Πάρντιου: Τα πέντε κλειδιά, η κουτουλιά στον Μέιλερ και ένα scrub αμυγδάλου

Παναγιώτα Χαλκιά09 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Έχει έρθει σε αντιπαράθεση με πολλούς προπονητές, υπερασπίζεται την άποψη του με πάθος και δε θα διστάσει να «επιτεθεί» όταν βλέπει ότι τον αδικούν. Δεν αλλάζει εύκολα γνώμη, πιστεύει στις ικανότητες του και εξετάζει την κάθε λεπτομέρεια.

Ο Άλαν Πάρντιου αναμένεται να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Άρη. Είναι ένας έμπειρος προπονητής που έχει αφήσει το στίγμα του στην Αγγλία ενώ έχει δοκιμαστεί και εκτός του Νησιού σε Ολλανδία και Βουλγαρία.

Το σύστημα

Είναι προσκολλημένος στο δοκιμασμένο 4-2-3-1. Σπάνια και αν οι συνθήκες του παιχνιδιού το απαιτούν χρησιμοποιεί το 4-4-2. Είναι πεπεισμένος για τα οφέλη αυτού του σχηματισμού που δεν πρόκειται να τον αλλάξει είτε η εξέλιξη είναι καλή είτε οι οπαδοί αποδοκιμάζουν είτε υπάρχουν τραυματισμοί.

Η άμυνα αποτελείται από δυο έμπειρους κεντρικούς αμυντικούς, έναν τεχνικό και έναν πιο δυνατό, και από δύο επιθετικά φουλ μπακ. Μπροστά τους υπάρχουν δυο χαφ, ένας πιο τεχνικός και ένας πιο σωματικός αλλά και οι δύο ξέρουν να βάζουν το πόδι τους στη «φωτιά».

Προχωρώντας συναντάμε έναν επιθετικό χαφ. Είναι δυνατός και ογκώδης και πάντα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά ώστε να υποδέχεται τις μπαλιές, να δημιουργεί και να δίνει ρυθμό στο παιχνίδι.

Οι παίκτες που βρίσκονται στις πτέρυγες πρέπει να είναι γρήγοροι, να μπορούν να ελίσσονται στο χώρο με ευκολία, να τρέχουν τις πλευρές και είτε να πατούν περιοχή και να απειλούν είτε να βρίσκουν τον επιθετικό με σέντρες ή κάθετες μπαλιές.

Ο επιθετικός είτε μένει στο κουτί και απειλεί με κάθε ευκαιρία είτε ελίσσεται στο χώρο ανοίγοντας διαδρόμους και τραβώντας παίκτη πάνω του.

Η τακτική αυτή είναι αποτελεσματική και είναι δύσκολο για κάθε αντίπαλο να την αντιμετωπίσει. Η ομάδα είναι γρήγορη, οι παίκτες συνδυάζονται με ευκολία ενώ παράλληλα, είναι δυνατή και στις στημένες φάσεις. Λειτουργεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά όταν μπλοκάρει και με δεδομένη την άρνηση του Πάντριου να αλλάξει φόρμουλα γίνεται αναμενόμενη.

Οι πέντε κανόνες του 

Ο Άλαν Πάρντιου θεωρεί ότι για να είσαι καλός προπονητής, πρέπει να καταλάβεις πώς να πάρεις το καλύτερο από τον όμιλο που έχεις. Χρειάζεται σωστό μυαλό και στάση ώστε να μπορείς να εμπνεύσεις τους παίκτες του και να δημιουργήσεις ένα θετικό περιβάλλον που θα τους γεμίσει με αυτοπεποίθηση και θα τους δώσει όλα τα εφόδια για να αναπτύξουν τις ικανότητες του στο χορτάρι.

Πίστη στους παίκτες

Κάθε προπονητής δεν αρκεί να πει ότι ένας παίκτης είναι ταλαντούχος αλλά να πιστέψει σε αυτόν και να ξέρει ότι θα είναι επιτυχημένος, αυτό είναι το κλειδί. Εάν ο προπονητής έχει τη νοοτροπία ανάπτυξης, τότε μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση πίστης σε κάθε παίκτη της ομάδας του.

Επιμονή

Η επιμονή και η πειθαρχία είναι αλληλένδετες έννοιες. Η ενθάρρυνση των παικτών με μια ισχυρή εργασιακή ηθική διασφαλίζει ότι θα μπουν στο παιχνίδι και στην καθημερινή ζωή με την νοοτροπία του «ποτέ μην τα παρατάς». Οι ήττες είναι μια ευκαιρία για να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, να βελτιωθείς και να επιστρέψεις πιο δυνατός.

Εφαρμογή του κανόνα 80:20

Είναι ένας κρίσιμος κανόνας για το ποδόσφαιρο. Αν παρατηρήσετε ότι ένα πράγμα λειτουργεί, τότε γιατί δεν αφιερώνετε χρόνο σε αυτό; Αν και ακούγεται απλό, συχνά οι προπονητές δεν αναγνωρίζουν ότι οι δραστηριότητες που επιλέγουν να κάνουν έχουν αντίκτυπο στα αποτελέσματα που αποδίδουν. Αναγνωρίζοντας τι λειτουργεί και τι όχι, το 20% των δραστηριοτήτων μπορεί να ενισχυθεί για να βοηθήσει την ομάδα να προχωρά με γρήγορο ρυθμό.

Ομαδική δουλειά

Κάθε προπονητής πρέπει να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που όλοι είναι ίσοι και να δίνει έμφαση στην επίτευξη των στόχων από κοινού. Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα άτομο στην ομάδα, αυτό δεν πρέπει ποτέ να μειώνει το σύνολο.

Θετικότητα

Ως προπονητής οφείλεις να δημιουργείς μια θετική ατμόσφαιρα στην ομάδα. Η θετικότητα είναι μεταδοτική και αν οι παίκτες νιώθουν ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους και την ομάδα, τότε το περιβάλλον θα είναι γεμάτο αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Ο κανόνας «πέντε καλά πράγματα για μια κριτική» είναι ωφέλιμος για το σύνολο.

Κουτουλιά σε παίκτη

Τον Μάρτιο του 2014 ο Άλαν Πάρντιου έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής σε ένα αρνητικό περιστατικό που έλαβε χώρα στα αγγλικά γήπεδα. Στο παιχνίδι της Νιούκαστλ με τη Χαλ η μπάλα βγήκε πλάγιο και ο Μέιλερ (έπαιζε στη Χαλ) έτρεξε για να επαναφέρει την μπάλα γρήγορα. Ωστόσο, το τόπι βρισκόταν μπροστά στον Άγγλο τεχνικό και για να τον πάρει τον απώθησε. Τότε, ο Πάρντιου αντέδρασε πλησιάζοντας τον και δίνοντας του κουτουλιά. Για την κίνηση του αυτή, του επιβλήθηκε πρόστιμο 60.00 λιρών και ποινή αποκλεισμού επτά αγωνιστικών.

Ζήτησε φωτογραφίες

Το όνομα του έχει μπλεχθεί σε υπόθεση sexting όταν ήταν προπονητής στην Κρίσταλ Πάλας. Η κατηγορία ανέφερε ότι είχε συνομιλίες με μια γυναίκα – φανατική οπαδό του συλλόγου και της ζήτησε φωτογραφίες με ψηλοτάκουνα, κάλτσες και χωρίς εσώρουχα ως ανταμοιβή για τη νίκη της ομάδας. Ωστόσο, λέγεται ότι εκείνη την περίοδο η γυναίκα του αντιμετώπιζε θέματα άγχους και δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Ο καλύτερος καθρέφτης είναι ο εαυτός του

Ο Άλαν Πάρντιου είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στη φροντίδα του εαυτού. Ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και έχει μια αυστηρή ρουτίνα άσκησης. Προσέχει τον εαυτό του και φροντίζει να είναι πάντα όμορφος και… ενυδατωμένος.

Χρησιμοποιεί ακόμη και scrub σώματος και παγοκύστη για τα πρησμένα μάτια γιατί η εικόνα είναι σημαντικός παράγοντας της καθημερινότητας. Αρέσκεται να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη και θα ήθελα στο σπίτι του να υπάρχουν αρκετοί ώστε να διορθώνει πιθανές ατέλειες πριν βγει από εκείνο.

Το ξυπνητήρι χτυπά στις 7.30 το πρωί. Ο Άλαν σηκώνεται από το κρεβάτι, τοποθετεί παγοκύστη αν το πρόσωπο του είναι πρησμένο και στη συνέχεια, μια λοσιόν καθαρισμού. Κάνει ντους και scrub σώματος με μέλι και αμύγδαλο.

Έπειτα, απλώνει μια μάσκα προσώπου με μέντα για 10 λεπτά στο πρόσωπο του και τέλος βάζει μια ενυδατική. Τσεκάρει τον εαυτό του στον καθρέφτη δύο φορές και η ημέρα του αρχίζει.

Κάνει μαθήματα life coach ώστε να απαλλαχθεί από ανησυχίες και φόβους. Θέλει το μυαλό του να είναι «καθαρό» και ήρεμο ώστε να μπορεί ψύχραιμα να αντιμετωπίσει κάθε συνθήκη και να μην απογοητεύει τους γύρω του.

Η συνεργασία του με τους Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, Ζοσέ Μουρίνιο, Μπίλ Γκέιτς του έχει δώσει πολλά εφόδια για το πώς θα διαχειριστεί και θα επιβληθεί στους παίκτες του. Του αρέσει να μιλά μαζί τους και να αναλύει τον καθένα ξεχωριστά.

Πριν από κάθε παιχνίδι, θα κάνει μια τυπική ομιλία για να δώσει σύντομες αλλά ακριβείς οδηγίες για το τι θέλει από την ομάδα. Στόχος του είναι οι ποδοσφαιριστές του να έχουν καλή ψυχολογία και να έτοιμοι να μοχθήσουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν πάρει το τρίποντο είναι χαρούμενος, μοιράζει συγχαρητήρια και ταυτόχρονα, εντοπίζει ατέλειες που μπορούν να διορθωθούν. Όταν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, δεν πανικοβάλλεται. Κάνει μια ομιλία ανύψωσης ηθικού στα αποδυτήρια, καταγράφει τις αδυναμίες και στοχεύει στο επόμενο παιχνίδι. Φυσικά, και στις δυο περιπτώσεις επισκέπτεται τον life coach του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.