ΠΑΟΚ: Εστω τώρα, στο φίνις, ας βγάλουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους

Στέλιος Γρηγοριάδης05 Μαρτίου 2021

Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του 14 τελικούς και έναν ακόμη, αν φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου. Και οι δύο πρώτοι, με Αρη και Παναθηναικό στην κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος, κάθε άλλο παρά για ζέσταμα προσφέρονται. Είναι και οι δύο κρίσιμοι για τους βαθμούς με τους οποίους θα αρχίσει η ομάδα τα πλέι οφ, σε συνάρτηση και με τους ανταγωνιστές της.

Ουσιαστικά τώρα αρχίζει η σεζόν. Με αναμφισβήτητο δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε τα φόντα να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα, σ' αυτούς τους αγώνες θα παίξει τους δύο εγχώριους στόχους του, τη δεύτερη θέση και το Κύπελλο. Κι αν κρίνει κανείς από τη γενικότερη εικόνα των δύο τελευταίων μηνών, δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Βέβαια, ο Γκαρσία δηλώνει ότι τώρα πια ξέρει ποια ακριβώς είναι η ομάδα, τι μπορεί να κάνει και πώς μπορεί να το κάνει, όπως ξέρει και ποιες είναι οι δυνατότητες του κάθε παίκτη. Το τελευταίο, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τόσο δύσκολο. Είναι φως φανάρι ποιοι μπορούν και ποιοι όχι. Αλλά το πρώτο είναι ζητούμενο. Είναι αυτό που έχει εναδιαφέρον να δούμε από εδώ και πέρα. Πώς, δηλαδή, αυτός ο ΠΑΟΚ θα ξεπεράσει τις αδυναμίες του και θα ξεδιπλώσει μόνο τις αρετές του. Πώς θα πάψει να δέχεται χαζά γκολ, πώς θα σουλουπώσει την αμυντική λειτουργία του, πώς θα επιτεθεί καλύτερα, πώς θα βγάλει πιο πολλές φάσεις, πώς θα σκοράρει πιο εύκολα και, το κυριότερο, πώς θα συγκεντρώσει νίκες απέναντι σε ομάδες που περίπου έχει ξεχάσει να τις κερδίζει.

Φυσικά, αυτό το “πώς” δεν έχει να κάνει μόνο με τη στρατηγική, την τακτική, το σύστημα, τη διάταξη και τις υπόλοιπες σχετικές θεωρίες, αλλά και με τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις υπηρετήσουν. Με τους παίκτες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάψουν να κρύβονται πίσω από δικαιολογίες περί “ατυχιών” και “λεπτομερειών” και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναγνωρίζοντας ότι όλες οι συμφορές που βρήκαν φέτος τον ΠΑΟΚ οφείλονται στα δικά τους λάθη, στις δικές τους ολιγωρίες, στις δικές τους αδυναμίες. 

Αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο Ουάρντα είναι η μοναδική αλήθεια: “Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι παίκτες, όχι ο προπονητής και το τιμ του”. Ναι, έχει και ο Γκαρσία τις ευθύνες του, ναι έκανε κι αυτός λάθη, αλλά στο ποδόσφαιρο μετράει πάντα πολύ περισσότερο τι κάνουν οι παίκτες πάνω στο χόρτο και όχι ο προπονητής από τον πάγκο. Οι καταξιωμένοι προπονητές, αυτοί που δεν έχουν κόμπλεξ και ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης, το έχουν πει ξεκάθαρα: “Οι παίκτες κάνουν μάγκα τον προπονητή”...

ΥΓ. Η επιφυλακτικότητα για την τύχη του ΠΑΟΚ σ' αυτούς τους τελικούς δεν είναι αδικαιολόγητη. Μακάρι να διαψευστεί. Μακάρι να δικαιωθεί ο Γκαρσία, που τώρα ξέρει. Μακάρι και οι παίκτες, τώρα, στην τελική ευθεία, να βγάλουν όλοι τον καλύτερο εαυτό. Αυτό θα αρκεί άνετα για τη δεύτερη θέση. Ισως είναι αρκετό και για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.