ΠΑΟΚ έτοιμος για το Τσάμπιονς Λιγκ, ρεσιτάλ τακτικής από τον Φερέιρα

Δημήτρης Κανελλάκης17 Σεπτεμβρίου 2020

Οσο έτοιμος δεν ήταν ποτέ για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ χθες το βράδυ στην Τούμπα. Ηταν τόσο καλά προετοιμασμένος, τόσο ώριμος, τόσο καλά διαβασμένος, τόσο αποφασισμένος και τόσο συγκεντρωμένος στον στόχο του, που δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον πετύχει. Η πρόκρισή του απέναντι στην Μπενφίκα ήρθε σχεδόν... εύκολα. Σίγουρα, όμως, ήρθε φυσιολογικά, νομοτελειακά. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά...

Για τον απλούστατο λόγο ότι... έβγαζε μάτια ποια ομάδα από τις δύο ήξερε τι θέλει και πώς θα το πετύχει. Από το πρώτο λεπτό. Ο Φερέιρα είχε ετοιμάσει την ομάδα του κατά τρόπο υποδειγματικό. Οσο έβλεπα το ματς τόσο σκεφτόμουν τι έγραφα σε αυτή εδώ τη γωνιά χθες. “Εξάλλου, ένα παιχνίδι είναι. Και, εδώ που τα λέμε, δεν το γράφει πουθενά ότι τα φαβορί κερδίζουν πάντα.

Παρεμπιπτόντως, θεωρώ δεδομένο ότι τακτικά ο ΠΑΟΚ θα είναι προετοιμασμένος άριστα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, λόγω Φερέιρα, ξέρει καλύτερα την Μπενφίκα απ' ό,τι οι Πορτογάλοι την ελληνική ομάδα. Εχει... άσο στο μανίκι ο Πορτογάλος τεχνικός του ΠΑΟΚ; Θα το δούμε το βράδυ... Εχει σχέδιο ο Φερέιρα το οποίο θα αιφνιδιάσει την Μπενφίκα; Θα το ξέρουμε το βράδυ... Από χθες το βράδυ ξέρουμε. Και σχέδιο είχε ο Φερέιρα και καλύτερα, όπως αποδείχτηκε, γνώριζε την Μπενφίκα απ' ό,τι ο Ζεσούς τον ΠΑΟΚ, και... άσους, όχι άσο είχε στο μανίκι. Ο Πορτογάλος προπονητής ήξερε ότι δεν είχε περιθώριο για να πάρει πολλά ρίσκα. Ηξερε ότι αυτό που προείχε ήταν να μπλοκάρει την Μπενφίκα και όχι να είναι προτεραιότητά του να επιτεθεί ο ΠΑΟΚ.

Η στατιστική εικόνα του ματς στο πρώτο ημίχρονο ήταν τραγική για τον ΠΑΟΚ. Η Μπενφίκα είχε 78% κατοχή μπάλας και οκτώ τελικές έναντι μιας μόνο για την ελληνική ομάδα. Παρά τους αριθμούς αυτούς, όμως, το παιχνίδι ερχόταν προς την πλευρά της ελληνικής ομάδας και όχι της πορτογαλικής. Και φάνηκε ξεκάθαρα με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Ο ΠΑΟΚ είχε μεταφέρει την πίεση στους αντιπάλους του και ο δρόμος άρχισε να ανοίγει. Βοήθησαν σ' αυτό καθοριστικά ο Ζίφκοβιτς με τις σωτήριες επεμβάσεις του και ο Γιαννούλης με την καταλυτική συμμετοχή του και στα δύο γκολ. Η Μπενφίκα βρέθηκε αντιμέτωπη με την πολύ καλή προετοιμασμένη από πλευράς Φερέιρα έκπληξη, χωρίς όπλα για να αντιδράσει.

Κατέρρευσε και αποδέχθηκε την ανωτερότητα του ΠΑΟΚ. Διότι χθες ο ΠΑΟΚ ήταν και τακτικά και στρατηγικά και σε επίπεδο απόδοσης συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του ανώτερος της. Ο δρόμος για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ορθάνοιχτος πια για τον ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω αν θα φτάσει στους ομίλους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι ότι ποτέ δεν είχε τόσες πολλές πιθανότητες, τόσο καλές προϋποθέσεις...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.