αυτό από την άσπρη βούλα, ρίχνοντας πρώτα το δικό του ηθικό αλλά και χάνοντας την εμπιστοσύνη του προπονητή του αλλά και του κόσμου.

Στην Σουηδία, ήταν ο πραγματικός MVP της πρωταθλήτριας Μάλμε με 19 γκολ σε 40 συμμετοχές, παίρνοντας και μια γεύση από παιχνίδια επιπέδου Τσάμπιονς Λίγκ.

Πλέον, ο 28χρόνος σέντερ φορ, χωρίς να έχει δεχτεί κάποια πρόταση που να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι έτοιμος να πάρει την δεύτερη ευκαιρία του στην Θεσσαλονίκη, θέλοντας να επανορθώσει για το πρώτο κακό πέρασμα του.

Όπως μετέφερε στο Metropolis 95,5, ο ατζέντης ποδοσφαιριστών και γνωστός του Τσόλακ, Τάσος Μαραγκοζίδης, ο Κροάτης θεωρεί ότι δεν του δόθηκε ο κατάλληλος χρόνος για να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

Το μπαλάκι...βρίσκεται στα χέρια του Ραζβάν Λουτσέσκου και εκείνος θα αποφασίσει για τον χρόνο που θα μοιραστούν τα σέντερ φορ της ομάδας του. Ο υγιείς ανταγωνισμός ανάμεσα τους ίσως να φέρει αποτελέσματα και θα κριθεί με ποιον θα προχωρήσει ο ΠΑΟΚ την επόμενη χρόνια.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.