Παλικούτσα στη «Μ»: «Αυτό είναι το πλάνο μου για τον Άρη»

Γιώργος Στράντζαλης15 Μαρτίου 2023

Στην πρώτη συνέντευξή του, ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Αρης, Ρόμπερτ Παλίκουτσα, άνοιξε τα χαρτιά του στη «Μ» σχετικά με τον Αρη που θέλει να δημιουργήσει δίνοντας βαρύτητα στη προσθήκη παικτών με αγωνιστική φιλοδοξία, ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου και είπε ξεκάθαρα ότι η βάση της δουλειάς του θα είναι οι ακαδημίες.

Ο Γερμανοκροάτης τεχνικός διευθυντής βρίσκεται στο στάδιο ταχείας εκμάθησης του συλλόγου. Μέσα από την καθημερινή παρουσία του στις προπονήσεις, τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των τμημάτων υποδομής και με ξεκάθαρο στόχο τον καταρτισμό ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης του συλλόγου. 

«Αξιολογώ και κρίνω τη λειτουργία του κλαμπ μιλώντας καθημερινά και με τον πρόεδρο ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα. Προτεραιότητα είναι οι καλοί παίκτες. Αν θέλουμε να εξελιχθεί η ομάδα, πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά. Για να γίνει αυτό, ο πιο εύκολος τρόπος είναι οι πωλήσεις. Για να κάνεις πωλήσεις, χρειάζεσαι μία ομάδα με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας. 

Με τα χρήματα από τις πωλήσεις μπορείς να εξελίξεις πολλά κομμάτια του κλαμπ. Πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική και παράλληλα να είμαστε ανταγωνιστικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο Αρης κάθε χρόνο πρέπει τουλάχιστον να βγαίνει στην Ευρώπη. Αν όλα πάνε καλά, θα διεκδικήσουμε τους διαθέσιμους τίτλους… Δεν γίνεται όμως αλλάζοντας 15 παίκτες κάθε χρόνο. Χρειάζεσαι ηγεσία, καλό σταφ, παίκτες με κίνητρο και περιθώρια εξέλιξης», είπε με απόλυτο ύφος

«Δεν είμαστε ομάδα που μπορεί να αγοράζει παίκτες εκατομμυρίων. Οπότε πρέπει να κάνουμε αποτελεσματικό σκάουτινγκ… Εάν ένας παίκτης εξελιχθεί πιο γρήγορα από την ομάδα, τότε είναι καλό για εμάς οικονομικά. Κοιτάω κάθε αγορά. Σε όποια χώρα και αν δουλεύεις, πρέπει να δώσεις έμφαση στους γηγενείς. Στην προκειμένη περίπτωση Ελληνες. Ο Αρης χρειάζεται Ελληνες παίκτες. Ολα ξεκινούν από την ακαδημία. Έχουμε κάποιους διεθνείς αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο προς την πρώτη ομάδα. Παρακολουθώ ήδη την ελληνική αγορά και Ελληνες που παίζουν στο εξωτερικό. Δεν είναι υπόσχεση αλλά ένας πλάνο που έχω σε βάθος τριετίας, χωρίς να ρισκάρουμε με τους στόχους της ομάδας». 

«Θέλω παίκτες με φλόγα»

Εξήγησε ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης έχει μεγάλο όραμα για τον Αρη κι όταν ρωτήθηκε για το παράδειγμα παίκτη είπε… «ο Νταρίντα. Μπορεί να βοηθήσει κι έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να εξελιχθεί δίπλα του. Το ίδιο και με τον Μπράμπετς». Εκεί τέθηκε το ζήτημα της ύπαρξης αρκετών συμβολαίων και για την επόμενη σεζόν. 

«Τα συμβόλαια είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εμάς, καλώς. Διαφορετικά, υπάρχουν λύσεις. Θέλω παίκτες που θα έχουν τη φλόγα στα μάτια τους. Οταν παίρνεις έναν παίκτη με βιογραφικό, δεν το κάνεις για τα εισιτήρια. Ποντάρεις στην εμπειρία του για να ηγηθεί της ομάδας. Εάν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τότε είναι ο λάθος παίκτης για εμάς. Φέτος έχουμε παίκτες με εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. 

Κι όμως, έχουμε μόνο 40 βαθμούς. Κάτι πάει λάθος, πρέπει να το διορθώσουμε. Να δημιουργήσουμε ένα ομαδικό πνεύμα. Οταν δυσκολεύουν τα πράγματα σε ένα παιχνίδι, η ποιότητα κρίνει πολλά αλλά το ίδιο κάνει και η ομαδική δουλειά, το ομαδικό πνεύμα γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες νίκης. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα νιώσει ότι βλέπει μία δεμένη ομάδα. Τότε θα βρουν και το παραπάνω κίνητρο για να δώσουν τον εξτρά παλμό που χρειαζόμαστε για να γυρίσουμε ένα παιχνίδι. Εχω δει τους οπαδούς μας. Είναι καταπληκτικοί. Μπορούν να είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να πετύχουμε τους στόχους μας», απάντησε. Κι έτσι ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών. 

«Εχουμε δύο μήνες μπροστά μας ως το τέλος της σεζόν. Θα υπάρξουν αλλαγές και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Κάθε ομάδα χρειάζεται φρέσκα πρόσωπα. Τα επόμενα παιχνίδια είναι ευκαιρία για όλους να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι στην ομάδα. Εάν κάποιος δεν έχει την απαιτούμενη νοοτροπία και βάζει σε προτεραιότητα άλλες δραστηριότητές, έξω από το γήπεδο, δεν κάνει για εμάς», απάντησε και αναφέρθηκε επιμέρους για την εξωγηπεδική ζωή.

«Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι μικρός. Σαν ένα χωριό. Ολα μαθαίνονται και όσα κάνεις σε ακολουθούν στην καριέρα σου. Δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι η πειθαρχία και ο επαγγελματισμός προς τον εαυτό σου και το κλαμπ. Εάν θέλω να πετύχω κάτι στη ζωή μου, πρέπει να αφοσιωθώ σε αυτό».

«Πρώτος στόχος η Ευρώπη»

Ο Παλίκουτσα είπε ενόψει των Playoffs ότι… «στόχος η 5η θέση, γιατί να μην προσπαθήσουμε για την 4η θέση; Για μένα δεν είναι αδύνατο» και ρωτήθηκε γι’ αυτόν της διεκδίκησης τίτλους. «Δεν είναι ακατόρθωτο να φτάσεις στον τελικό. Σε μία σεζόν όμως προσεγγίζεις τους στόχους χρονικά. Πρώτα είναι η Ευρώπη. Αρχικά πρέπει να φτάσουμε στα Playoffs του Conference League. Το Κύπελλο είναι πολύ μακριά για την ώρα. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα είναι η ομάδα. Το πρωτάθλημα από την άλλη είναι ένας αγώνας δρόμου.

«Θέλουμε φιλικά με την Ντόρτμουντ»

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ντόρτμουντ για τη διεξαγωγή δύο φιλικών αγώνων. «Υπάρχει σκέψη να γίνει η προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη. Θα εξαρτηθεί από το ρόστερ που θα έχει δημιουργηθεί. Δεν έχει νόημα να πάμε προετοιμασία χωρίς να είμαστε πλήρης σαν ομάδα. Οταν έχουμε αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να μεταβούμε στο εξωτερικό για κάποιες μέρες. Εξαρτάται και από τον προπονητή. Προσπαθούμε για κάποια δυνατά φιλικά στη Θεσσαλονίκη. 

Προσωπικά έχω μία επαφή με τον τεχνικό διευθυντή της Ντόρτμουντ για δύο φιλικά. Είναι 50%-50%. Δεν είπαν όχι. Περιμένουν να ξεκαθαρίσει εάν θα πάνε για φιλικά στις ΗΠΑ. Είναι κάτι που θα αρέσει πολύ στους οπαδούς μας. Ξέρω για τη σχέση με τους αντίστοιχους της Ντόρτμουντ. Η πρόταση έγινε και εξαρτάται πλέον από αυτούς»

«Θέλω aggressive και γρήγορη ομάδα»

Ρωτήθηκε για το στιλ παιχνιδιού που αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία του. «Μου αρέσουν οι ομάδες που κυριαρχούν μέσα στο γήπεδο και είναι ευέλικτες. Να είναι aggressive, γρήγορες στην ανάκτηση της μπάλας και δημιουργικές με καλό τρανζίσιον», είπε και ρωτήθηκε για τον Βλάντιμιρ Νταρίντα. 

«Τέτοιους παίκτες θέλω. Με άμεση προσαρμογή και δυνατότητα να παίξουν σε πολλές θέσεις. Ο Νταρίντα θα κάνει ό,τι του ζητήσεις. Δεξί μπακ, εξτρέμ... Θέλω γενικά μία σωστή νοοτροπία ακόμα και από τον παίκτη που δεν θα σηκωθεί για ζέσταμα σε ένα παιχνίδι… Η λύση είναι να κοιτάς τον καθρέφτη και να κάνεις αυτοκριτική. Καμιά φορά ακόμα και 1-2 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να αλλάξεις το παιχνίδι. Ο Σόλσκιερ το έκανε σε τελικό Champions League».

«Υπήρχε ενδιαφέρον για τον Φαμπιάνο»

Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξής του στη «Μ», ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Φαμπιάνο Λέισμαν καθώς δημοσιεύματα του αθλητικού Τύπου ανέφεραν ότι παρά την ύπαρξη συμβολαίου και για την ερχόμενη σεζόν υπάρχει θέμα πρόωρης φυγής του. 

«Υπήρχε ενδιαφέρον για τον Φαμπιάνο τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν προχώρησε. Μπορεί βέβαια να επανέλθει το καλοκαίρι. Αν τα χρήματα είναι αυτά που πρέπει, όλοι πωλούνται. Ο Φαμπιάνο είναι εδώ και υπολογίζεται κανονικά. Είναι επαγγελματίας σε όλα του, έμπειρος και με συνέπεια στις υποχρεώσεις του καθημερινά. Εάν χάσεις τον καλύτερό σου παίκτη, αυτό δεν γίνεται σε μία νύχτα. Έχεις χρόνο να προετοιμαστείς και να τον αντικαταστήσεις ίσως και με έναν καλύτερο παίκτη», απάντησε ο Γερμανοκροάτης τεχνικός διευθυντής στον οποίον δεν άρεσε το γεγονός ότι διέρρευσε μέρος της αλήθειας. Και πολλές φορές, η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ψέμα.

Πέραν τούτου, αν όντως προκύψει σοβαρή πρόταση αγοράς των δικαιωμάτων του Φαμπιάνο και ο παίκτης έχει την πρόθεση να τη συζητήσεις, είναι λογικό να γίνει κουβέντα. Αν όχι, ο Αρης δεν έχει κανέναν λόγο απώλειας ενός εκ των πιο σημαντικών ποδοσφαιριστών του. Ηδη πλήρωσε το τίμημα της απόφασης που πήρε το περασμένο καλοκαίρι με την κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου με τον Λούκας Σάσα καθώς χρειάστηκε μήνες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στον άξονα της μεσαίας γραμμής.



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.