ΠΑΟΚ-ΑΕΚ Analysis: Κωνσταντέλιας - Αουγκούστο Vs Πινέδα - Σιμάνσκι

Metrosport Team19 Φεβρουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τίθενται αντιμέτωποι σήμερα το βράδυ (19/2 20:30) στην Τούμπα στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Super League σε έναν αγώνα που είναι «τελικός» για τις πιθανότητες του «δικεφάλου» όσο αφορά την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Όπως πάντα τα τελευταία χρόνια αναμένεται ένα ντέρμπι για γερά νεύρα που θα κριθεί σε λεπτές ισορροπίες και από την απόδοση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Η μεσαία γραμμή των δύο ομάδων είναι ένα από τα σημεία που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και ίσως οι... ορέξεις ποδοσφαιριστών να κρίνουν την αναμέτρηση προς την μια ή την άλλη μεριά. Πινέδα, Κωνσταντέλιας, Αουγκούστο, Σιμάνσκι είναι τα δύο ζευγάρια ποδοσφαιριστών που θα μπουν στο... μικροσκόπιο της ανάλυσης.

Ντόουγκλας Αουγκούστο Vs Νταμιάν Σιμάνσκι

Ξεκινάμε από δύο ποδοσφαιριστές που είναι εκ των αναντικατάστατων των δύο ομάδων. Ο Πολωνός αμυντικός χαφ της ΑΕΚ με 18 συμμετοχές ο Βραζιλιάνος του ΠΑΟΚ με 19. Κομβικάτατοι αμφότεροι και στο χτίσιμο επιθέσεων και στις βοήθειες που δίνουν στην τετράδα πίσω τους σε φάση άμυνας.

Είναι όμως μια θέση που φαίνεται πως ο «δικέφαλος» υπερτερεί της «Ένωσης». Σε ίδιες επαφές για τους δύο ποδοσφαιριστές 64.7 ο Σιμάνσκι 62.7 ανά αγώνα ο Αουγκούστο, ο Βραζιλιάνος έχει αισθητή διαφορά στην συνεισφορά του στο επιθετικό κομμάτι.

Αουγκούστο

  Σιμάνσκι

Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών

3

0

Πάσες-κλειδιά ανά 90λεπτο

1

0.4

Γκολ/τελικές προσπάθειες ανά 90λεπτο

0.2/1.4

0.1/0.7

Σουτ στο στόχο ανά 90λεπτο

0.6

0.2

Χαμένες ευκαιρίες ανά 90λεπτο

3

0

Ακόμα ο χαφ του ΠΑΟΚ είναι καλύτερος πασέρ αφού έχει μια σχετικά μικρή υπεροχή και μεγαλύτερη ευστοχία στις περισσότερες κατηγορίες μεταβιβάσεων. Ωστόσο αυτό που εύκολα βλέπει κάποιος είναι πως ο Σιμάνσκι έχει περισσότερες πάσες σαν μέσο όρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ώρα που κρατάει την μπάλα η ΑΕΚ στα πόδια της είναι πολύ περισσότερη από τον «δικέφαλο».

Οι κατηγορίες μετρούνται ανά παιχνίδι

Αουγκούστο

Σιμάνσκι

Ακρίβεια μεταβιβάσεων %

88% (44.6)

87% (48.5)

Ακρίβεια στο δικό του μισό %

94% (21.9)

94% (24.9)

Ακρίβεια στο αντίπαλο μισό %

82% (23)

79% (23.7)

Ακρίβεια στις μακρινές μεταβιβάσεις %

70% (3.4)

69% (5.8)

Ακρίβεια στις ψηλοκρεμαστές μεταβιβάσεις %

59% (2.6)

56%(3.3)

Τέλος εκεί που φαίνεται καλύτερος ο Πολωνός μέσος είναι τα αμυντικά του καθήκοντα. Ξεπερνά τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ στις περισσότερες κατηγορίες. Αυτό ίσως δικαιολογείται λίγο λόγω του γεγονότος ότι οι Θεσσαλονικείς έπαιζαν με «10» τον Αουγκούστο ως τον Νοέμβριο. Ωστόσο όπως και στην προηγούμενη σύγκριση των μεταβιβάσεων οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.

Οι κατηγορίες μετρούνται ανά παιχνίδι

Αουγκούστο

Σιμάνσκι

Κοψίματα

0.8

1.3

Τάκλιν

2.4

2.3

Ντρίμπλες που δέχεται

0.3

0.4

Εκκαθαρίσεις

0.4

0.7

Κερδισμένη κατοχή

1.1

0.3

Κερδισμένες μονομαχίες εδάφους %

54% (4.8)

58% (3.8)

Συνολικά κερδισμένες μονομαχίες %

56% (4.3)

59% (3.4)

Γιάννης Κωνσταντέλιας Vs Ορμπελίν Πινέδα

Στην δεύτερη «μονομαχία» που θα γίνει στο χώρο του κέντρου είναι δύο αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος, για διαφορετικό λόγο και κάτω από διαφορετικές συνθήκες ο καθένας. Από την μια ο σταρ όχι μόνο του ΠΑΟΚ αλλά ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου την δεδομένη χρονική στιγμή, ο 19χρονος Γιάννης Κωνσταντέλιας και από την άλλη ο δανεικός από την Θέλτα και ένας από τους καλύτερους παίκτες όχι μόνο της ΑΕΚ αλλά του πρωταθλήματος συνολικά.

Βέβαια είναι διαφορετικό το δείγμα γραφής, ή μάλλον η διάρκεια για τον καθένα γιατί ο ένας ξεκίνησε να παίζει βασικός από τον Νοέμβριο (Κωνσταντέλιας) ενώ ο άλλος (Πινέδα) έχει χάσει ένα μόλις παιχνίδι από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Μετρά 21 συμμετοχές όλες ως βασικός έναντι 17 του Κωνσταντέλια εκ των οποίων έχει ξεκινήσει στις 13 στην αρχική ενδεκάδα.

Εδώ δεν μπορούν να εξεταστούν αμυντικά καθήκοντα οπότε θα μείνουμε στα επιθετικά-σκοράρισμα και στις μεταβιβάσεις. Ο Μεξικανός της ΑΕΚ έχει 48.6 επαφές με την μπάλα ανά παιχνίδι ενώ ο Κωνσταντέλιας  αρκετά λιγότερες, 30.6 πιο συγκεκριμένα. Τι κάνει όμως σε αυτές ο καθένας;

Κωνσταντέλιας

Πινέδα

Γκολ

1

7

Ασίστ

3

1

Δημιουργία μεγάλων ευκαιριών

4

3

Πάσες-κλειδιά ανά 90λεπτο

1.4

1

Γκολ/τελικές προσπάθειες ανά 90λεπτο

0.1/1.6

0.3/1.8

Σουτ στο στόχο ανά 90λεπτο

0.7

0.9

Χαμένες ευκαιρίες ανά 90λεπτο

6

3

Εδώ φαίνεται αρκετά καθαρά πως ο Κωνσταντέλιας αν και έχει το 60% περίπου των αγώνων του Πινέδα έχει καταφέρει να τον φτάσει και τον ξεπεράσει σε ορισμένες κατηγορίες σε επιδόσεις. Όπως επίσης και το ότι ο Μεξικανός δείχνει και περισσότερη έφεση στο γκολ. Ωστόσο στην ηλικία που βρίσκεται ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μπορεί να βελτιώσει αυτόν τον τομέα και όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσει να το κάνει.

Χαρακτηριστικό για την εκπληκτική φόρμα στην οποία βρίσκεται ο Κωνσταντέλιας είναι πως ο 19χρονος έχει ήδη παραπάνω ασίστ, περισσότερη δημιουργία και όσο αφορά τις πάσες-κλειδιά και όσο αφορά το κομμάτι των μεγάλων ευκαιριών που έχει φτιάξει έκαστος. Τέλος και ένα έξτρα στοιχείο για τον Έλληνα μεσοεπιθετικό είναι πως μετρά και 2 κερδισμένα πέναλτι.

Στο κομμάτι των μεταβιβάσεων τα πράγματα είναι μοιρασμένα με τον Πινέδα να έχει μια μικρή υπεροχή. Τα νούμερα σε αριθμούς, όχι σε ποσοστά, φυσικά είναι διπλάσια αλλά είναι κάτι αναμενόμενο αφού όπως αναφέρθηκε πριν και οι επαφές είναι αντίστοιχες.

Οι κατηγορίες μετρούνται ανά παιχνίδι

Κωνσταντέλιας

Πινέδα

Ακρίβεια μεταβιβάσεων %

79% (15.4)

79% (28.5)

Ακρίβεια στο δικό του μισό %

89% (4.1)

90% (8.1)

Ακρίβεια στο αντίπαλο μισό %

71% (11.7)

73% (20.8)

Ακρίβεια στις μακρινές μεταβιβάσεις %

65% (1)

71% (2.8)

Ακρίβεια στις ψηλοκρεμαστές μεταβιβάσεις %

70% (0.8)

55% (1.7)

Με αυτόν τον πίνακα ολοκληρώνεται η σύγκριση των δύο ζευγαριών που το βράδυ στην Τούμπα αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης. Ίσως δεν είναι μόνο αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα ωστόσο έχει αποδειχθεί πως όταν κάποιος από τους δύο δεν αποδίδει καλά μέσα στο γήπεδο για την ομάδα του αυτή αντιμετωπίζει δυσκολίες στο παιχνίδι πόσο μάλλον σε ένα ντέρμπι με λεπτές ισορροπίες και για τους δύο μονομάχους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.