Πανουργιάς: «Σπουδαίος ο ρόλος του Νούρι, ταλαντούχος ο ΠΑΟΚ Β, μας δυσκόλεψε ο Ηρακλής»

Πέτρος Χαριζακλής09 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Ο Παντελής Πανουργιάς είναι ένα από τα πολλά χειμερινά μεταγραφικά αποκτήματα της Καβάλας στην προσπάθειά της να χτίσει μια ανταγωνιστική ομάδα και να παραμείνει στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2. Ο Αθηναίος αμυντικός με πέρασμα από τις ακαδημίες της ΑΕΚ, την Αουγκσμπουργκ, την Μπραουνσβάϊγκ, την Τσβόλε και τον ΠΑΣ, ήρθε για να συμβάλλει και αυτός στην προσπάθεια της καβαλιώτικης ομάδας.

Το Metrosport.gr επικοινώνησε μαζί του και μας μίλησε σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Κάναμε μια αναδρομή στην καριέρα του, το εξωτερικό που τον έκανε να σκέφτεται πιο γρήγορα, την εύκολη προσαρμογή του στην Αουκσμπουργκ, την επιστροφή του στην Ελλάδα για τον ΠΑΣ αλλά φυσικά και την πρόκληση της Καβάλας. Μας μίλησε για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, κ.Χαντιντάτζι, τον προπονητή Νούρι αλλά μας σχολίασε και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης που αντιμετώπισε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2.


-Γεια σου Παντελή. Πως αποφάσισες να μετακομίσεις τον Γενάρη στην Καβάλα;

«Το καλοκαίρι έλυσα το συμβόλαιό μου με τον ΠΑΣ, έψαχνα μια ομάδα να πάρω συμμετοχές στη Σούπερ Λιγκ 2, είχα προτάσεις από Δόξα και Επισκοπή αλλά δεν είχα δικαίωμα συμμετοχής. Όταν ήρθα σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της Καβάλας, κατάλαβα πως ήταν ενδιαφέρον πρότζεκτ. Ηταν μια πρόκληση για μένα να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω κάτω από πίεση. Είχα επικοινωνία με τον προπονητή, τον ήξερα από τη Γερμανία, ήταν μεγάλος ο ρόλος του για να έρθω στην Καβάλα».

-Την τελευταία τριετία έχεις επιστρέψει στα ελληνικά γήπεδα, αν και μικρότερος είχες δηλώσεις πως δεν θα το κάνεις. Τι σε έκανε να αλλάξεις γνώμη;

«Όπως και τώρα με την Καβάλα, τότε είχε πρόταση από τον ΠΑΣ. Τότε ο ΠΑΣ ήθελε να ανέβει στη Σούπερ Λιγκ, ήταν πρόκληση για μένα γιατί οι άνθρωποι της ομάδας είχαν όρεξη για άνοδο. Το θεώρησα πολύ καλή ευκαιρία, άρχισα να είμαι θετικός να επιστρέψω στα ελληνικά γήπεδα και στη συνέχεια να πάω στη Σούπερ Λιγκ 1. Έπαιξε ρόλο και πως δεν καθιερώθηκα στις ομάδες που ήμουν στο εξωτερικό».

«Στόχος μου η Μπουντεσλίγκα, ευκαιρία η Αουγκσμπουργκ στα 14»


-Μόλις στα 14 σου χρόνια έφυγες από την Ελλάδα και τις ακαδημίες της ΑΕΚ για τις αντίστοιχες της Αουγκσμπουργκ στη Γερμανία. Πως έγινε αυτό το βήμα;

«Κάποιος μάνατζερ από την Αουγκσμπουργκ με είδε στις ακαδημίες της ΑΕΚ και στην ΕΣΠ Αθηνών, πήγα για δοκιμές στη Γερμανία, για την Κ15 της γερμανικής ομάδας. Μετά από μια εβδομάδα με ήθελαν, το είδα σαν ευκαιρία και ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος. Με βοήθησαν οι γονείς μου και έκανα το μεγάλο βήμα».


-Στη συνέχεια και μια τριετία ήσουν μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Γιατί συνέβαινε αυτό;

«Εμεινα δύο χρονιές στην Αουγκσμπουργκ, είχα πρόταση για να ανανεώσω ίσως και για την πρώτη ομάδα, τότε για προσωπικούς λόγους επέλεξα να γυρίσω στην πόλη μου την Αθήνα για την ΑΕΚ. Προσαρμόστηκα αρκετά εύκολα, έμαθα τη γλώσσα σε γερμανικό σχολείο. Ενας από τους λόγους που γύρισα για την Κ20 της ΑΕΚ, ήταν πως προπονητής ήταν ο Μανωλάς, ενώ τότε έμπαιναν οι ακαδημίες στα Σπάτα. Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση από τη Μπραουνσβάιγκ και προτίμησα να επιστρέψω στη Γερμανία».

-Μετά την Αουγκσμπουργκ, έπαιξες και στις ακαδημίες της Μπραουνσβάϊγκ και στη συνέχεια στην Κ21 της Τσβόλε. Τι έγινε και δεν έπαιξες σε κάποιες από τις πρώτες ομάδες αυτών των συλλόγων;

«Νομίζω πως έπαιξε ρόλο και η θέση μου, είναι πιο δύσκολο για έναν αμυντικό να καθιερωθεί. Ισως δεν ταίριαξα τότε, αν παρέμενα ίσως να τα κατάφερνα. Έπεσε και η ομάδα κατηγορία (σ.σ. Μπραουνσβάιγκ), οπότε ήταν πιο δύσκολο για μένα. Μετά πήγα στη Τσβόλε αλλά δεν κατάφερα να καθιερωθώ και προτίμησα να συνεχίσω στον ΠΑΣ Γιάννινα».


-Πριν 5 χρόνια είχες δηλώσεις πως στα 23 σου ήθελες να παίζεις σε ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Παραμένει ακόμη στόχος σου;

«Σίγουρα. Είναι ένα όνειρο για μένα και το κυνηγάω. Συνεχίζει να είναι μακροπρόθεσμος στόχος».

-Τι νιώθεις πως έμαθες παίζοντας ουσιαστικά ποδόσφαιρο ακαδημιών στο εξωτερικό;

«Πέρα από την πειθαρχία και την οργάνωση, είναι τεράστιες οι διαφορές, σε αγωνιστικό επίπεδο, το γερμανικό είναι πιο γρήγορο και δυνατό ποδόσφαιρο. Μεγάλωσα παίζοντας πιο γρήγορα και δυνατά, έχοντας στο μυαλό μου την ανάπτυξη μιας πιο γρήγορης σκέψης».

-Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείς στη Γερμανία και στη συνέχεια στην Ολλανδία ενώ στην αρχή δεν ήξερες την γλώσσα και παράλληλος ήσουν ανήλικος;

«Ισως και λόγω της ηλικίας προσαρμόστηκα εύκολα, με αγκάλιασε η ομάδα, οι συμπαίκτες μου, ήταν πολύ εύκολη η προσαρμογή. Εγώ έπρεπε να μάθω την γλώσσα για να μπορώ να επικοινωνήσω. Στην Ολλανδία ήταν πολύ πιο εύκολη η προσαρμογή».


-Πριν σχεδόν τρία χρόνια επέστρεψες στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΣ. Τι έγινε και δεν καθιερώθηκες;

«Ο ΠΑΣ είναι μεγάλη ομάδα, υπήρχαν πολλοί ποιοτικοί και έμπειροι παίκτες, πήρα τις ευκαιρίες μου αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθώ. Έπαιξα περισσότερο στη Σούπερ Λιγκ 1».

«Νοοτροπία μαχητή η Καβάλα, μας έκανε να πιστέψουμε σε εμάς ο κ.Χαντιντάτζι»


-Πως βλέπεις την πορεία της Καβάλας στο πρωτάθλημα;

«Πήραμε 14 βαθμούς σε τόσα λίγα παιχνίδια, φάνταζε ακατόρθωτο. Μένουν 12-13 παιχνίδια και πρέπει να πάρουμε κι άλλους βαθμούς για να παραμείνουμε στην κατηγορία. Εχουμε τις ικανότητες για να τα καταφέρουμε».

-Πόσο δύσκολο ήταν να φτιαχτεί μέσα σε ένα μήνα μια ομάδα που θα παλέψει για την παραμονή;

«Ηταν πάρα πολύ δύσκολο. Επαιξε πολύ σημαντικό ρόλο το κλίμα, αγκαλιάζαμε κάθε ποδοσφαιριστή που ερχόταν, καταλάβαινε την νοοτροπία της ομάδας, μια νοοτροπία μαχητή. Αυτό που μετράει στη Σούπερ Λιγκ 2 μετράει η μαχητικότητα».


-Στην αρχή δεν ξέρατε ο ένας το όνομα του άλλου. Ηταν δύσκολη η προσαρμογή σας;

«Ηταν δύσκολο, αλλά είχαμε όλη την όρεξη. Προπονηθήκαμε και στο να μάθουμε τα ονόματά μας (σ.σ γέλια). Εντός και εκτός γηπέδου, βρισκόμασταν μαζί, τρώγαμε μαζί, παίζαμε κάποια παιχνίδια επιτραπέζια, παιχνίδια ερωτήσεων. Ηταν πρωτοβουλία του προέδρου για να ενωθούμε ως ομάδα, να δέσουμε, και για να μάθουμε ο ένας τον άλλον».

-Ποιος ξεχωρίζεις από την ομάδα σου αγωνιστικά και με ποιον παίκτη κάνεις παρέα;

«Με τον Σαμπανίδη κάνουμε παρέα, γνωριζόμασταν από τις μικρές Εθνικές, αλλά και με όλους κάνω παρέα, είμαστε μια μεγάλη παρέα. Οι Εμπερτ και Καϊούμπι είναι έμπειροι, ανεβάζουν το επίπεδο και βοηθούν τους νεαρούς παίκτες. Ολοι μαθαίνουμε από αυτούς».

-Εχετε την στήριξη του κόσμου της πόλης;

«Κάνουμε κάποιες ενέργειες για να μπορέσουμε να έχουμε κοντά μας τον κόσμο, η αντίδραση είναι πολύ θετική, ο κόσμος φαίνεται να αγαπάει την ομάδα, και θέλει να στηρίξει. Ο κόσμος αγκάλιασε από την αρχή αυτή την προσπάθεια και όσο περνάνε τα παιχνίδια, όλο και περισσότεροι μας στηρίζουν. Είναι αισθητό και μέσα στην πόλη».

-Πως είναι ο κύριος Χαντιντάτζι;

«Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, επιτυχημένος επιχειρηματίας. Στην αρχή είχε περάσει κάποιες μέρες μαζί μας, στα δείπνα, στα παιχνίδια. Η φιλοσοφία του μας άρεσε πάρα πολύ και έπαιξε σημαντικό ρόλο για να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο της παραμονής. Μας έκανε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και στην συνέχεια να πιστέψουμε στην ομάδα. Όταν είναι εδώ έχουμε άμεση επικοινωνία μαζί του».

-Τι γνώμη έχεις για τον κ. Νούρι; Περίμενες πως θα σε προπονήσει ποτέ ένας τόσο καταξιωμένος προπονητής;

«Εχει τις μεγαλύτερες παραστάσεις, είναι έμπειρος, μας βοηθάει καθημερινά στις προπονήσεις. Μας παρουσίασε το πλάνο και το στυλ παιχνιδιού που θέλει να παίζουμε, καλό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ καλός σαν άνθρωπος και σαν προπονητής. Μας έχει βοηθήσει. Μας διηγείται αρκετές ιστορίες από τις εμπειρίες του στην Μπουντελίγκα».


-Η παραμονή σου στην ομάδα θα εξαρτηθεί από τη σωτηρία ή από άλλον παράγοντα;

«Υπάρχει οψιόν για ανανέωση για άλλα δύο χρόνια, θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμείνουμε. Θα το συζητήσουμε όταν πρέπει, προέχει να κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι και να μείνουμε στην κατηγορία».

«Δυνατός παίκτης ο Γκορντεζιάνι, μας δυσκόλεψε ο Ηρακλής»



-Πως σου φαίνεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2; Υπάρχει ανταγωνισμός και στα ψηλά αλλά και στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας;

«Είναι πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ακόμη και η τελευταία ομάδα θα μπορούσε να κερδίσει ή να δυσκολέψει ακόμη και την πρώτη. Κάθε ματς είναι ένα ντέρμπι, είναι αρκετά καλό το επίπεδο».

-Το εγχείρημα των Β ομάδων έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του πρωταθλήματος;

«Εχει βοηθήσει αρκετά. Είναι καλό τόσο για τις Β ομάδες και τους ταλαντούχους παίκτες για να πάρουν εμπειρίες από επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι τελείως διαφορετικό από το ποδόσφαιρο των ακαδημιών. Είναι εξίσου καλό και για το πρωτάθλημα, οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές ανεβάζουν το επίπεδο, κινεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το πρωτάθλημα».

-Εχετε αγωνιστεί κόντρα στον ΠΑΟΚ Β. Πως σου φάνηκε;

«Οι συνθήκες του παιχνιδιού (σ.σ. αγωνιστικός χώρος και αέρας) δεν βοήθησαν να παιχτεί ποδόσφαιρο που θέλαμε και οι δύο, ήταν δυνατό παιχνίδι. Πολλοί ταλαντούχοι παίκτες, μπορούν να έχουν μια μεγάλη καριέρα στο μέλλον. Δεν ξεχώρισα κάποιον, είναι δεμένη και ταλαντούχα ομάδα. Ο Γκορντεζιάνι είναι δυνατός παίκτης».

-Άλλη μια ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει βρεθεί αντίπαλός σας, ο Ηρακλής. Τι σου έκανε εντύπωση;

«Ο Ηρακλής είναι μια πολύ καλή ομάδα, παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, είναι μια ομάδα που αξίζει να βρίσκεται στις μεγάλες κατηγορίες και μακάρι να επιστρέψει στη Σούπερ Λιγκ 1. Είναι ανταγωνιστική ομάδα, μας είχε δυσκολέψει πολύ ως ομάδα αλλά καταφέραμε να πάρουμε το διπλό».

-Τι γνώμη έχεις για τον Απόλλωνα Πόντου;

«Είναι μια ομάδα που πρέπει να την περάσουμε. Εχουμε μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό ρόστερ και το δείξαμε και στο μεταξύ μας παιχνίδι και νομίζω πως θα καταφέρουμε να τους περάσουμε στη βαθμολογία».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.