Παίρνει ανεξέλεγκτες, πλέον, διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη το φαινόμενο με τις φωτιές

Δημήτρης Κανελλάκης22 Ιουλίου 2022

Όπως οι περισσότεροι, νομίζω, παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα τις φωτιές που καίνε διάφορες περιοχές της χώρας μας, με αποκορύφωμα, βέβαια, την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει εκτάσεις της Αττικής.

Βλέπω την αγωνία των πυροσβεστών να σώσουν ό,τι σώζεται από τον φυσικό πλούτο που καταστρέφεται, τους απλούς πολίτες που δίνουν τη μάχη είτε για να σώσουν τα σπίτια τους, είτε εθελοντικά για να συνδράμουν τους πυροσβέστες και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας.

Πραγματικά, σφίγγεται η ψυχή του καθενός, νομίζω. Δεν υπάρχει δραματικότερη κατάσταση απ' το να βλέπεις τις φλόγες να φτάνουν έξω από το σπίτι σου, να μπαίνουν μέσα και να μην μπορείς να κάνεις τίποτε για να σώσεις την περιουσία σου.

Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, η έκταση του οποίου, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, μεγαλώνει κάθε χρόνο και πιο πολύ.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη έχουμε κάθε καλοκαίρι περισσότερες φωτιές. Στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, παντού τα ίδια. Φωτιές που δεν ελέγχονται, που καίνε ολόκληρες περιοχές, καταστρέφουν το περιβάλλον, ξεκληρίζουν οικογένειες, παίρνουν στο διάβα τους, κι αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα, ανθρώπινες ζωές.

Αυτό που καταλαβαίνω, όσα χρόνια παρακολουθώ το φαινόμενο, είναι πως το θέμα είναι να μην προκληθεί η φωτιά και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Αν γίνει αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθεί, όσα μέσα -που δεν μπορεί να είναι... άπειρα- κι αν έχει μια χώρα στη διάθεσή της.

Πώς μπορείς, όμως, να προλάβεις το κακό; Πώς μπορείς να βρεις τον ασυνείδητο που πετάει ένα τσιγάρο ή που από πρόθεση βάζει μια φωτιά. Γίνεται; Νομίζω ότι όχι. Εκτός κι αν από σύμπτωση τον βρεις...

Ασφαλώς και πρέπει να γίνονται όσα είναι απαραίτητα από πλευράς πρόληψης, ασφαλώς και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, να γίνεται προεργασία, ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να περιορίζονται οι συνέπειες όταν γίνει το κακό.

Ομως, δυστυχώς, όταν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια μέρα με άνεμο 7, 8, 9 μποφόρ, ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν από κει και πέρα. Παρά το γεγονός, και αυτό είναι κάτι που κατ' επανάληψη το έχουμε διαπιστώσει, ότι και οι πυροσβέστες και οι εθελοντές και όσοι συμμετέχουν στο τιτάνιο έργο της κατάσβεσης, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνουν όλο τους το είναι...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.