ΠΑΟΚ: 5+1 μπακ που ήρθαν και έκαναν τη διαφορά

Κωστής Παναγιώτου19 Ιουνίου 2022

Η θέση των ακραίων μπακ είναι νευραλγική στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ο ΠΑΟΚ φέτος αποφάσισε να επενδύσει και να φέρει στο αριστερό άκρο της άμυνάς του έναν ποδοσφαιριστή, οποίος μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα σε μια θέση που την περασμένη σεζόν ήταν ένα άλυτο πρόβλημα, ο λόγος για τον Ράφα Σοάρες

Κοιτώντας στο παρελθόν βρήκαμε 5+1 περιπτώσεις μπακ που ήρθαν στην Τούμπα και άφησαν το δικό τους στίγμα. Οι περισσότεροι από αυτούς αγαπήθηκαν από τους φίλους της ομάδας και μέχρι σήμερα τα ονόματά τους αναφέρονται με νοσταλγία.

Το «άτι» από το Περού

Μαχητικότητα, τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα, πάθος είναι ορισμένες λέξεις που συνοδεύουν μέχρι και σήμερα τον Πέρσι Ολιβάρες. Ο Περουβιανός αριστερός μπακ το 1997 ήρθε στη χώρας μας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, κάνοντας ντόρο την εποχή εκείνη.

Το παρατσούκλι «άλογο» προερχόταν από το μεγάλο του διασκελισμό και την ταχύτητα με την οποία έτρεχε πάνω στον ασβέστη. Το μόνο ψεγάδι το οποίο μπορεί να του προσάψει κάποιος ήταν ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του και ίσως για αυτό δεν μπόρεσε να κάνει ποτέ το παραπάνω βήμα στην καριέρα του, καθώς τα προσόντα του αντιστοιχούσαν σε έναν ποδοσφαιριστή υψηλού επιπέδου. Ο Άγγελος Αναστασιάδης, όμως βρήκε το κουμπί του και κατάφερε να βγάλει όλο το ταλέντο του στο χορτάρι. Μάλιστα, οι δύο τους συνεργάστηκαν και στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2000/01.

Στο Δικέφαλο έμεινε για δύο χρόνια, καταγράφοντας 75 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας και 8 τέρματα.

Ο Νιγηριανός με προσόντα αλλά χωρίς μυαλό

Ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Ιφεάνι Ουντέζε βρήκε τον άνθρωπο που μπήκε στα παπούτσια του Ολιβάρες. Ο Νιγηριανός διέθετε όλο το πακέτο για να αποτελέσει το βασικό αριστερό μπακ της ομάδας.

Ο Ουντέζε σε αντίθεση με τον προκάτοχό του είχε αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Καβάλας την τριετία 1997-2000, το καλοκαίρι εκείνο πηγαίνει στον ΠΑΟΚ και μέχρι τον Ιανουάριο του 2003 πραγματοποιεί 61 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ακολουθεί ένας εξάμηνος δανεισμός στη Γουέστ Μπρομ, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία, με τους Άγγλους να θυμούνται μέχρι σήμερα την οργή του προπονητή του, Γκάρι Μέγκσον, όταν ο Νιγηριανός άφησε τον αντίπαλό του να πετύχει το νικητήριο γκολ στην αναμέτρηση με τη Σάουθαμπτον, το οποίο σφράγισε κα μαθηματικά τον υποβιβασμό της Γουέστ Μπρομ.

Η εμπειρία, όμως, της Premier League φάνηκε να του έδωσε ένα έξτρα κίνητρο να αποδείξει ότι αξίζει και μέχρι το 2006 γίνεται βασικό στέλεχος του Δικεφάλου, συμμετέχοντας σε 88 αγώνες, δείχνοντας επιτέλους τα προσόντα που είχαν δει οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σε εκείνον. Αλλά ο ατίθασος χαρακτήρας του τον εμπόδισε να κάνει την καριέρα που άξιζε. Μετά από τη θητεία του στην ΑΕΚ και ένα πέρασμα από την ομάδα που ξεκίνησε στη Νιγηρία επιστρέφει στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2007, αλλά ένας τραυματισμός τον υποχρεώνει να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, μόλις σε ηλικία 28 ετών.

Ο αθόρυβος εργάτης

Η περίπτωση του Μίροσλαβ Σνάουτσνερ δεν μοιάζει με τις προηγούμενες δύο, η εργατικότητα και ο επαγγελματισμός του αποτελούσαν και αποτελούν μέχρι σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ο Πολωνός μπακ έρχεται το 2003 στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή, στον οποίο αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια, το καλοκαίρι του 2007 παραμένει κάτοικος Θεσσαλονίκης και φοράει την ασπρόμαυρη φανέλα μέχρι το 2012, μετρώντας 121 συμμετοχές.

Παρότι δεξί μπακ μπορούσε με άνεση να αγωνιστεί και στο αριστερό άκρο της άμυνας, κάτι που έλυνε τα χέρια των προπονητών του και έκανε τον Σνάουτσνερ ένα πολυεργαλείο που κάθε ομάδα θέλει στο ρόστερ της.

Από το 2014 συνεισφέρει στον ΠΑΟΚ από το πόστο του προπονητή. Αρχικά κλήθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της νεοσύστατης, τότε, Κ16 του και συνέχισε με την Κ20, προήχθη στην πρώτη ομάδα και επέστρεψε στην Κ19 δίπλα στον Πάμπλο Γκαρσία, με τον οποίο έχουν πανηγυρίσει ήδη τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Ακολούθησε η ένταξή του στο τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας τη σεζόν 2020-21και πλέον βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ Β.

Ο αρτίστας από τη Βραζιλία

Το όνομα Ντορβαλίνο Άλβες Μάσιελ μπορεί σε ορισμένους να μην θυμίζει κάτι – και δικαίως –, καθώς ο Βραζιλιάνος ήταν γνωστός ως Λίνο. Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ ήρθε τον Ιανουάριο του 2009 στον ΠΑΟΚ για να πάρει τη θέση του Φίλιππου Δάρλα και κατάφερε από τα πρώτα του αγωνιστικά λεπτά να δείξει τα προσόντα του.

Ο Λίνο έμεινε στην Τούμπα για 5,5 χρόνια (2009-2014) και λατρεύτηκε όσο λίγοι ξένοι που πέρασαν από τον ΠΑΟΚ, η τεχνική του, αλλά κυρίως η σέντρα ακριβείας του ήταν το σήμα κατατεθέν του. Το αλέγκρο στιλ του αγαπήθηκε από τους φίλους της ομάδας, ενώ και ο ίδιος με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τα χρόνια που πέρασε στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βραζιλιάνος αγωνίστηκε συνολικά σε 220 παιχνίδια με την ασπρόμαυρη φανέλα σκοράροντας 16 γκολ και μοιράζοντας 41 ασίστ. Μάλιστα, τις δυο τελευταίες του σεζόν ψηφίστηκε από τον κόσμο του ΠΑΟΚ ως ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας.

Ένα μπακ σκόρερ

Παρότι αγωνιζόταν στο δεξί άκρο της άμυνας είχε καταφέρει να πετύχει ουκ ολίγα κρίσιμα γκολ στα τέσσερα χρόνια που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα, ο λόγος για τον Λέο Μάτος.

Ο Βραζιλιάνος ήρθε το καλοκαίρι του 2016 στην Τούμπα και μέχρι και την τελευταία του σεζόν στον ΠΑΟΚ είχε πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του. Το πάθος με το οποίο αγωνιζόταν ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό του και ο κυριότερος λόγος που έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της ασπρόμαυρης κερκίδας.

Ο Μάτος ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ, ενώ με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε συνολικά 3 Κύπελλα Ελλάδας και ένα πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε σε 168 παιχνίδια με τον Δικέφαλο σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 26 τέρματα, ενώ παράλληλα μοίρασε και 16 ασίστ.

Το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Δικέφαλο και πλέον όποιος αγωνίζεται στα δεξιά της άμυνας συγκρίνεται αναπόφευκτα με τον Βραζιλιάνο.

Από το Βατανιακό στον ΠΑΟΚ

Το δρομολόγιο Βατανιακός-ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι και ερώτηση σε παιχνίδι γνώσεων με αντικείμενο το ποδόσφαιρο, για τους γνώστες, βέβαια, μοιάζει μια εύκολη απάντηση, ειδικά αν κάποιος γνωρίζει την έδρας του Βατανιακού, η οποία είναι η Κατερίνη.

Και σωστά καταλάβατε αναφερόμαστε στον Δημήτρη Γιαννούλη. Ο διεθνής αριστερός μπακ παρότι βρίσκεται στους Θεσσαλονικείς από το 2014, αγωνίστηκε μόλις δύο σεζόν ως βασικό στέλεχος της ομάδας. Η πρώτη ήταν το 2019/20, μετρώντας 44 συμμετοχές και 6 ασίστ, και η δεύτερη την επόμενη χρονιά, στην οποία αποχώρησε τον Ιανουάριο για να ενταχθεί στη Νόριτς, με την οποία πήρε την άνοδο στην Premier League.

Ο 26χρονος ακραίος αμυντικός μπαίνει στη λίστα γιατί δεν ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα στον ΠΑΟΚ, καθώς αποκτήθηκε από το Βατανιακό, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι διότι η επιστροφή του στο Δικέφαλο τον Ιανουάριο του 2019 θεωρήθηκε ως μεταγραφή για την ομάδα.

Ο Γιαννούλης με την ασπρόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε συνολικά σε 78 αγώνες, έχοντας 2 γκολ και 10 ασίστ, ενώ στην τροπαιοθήκη του υπάρχουν δύο Κύπελλα Ελλάδας και ένα πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.