ΠΑΟΚ-Αρης: Η στατιστική ρίχνει φως στα άδυτα του ντέρμπι

Metrosport Team07 Μαρτίου 2021

Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας και με τα play off να τους περιμένουν. Με την απόσταση μεταξύ τους να είναι ενός βαθμού. Ο Αρης είναι στη 2η θέση με 47 και ο ΠΑΟΚ, τρίτος, με 46. Οι ισορροπίες είναι ούτως ή άλλως λεπτές κάτι που έχει δείξει και η πορεία τους μέχρι τώρα. Αλλωστε, ένα ντέρμπι είναι ούτως ή άλλως ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών. Το 117ο -συνολικά- ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων (και 58ο με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ) αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η στατιστική αποκαλύπτει το τι έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Η επίθεση του ΠΑΟΚ, η άμυνα του Άρη

Ο ΠΑΟΚ υπερτερεί στην επίθεση και ο Άρης στην άμυνα. Γενικώς, τα παιχνίδια τους έχουν γκολ. Ο ΠΑΟΚ έχει μόνο ένα 0-0 (στο Πανθεσσαλικό με τον Ν.Π.Σ.Βόλος), ο Άρης έχει δύο, με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους “Ζωσιμάδες” και με τον Παναιτωλικό στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Το πινακάκι που ακολουθεί είναι ενδεικτικό. Μεταξύ άλλων, ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερα γκολ και ασίστ ενώ ο Άρης έχει τα περισσότερα παιχνίδια στο Πρωτάθλημα με το μηδέν στην άμυνα. 

ΠΑΟΚ Άρης

46-22 Γκολ  31-14

28 Ασίστ 16

9 Μηδέν στην εστία 15

Τζόλης-Ζίβκοβιτς το 50% των γκολ του ΠΑΟΚ

Ο Τζόλης έχει μέχρι τώρα στη σεζόν 16 γκολ και 7 ασίστ, άρα συμμετοχή σε 23 γκολ. Αντίστοιχα, ο Ζίβκοβιτς έχει συμμετοχή σε 14 γκολ, με 8 γκολ και 6 ασίστ. Το άθροισμα δίνει 37 γκολ κάτι που σημαίνει ότι έχουν ακριβώς τα μισά από τα συνολικά 74 γκολ που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ στη σεζόν. Σε ό,τι αφορά στο Πρωτάθλημα βέβαια, για τον ΠΑΟΚ, πρώτος σκόρερ παραμένει ο Σφιντέρσκι, είναι όμως ο Κρμέντσικ η προτίμηση του Γκαρσία για το αρχικό σχήμα. Στο πινακάκι που ακολουθεί καταγράφονται οι 5 πρώτοι για τον ΠΑΟΚ στη σεζόν με γκολ και ασίστ.

Παίκτης Γκολ Ασίστ

Τζόλης 16 7

Ζίβκοβιτς 8 6

Σφιντέρσκι 9 5

Σβαμπ 6 8

Κρμέντσικ 5 1

-Τζόλης και Ζίβκοβιτς συμμετέχουν σε 37 γκολ, όσα (περίπου) έχει βάλει ο Άρης στη σεζόν που έχει πετύχει 38 γκολ.

Ο Γκάμα σκόραρε μετά από 14 παιχνίδια

Στο παιχνίδι Κυπέλλου του Άρη με τον Ολυμπιακό, ο Μπρούνο Γκάμα σκόραρε μετά από 14 παιχνίδια, 12 για το Πρωτάθλημα και 2 για το Κύπελλο. Σκόραρε και πάλι με πέναλτι, όπως με πέναλτι είχε σκοράρει και το προηγούμενο γκολ που ήταν στο παιχνίδι Αρης-ΠΑΟΚ 1-0, στον πρώτο γύρο. Η επίδραση Γκάμα και Μπερτόγλιο στην επίθεση του Άρη είναι εμφανής. Χαρακτηριστικό είναι το πινακάκι που ακολουθεί με την πρώτη τετράδα του Άρη σε γκολ και ασίστ.

Παίκτης Γκολ Ασίστ

Γκάμα 7 2

Μπερτόγλιο 6 2

Μάνος 4 3

Σίλβα 3 2

-Στην τετράδα με τις τελικές προσπάθειες του Άρη για το Πρωτάθλημα, στην τέταρτη θέση είναι ο Σάσα, πίσω από Γκάμα, Μάνο και Μπερτόγλιο.

Ο Ινγκασον, ο Ροζ και οι παρτενέρ

Είναι ξεκάθαρο ότι στο κέντρο της άμυνας των δύο ομάδων κυριαρχούν ο Ινγκασον με τον Ροζ. Ο Ισλανδός του ΠΑΟΚ είναι ο στόπερ με τις περισσότερες συμμετοχές στη σεζόν (30/30 βασικός) και αντίστοιχα είναι ο Ροζ (με 27/27 βασικός) στον Άρη. Αν στον Ινγκασον το επικεντρώσουμε στα 27 παιχνίδια με τον Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο, ο Ισλανδός είναι παρών στα 20. Έχει ενδιαφέρον το πινακάκι με τους παρτενέρ τους εν όψει των όποιων επιλογών θα γίνουν από Γκαρσία και Μάντζιο για το ντέρμπι.

Ινγκασον-Κρέσπο 6 φορές

Ινγκασον-Βαρέλα 8 φορές

Ινγκασον-Μιχαηλίδης 6 φορές

Ροζ-Δεληζήσης 13 φορές

Ροζ-Μπεναλουάν 10 φορές

*Του Ινγκασον οι συμμετοχές είναι στα παιχνίδια με Πάμπλο Γκαρσία, άρα με τετράδα στην άμυνα, ενώ στον Ροζ δεν υπολογίζονται τα παιχνίδια με Ντάτκοβιτς ή ως δεξιός μπακ.

Πιο επικίνδυνος στον “αέρα” ο ΠΑΟΚ

Σε ό,τι αφορά στο επιθετικό ρεπερτόριο των δύο ομάδων, ο ΠΑΟΚ είναι πιο επικίνδυνος στον “αέρα”. Είναι η ομάδα με τα περισσότερα πετυχημένα κόρνερ και σέντρες στο Πρωτάθλημα (φάσεις δηλαδή που η μπάλα από τη σέντρα βρήκε συμπαίκτη) με την επίδοση του ΠΑΟΚ να είναι διπλάσια από αυτή του Άρη. Ο Άρης, σε αυτό το κομμάτι, είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα στο Πρωτάθλημα στο αντίστοιχο ποσοστό.

-Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 9 γκολ με κεφαλιές και είναι δεύτερος σε αυτή την κατηγορία πίσω από τον Ολυμπιακό που έχει πετύχει 14.

-Ο Άρης έχει πετύχει 4 γκολ με κεφαλιές.

-Ο Ζίβκοβιτς έχει τα περισσότερα πετυχημένα κόρνερ/σέντρες με 38.

-Ο Γκάμα είναι ο πρώτος του Άρη με 11.

Οι κατοχές που παίρνει ο Άρης

Στο κομμάτι της συνολικής αμυντικής λειτουργίας, ο Άρης παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις. Υπάρχει το δίδυμο Τζέγκο-Σάσα. Ο Τζέγκο έχει 81 φορές που ξαναπήρε την κατοχή για τον Άρη και ο Σάσα, 80. Στον ΠΑΟΚ, υπάρχει αντίστοιχα ο Σβαμπ με 84 και ο Ελ Καντουρί με 77. Στον Άρη είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά των επιθετικών του στην ανάκτηση της κατοχής με τον Γκάμα να έχει 96. Ο καλύτερος από τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ στην επίθεση είναι ο Ζίβκοβιτς με 78. Το πινακάκι που ακολουθεί είναι ενδεικτικό με τους πρώτους στα κλεψίματα των παικτών των δύο ομάδων. Ο Άρης έχει πέντε παίκτες από τα 50 και πάνω, ο ΠΑΟΚ έχει δύο.

Παίκτης Κλεψίματα

Σάκιτς 66

Ματίγια 62

Σούντγκρεν 58

Σάσα 53

Ινγκασον 52

Ζίβκοβιτς 51

Τζέγκο 50

-Ο Σάκιτς είναι 2ος στη σχετική κατηγορία του Πρωταθλήματος πίσω από τον Φεράρι που έχει 68

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.