Παντελίδου: «Κάποιοι σταμάτησαν γκράφιτι του Μπράιαντ στην Καλαμαριά»

Metrosport Team03 Δεκεμβρίου 2020

Η Ναταλία Παντελίδου, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Καλαμαριάς, μίλησε στο Metropolis 95.5 για την συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το γκράφιτι του Μαραντόνα, αποκαλύπτοντας ένα γεγονός που εξέπληξε. 

 «Πήρε πολύ μεγάλη διάσταση, κοινωνική. Εγώ τον Ηλία δεν τον γνώριζα. Ήρθε μία μέρα στο γραφείο μου και είδα ένα παιδί που έβγαζαν τα μάτια του σπίθες και ήθελε να δημιουργήσει. Εμένα η θέση μου είναι άλλη, αλλά αν έστω με κάποιον τρόπο του έδωσα το πάτημα, είμαι πολύ χαρούμενη. Ξεκινήσαμε από το 23ο δημοτικό με ένα γκράφιτι που απεικόνιζε έναν πρίγκιπα με ένα στέμμα και μετά κάναμε στο 3ο την αργοναυτική εκστρατεία» είπε αρχικά και πρόσθεσε:  

«Ήθελε να εκφραστεί μόνος του. Εγώ θεώρησα ότι μετά τα δύο έργα που προανέφερα δεν θα κάνει κάτι άσχημο. Το γκράφιτι του Μαραντόνα ήταν πολύ όμορφο. Μπορεί να έφερε κάποιες αντιδράσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Υπήρχε γενικά η άποψη ότι οι χρήστες του χώρου είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο. Όταν μιλάμε για δημόσιο χώρο δεν ξέρω, όμως, ποιοι είναι οι χρήστες. Αγκαλιάστηκε, πάντως, από τον κόσμο και είχε τέτοια απήχηση που θέλω να πιστεύω ότι το θέμα έληξε.  

Προσωποποιημένα δεν ξέρω από που προέρχονται οι αντιδράσεις, δεν ξέρω αν είναι ένα ή εκατό άτομα. Ο τελικός απόηχος είναι θετικός. Η τέχνη νίκησε. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να δίνουμε άδεια για γκράφιτι, κανονικά έχει επιτροπές όταν μιλάμε για έναν χώρο σχολείου, αλλά σε συνεννόηση προχωρήσαμε. Σαν δράση καλλωπισμού γενικά μας ζήτησαν να κάνουμε και σε άλλα σχολεία γκράφιτι. Πέρσι ήθελα να κάνω τον Κόμπι Μπράιαντ, οπότε είχαμε βρει χώρο σε γυμνάσιο, είχαμε φτάσει πολύ κοντά και τελικά σταμάτησε γιατί κάποιοι καθηγητές ήθελαν να προβάλλουμε Έλληνες αθλητές και όχι Αμερικάνους και γιατί ήταν μαύρος. Το σημαντικό, τονίζω, είναι η συζήτηση που έγινε μετά το γκράφιτι του Μαραντόνα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.