ΠΑΟΚ: 10ος στην Ευρώπη στους νεαρούς ποδοσφαιριστές μεταξύ 31 πρωταθλημάτων

Metrosport Team24 Οκτωβρίου 2022

Στην πρώτη θέση αναφορικά με τους γηγενείς ή homegrown ποδοσφαιριστές βρίσκεται στην Ελλάδα ο ΠΑΟΚ σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES) το οποίο έκανε μια έρευνα θέλοντας να βρει την ομάδα που έχει «βγάλει» τους περισσότερους νεαρούς ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στις 31 χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην βαθμολογία της UEFA.

Η έρευνα είναι συγκεκριμένη αφορά παίκτες γηγενείς ή homegrown κατά την αγγλική έκφραση (όπως αναγράφεται και στις κανονισμούς της UEFA) που είναι ενεργοί στις ομάδες τους και ανέβηκαν από τις ακαδημίες, oντας μέλη στις ομάδες που αναδείχθηκαν για τουλάχιστον τρεις σεζόν από τα 15 μέχρι τα 21 τους χρόνια και αγωνίζονται σε αυτά τα 31 πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη.

Στην πρώτη θέση της εν λόγω λίστας βρίσκεται ο Άγιαξ με συνολικά τον τρομακτικό αριθμό των 85 παικτών που έχουν παίξει στην πρώτη ομάδα από 15 έως 21 ετών και παραμένουν ενεργοί ανά την Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια η Μπενφίκα με 72 συνολικά ποδοσφαιριστές σε... ισοπαλία με την Ντιναμό Κιέβου, δυο ομάδες που φημίζονται για την έμφαση τους στην ανάδειξη ταλέντων μέσα από ένα εξελιγμένο σύστημα των τμημάτων υποδομής τους.

Αναφορικά με τις Ελληνικές ομάδες, ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα στην χώρα σε αυτή την έρευνα του CIES, έχοντας ενεργούς αυτή την περίοδο δικούς του 25 γηγενείς παίκτες ανά την Ευρώπη, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ολυμπιακός, έχοντας αυτή την περίοδο 24.

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή την έρευνα και αφορά τον ΠΑΟΚ είναι ότι βρίσκεται στην 10η θέση σε όλη την Ευρώπη στο μέσο όρο ηλικίας των παικτών που έχει ενεργούς αυτή την στιγμή διασκορπισμένους σε αυτά τα 31 πρωταθλήματα.

Από τους 25 του ΠΑΟΚ που παίζουν, οι 6 είναι αυτή την στιγμή στο ρόστερ του Δικεφάλου και ο μέσος όρος ηλικίας αυτών είναι στα 23,1, αριθμός που τον φέρει στην 10η θέση στην γενική ευρωπαϊκή κατάταξη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.