Πάνω από 300 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - «Μην κάνετε πάρτι μετά το πρώτο εμβόλιο!»

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2020



612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.  

Έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα, εκτός από την καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη παρών ήταν και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενημερώνοντας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.  

«Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση.

Προειδοποίησε ότι να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».  

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου». 


Το SMS για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια  

Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εποχικών καταστημάτων ενόψει Χριστουγέννων προχώρησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.  

Τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021 με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας:  

Για μετάβαση στο κατάστημα SMS με επιλογή 2 – Μετάβαση σε κατάστημα  

Ωράριο λειτουργίας: 7 έως 20:30  

4 άτομα ανά 100 τ.μ. 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων  

Αποστάσεις 2 μέτρων  

Μη χρήση ανελκυστήρων  

Υποχρεωτικά μάσκες  

Ακόμη ο κ. Σταμπουλίδης επεσήμανε ότι σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.