ΠΑΟΚ: 72 καλοκαιρινές μεταγραφές, 6 τεχνικοί διευθυντές και η πρόκληση του Μπότο

Πέτρος Χαριζακλής17 Ιουνίου 2022

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για τη νέα χρονιά, με μεταγραφές, κλεισμένες συμφωνίες, αποδεσμεύσεις και ανανεώσεις παικτών. Ο Δικέφαλος του Βορρά πραγματοποιεί μια διαφορετική εκκίνηση στα μεταγραφικά του σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει, την δεκαετία που ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται στο τιμόνι. 

O τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Ζοσέ Μπότο, θέλει να ανανεώσει το ρόστερ των «ασπρόμαυρων» και φαίνεται πως έχει κάνει την απαραίτητη προεργασία για να το πετύχει. Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και στον ΠΑΟΚ έχουν υπογράψει οι Νικολάς Κουαλιάτα, Ράφα Σοάρες, είναι «κλεισμένος» ο Νάσμπεργκ, έχει αποκτηθεί και ο Σάστρε που ήταν δανεικός το τελευταίο εξάμηνο από τη Μαγιόρκα ενώ είναι σε καλό σημείο η απόκτηση του Κοτάρσκι για τη θέση του τερματοφύλακα. Ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής έχει εστιάσει και στις περιπτώσεις Ρέντε για το κέντρο άμυνας και Μαρτίνς, Νάρεϊ για τα άκρα της επίθεσης.

Με αφορμή την ασυνήθιστα γρήγορη μεταγραφική ενίσχυση και προεργασία στον ΠΑΟΚ, το Metrosport.gr αποφάσισε να καταγράψει τις προηγούμενες εννιά καλοκαιρινές μεταγραφικές περιόδους επί Ιβάν Σαββίδη (με 6 διαφορετικούς τεχνικούς διευθυντές), το πότε έκανε μεταγραφές ο ΠΑΟΚ και που του βγήκε αυτή η προσφιλής τακτική στο παρελθόν να περιμένει τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Η σεζόν 2022-2023 είναι η δέκατη επί προεδρίας Σαββίδη (δεν μετράμε τη σεζόν 2012-2013 καθώς ο ΠΑΟΚ είχε κάνει μεταγραφές πριν αποκτήσει τον Αύγουστο την ομάδα ο νυν μεγαλομέτοχος) και όλοι ανυπομονούν να δουν τι διαφορετικό θα κάνει ο Μπότο από τους προκατόχους του.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, ξεκινώντας από τη σεζόν που πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε. Η σεζόν 2021-2022 δεν είχε από την αρχή της τεχνικό διευθυντή για τον Δικέφαλο του Βορρά. Ο Ζοσέ Μπότο συμφώνησε τον Δεκέμβρη, με τις μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού να γίνονται μεταξύ διοίκησης και Ραζβάν Λουτσέσκου. Συνολικά πέρυσι το καλοκαίρι έγιναν έξι μεταγραφές. Μόνο ο Τέιλορ αποκτήθηκε νωρίς (τον Ιούνιο), οι Κούρτιτς και Ολιβέιρα πάτησαν Τούμπα τον μήνα Ιούλιο, ενώ οι Μιτρίτσα, Ακπομ και Σίντκλεϊ αποκτήθηκαν με δανεισμό τον Αύγουστο. Οι «ασπρόμαυροι» χρειάστηκαν χρόνο στο πρώτο μισό της σεζόν και φαίνεται πως έπαιξε ρόλο η καθυστερημένη μεταγραφική ενίσχυση αλλά και η ποιότητα. Τελικά ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 2η θέση, έφτασε στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ ενώ στον τελικό του Κυπέλλου έχασε με 1-0 από τον Παναθηναϊκό.


Η σεζόν 2020-2021 ήταν περίεργη καθώς η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος μεγάλωσε μέχρι τον Οκτώβρη, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του προηγούμενος πρωταθλήματος λόγω covid-19. Ο ΠΑΟΚ έκανε οκτώ μεταγραφές με τον Ρέμπε στην τεχνική διεύθυνση, κανείς δεν ήρθε πριν τον Αύγουστο. Τον μήνα των διακοπών των περισσότερων Ελλήνων, υπέγραψαν οι Βρακάς, Σβαμπ, Νίλσεν Περέιρα και Νινούα. Τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν στο ρόστερ οι Ουαγκέ, Αντρίγια Ζίφκοβιτς και Τσόλακ ενώ τον Οκτώβριο αποκτήθηκε ο Τόμας Μουργκ. Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 2η θέση του πρωταθλήματος ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.


Συνεχίζουμε προς τα πίσω, στη σεζόν 2019-2020. Αθλητικός διευθυντής ο Πορτογάλος Μάριο Μπράνκο. Εξι μεταγραφές έγιναν το καλοκαίρι, με τη σεζόν αυτή να είναι μία εκ των δύο που έγιναν γρήγορα μεταγραφές. Ροντρίγκο Σοάρες, Μιχάι, Ζίφκο Ζίφκοβιτς και Μίροσλαβ Στοχ αποκτήθηκαν μήνα Ιούνιο, ενώ Εσίτι και Αουγκούστο ήρθαν τον Ιούλιο. Βέβαια, αυτό δεν αποδείχθηκε από μόνο του αρκετό για να κάνει τον ΠΑΟΚ ξανά πρωταθλητή, αφού τερμάτισε στην 2η θέση ενώ δεν πήρε ούτε το Κύπελλο.


Η περιήγησή μας συνεχίζεται με το καλοκαίρι του 2018. Τεχνικός διευθυντής ο Λούμπος Μίχελ που έκανε έξι μεταγραφές. Ο Χατσερίντι ανακοινώθηκε από τον Μάιο, ο Ζαμπά από τον Ιούνιο ενώ οι Ακπομ, Βέρνμπλουμ, Καρέλης και Τόσκα τον Αύγουστο. Παρά το γεγονός πως ο Δικέφαλος άργησε πάλι στις μεταγραφές, είχε ήδη έναν κορμό και κατέκτησε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του με αήττητο πρωτάθλημα και Κύπελλο.


Την αμέσως προηγούμενη χρονιά ο Δικέφαλος προχώρησε σε 9 προσθήκες. Ο Μίχελ ήταν ξανά αθλητικός διευθυντής, με τον Λημνιό να είναι κλεισμένος από τον Απρίλιο, τον Λεβέκ να ανακοινώνεται από τον Ιούνιο και τους Ρέι-Μακ να μετακομίζουν στην Τούμπα τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο όμως ήρθαν πέντε παίκτες. Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Πασχαλάκης, Ζαμπράνο και οι «ασπρόμαυροι» τερμάτισαν στην 2η θέση και πήραν το Κύπελλο Ελλάδας.


Τη σεζόν 2016-2017 ήταν η πρώτη χρονιά του Λούμπος Μίχελ ως αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν, ο Δικέφαλος έκανε ξανά εννέα μεταγραφές. Ο Σλοβάκος πρώην ρέφερι είχε κάνει εξαιρετική προεργασία, με τους Μπίσεσβαρ, Τζάλμα Κάμπος, Λέο Μάτος και Σάκχοφ να έρχονται στην Τούμπα τον Ιούνιο, τους Βαρέλα, Κρέσπο, Κάνιας και Μπρκιτς τον Ιούλιο και μόνο ο Τιάμ έφτασε στην Ελλάδα μήνα Αύγουστο. Αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 2η θέση στο πρωτάθλημα και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.


Μια παρόμοια σεζόν με την φετινή ήταν το 2015-2016. Αθλητικός διευθυντής ο Φρανκ Αρνεσεν που είχε ως στόχο να πάρει παίκτες με μεταπωλητική αξία. Ηταν η σεζόν με τις περισσότερες καλοκαιρινές μεταγραφές επί προεδρίας Σαββίδη, 11 τον αριθμό. Χαρίσης και Κοροβέσης έφτασαν στην Μικράς Ασίας τον Ιούνιο, Λέοβατς και Ολσεν ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο. Εξι παίκτες έφτασαν στην Τούμπα τον Αύγουστο, συγκεκριμένα οι Τσίμιροτ, Σάμπο, Ζάιρο, Τέρι Αντονις, Γκάρι Ροντρίγκες και Μαλεζάς. Η μεγαλύτερη μεταγραφή εκείνης της περιόδου ήταν η έλευση του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ τον Σεπτέμβρη. Παρά τη σχεδόν μια ντουζίνα μεταγραφών, ο ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά τερμάτισε 4ος και δεν πήρε κάποιον τίτλο.



Συνεχίζουμε την αναδρομή μας προς το παρελθόν και πάμε στη σεζόν 2014-2015. Τεχνικός διευθυντής ο Ζήσης Βρύζας και εκείνο το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε 7 μεταγραφές. Ο Γιαννούλης είχε αποκτηθεί από τον Γενάρη, όμως ενσωματώθηκε τον Ιούνιο στην ομάδα, όταν έφτασε και ο Εγιάλ Γκολάσα. Τον Ιούλιο έφτασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι Μακ, Ρατς και Φακούντο Περέιρα ενώ τον Αύγουστο αποκτήθηκαν οι Δημήτρης Παπαδόπουλος και Γιάννης Μυστακίδης. Ο Δικέφαλος του Βορρά τερμάτισε στην 3η θέση στο πρωτάθλημα χωρίς να κατακτήσει κάποιον τίτλο.


Η πρώτη-ουσιαστικά-καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος του Σαββίδη ήταν της σεζόν 2013-2014. Αθλητικός διευθυντής ήταν ο Γκερμάν Τσιστιακόφ, ο οποίος είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη μήνες νωρίτερα με τον τίτλο «στρατηγικός σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού». Ο ΠΑΟΚ έκανε 10 μεταγραφές, με τους Σκόνδρα, Ινίγκο Λόπεθ και Τζιόλη να ανακοινώνονται τον Ιούνιο, τους Λούκας, Σπυρόπουλο, Βίτορ και Νέτσιντ τον Ιούλιο. Μήνα Αύγουστο έφτασαν στην Τούμπα οι Στοχ και Νίνης ενώ ο Τζαβέλλας υπέγραψε τον Σεπτέμβριο. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 2η θέση του πρωταθλήματος και πήγε στον τελικό Κυπέλλου, όπου διασύρθηκε από τον Παναθηναϊκό.

Μένει να μάθουμε τι θα γίνει τη σεζόν 2022-2023 και αν στον ΠΑΟΚ θα ωφελήσει η μέχρι στιγμής ασυνήθιστη κινητικότητα στις μεταγραφές πριν καν η ομάδα ξεκινήσει προετοιμασία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.