Πανελλήνιες εξετάσεις και «άγχος απόδοσης»-Πώς θα το καταπολεμήσετε: «Θετική ενίσχυση»

Metrosport Team15 Απριλίου 2024

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια από τις πιο αγχωτικές και ψυχοφθόρες διαδικασίες, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς. Στην Ελλάδα, η επιτυχία ή η αποτυχία γίνεται μάλιστα ακόμη και θέμα οικογενειακής επιτυχίας ή αποτυχίας.

Τι λένε οι ειδικοί; Ποια είναι η θέση τους;

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, το «άγχος απόδοσης» επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η προσωπικότητα του μαθητή, η στάση των γονέων και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια.

«Οι γονείς πιστεύουν ότι η πίεση θα βοηθήσει τα παιδιά να επιτύχουν και ότι η εκπαίδευση είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί μια καλή θέση στην κοινωνία. Είναι μύθοι και τα δύο».

Πώς επηρεάζει το άγχος

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συνδεθεί με ποικίλες ψυχικές και σωματικές ασθένειες. «Να ενθαρρύνουν οι γονείς μια ισορροπία, να ενθαρρύνουν αλλά να δείχνουν και στήριξη. Η θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος. Ένα μεγάλο λάθος είναι μια προσπάθεια να συγκρίνουν οι γονείς τα παιδιά τους με τους άλλους». 

«Κανείς άνθρωπος που θέλει να πετύχει στη ζωή, δε θα μείνει πίσω. Οι άνθρωποι καταφέρνουν σπουδαία πράγματα χωρίς απαραιτήτως να σπουδάσουν. Να μην αγχώνονται τα παιδιά ότι θα μείνουν πίσω στη ζωή», καταλήγει.

Η φετινή χρονιά

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, οι μαθητές ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2024.

Πότε ολοκληρώνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια; Πότε αρχίζουν οι Πανελλήνιες; Μαθητές και εκπαιδευτικοί μετρούν αντίστροφα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν στις 6 Ιουνίου.

Οι μαθητές της Α και Β Λυκείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις ενδοσχολικές εξετάσεις στις 15 Ιουνίου και οι απολυτήριες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για τη Γ’ Λυκείου στις 30 Μαΐου καθώς στις 31 Μαΐου είναι η πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες 2024. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων, στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες δίνουν μάθημα στις 6 Ιουνίου και μετά ξανά στις 12 Ιουνίου (τα ΓΕΛ) και αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μάθημα στις 5 Ιουνίου και ξανά στις 11 Ιουνίου, έτσι δεν θα αλλάξει κάτι με τη διεξαγωγή και μεταμόρφωση των χώρων των τάξεων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.


Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.