Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 - Ντομινίκ Λιβάκοβιτς: Ο γιος πρώην υπουργού που εξελίχθηκε σε ήρωα της Κροατίας (pics)

Χρύσανθος Δοβλέτογλου06 Δεκεμβρίου 2022

Λίγοι είχαν ασχοληθεί με τον Ντόμινικ Λιβάκοβιτς πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτό άλλαξε στον αγώνα της Κροατίας με την Ιαπωνία, όπου έκανε τρεις αποκρούσεις στην διαδικασία των πέναλτι και, φυσικά, τους ανάγκασε όλους να στρέψουν επάνω του τα βλέμματά τους.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μπορεί να ήταν μέλος του συνόλου που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά ήταν τρίτος τερματοφύλακας. Η στιγμή του ήρθε στο Κατάρ. Ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς απέκρουσε τα τρία από τα τέσσερα πέναλτι της Ιαπωνίας και εξελίχθηκε σε ήρωα της χώρας του στέλνοντας την στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

«Είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα, δόξα τω Θεώ τελείωσε καλά» τόνισε ο ίδιος μετά το φινάλε του αγώνα, ενώ είχε ψηφιστεί ως MVP. «Παίξαμε πολύ δύσκολα 120 λεπτά και κερδίσαμε όταν τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της καριέρας μου», πρόσθεσε.

Στη «ρωσική ρουλέτα», ο Λιβάκοβιτς απέκρουσε τα δύο πρώτα πέναλτι, ένα σε κάθε πλευρά, των Μιναμίνο και Μιτόμα, και έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να προηγηθεί γρήγορα με 2-0 και στη συνέχεια απέκρουσε και το τέταρτο του Γιοσίντα.



Το ρεκόρ του

Με τις επεμβάσεις του, έγινε μόλις ο τρίτος τερματοφύλακας που έπιασε τρία σε διαδικασία πέναλτι, ισοφαρίζοντας τον Πορτογάλο Ρικάρντο εναντίον της Αγγλίας στη Γερμανία το 2006 και τον συμπατριώτη του Σούμπασιτς, εναντίον της Δανίας στη Ρωσία.

Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου του 1995 στο Ζαντάρ, ξεκίνησε την καριέρα του στο σύλλογο της πόλης του το 2012, πρόσθεσε στο ενεργητικό του περισσότερα από 100 παιχνίδια σε τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια έκανε το άλμα για την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπου έχει κερδίσει, μέχρι στιγμής, εννέα εγχώριους τίτλους.

«Αισθάνομαι υπέροχα. Πρώτα από όλα λόγω της ομάδας και της όλης ατμόσφαιρας που είναι υπέροχη. Ευχαριστώ τους οπαδούς που ήρθαν στο Κατάρ γιατί δεν είναι εύκολο» είπε, ακόμη, λαμβάνοντας συγχαρητήρια από τους συμπαίκτες του και, φυσικά, από τον αρχηγό Λούκα Μόντριτς.

Στα 27 του, πλέον, αποδεικνύει ότι είναι άξιος διάδοχος του Ντανιέλ Σούμπασιτς. Ο προπονητής του, Ζλάτκο Ντάλιτς, αποκάλυψε ότι ήταν εξαιρετικός στις αποκρούσεις πέναλτι και στις προπονήσεις που είχαν προηγηθεί, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι: «ήμουν σίγουρος γι' αυτόν, αλλά αυτό που έκανε ήταν εξαιρετικό.» 



Γιος πρώην υπουργού, δεν έχει βγει ποτέ εκτός Κροατίας

Είχε γίνει λόγος για μεταγραφή του στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς η Ρεν είχε δείξει ενδιαφέρον για αυτόν πριν στρέψει το βλέμμα της στον Άλφρεντ Γκόμις το καλοκαίρι του 2020. Ο Λιβάκοβιτς παρέμεινε, έτσι, ένας ποδοσφαιριστής από το Ζαντάρ, την πόλη που κατάγεται και ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος δεν έχει αγωνιστεί, έως τώρα, εκτός των κροατικών συνόρων.

Το ποδόσφαιρο είναι οικογενειακή υπόθεση για αυτόν. Όχι από τους γονείς του, αλλά λόγω μίας συγγένειας. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός κατασκευών και πρώην υπουργός Εξωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών, ενώ η μητέρα του είναι η πρώτη ξαδέρφη του Γιόσιπ Σκόμπλαρ, ενός επιφανούς Γιουγκοσλάβου ποδοσφαιριστή των δεκαετιών του '60 και του '70, ο οποίος πέρασε, μεταξύ άλλων, από την Μαρσέιγ.

Δεν έχετε παρά να δείτε κάθε του αντίδραση μετά τα πέναλτι που έπιανε. Την στιγμή που άλλοι θα χαίρονταν, αυτός παρέμενε ψύχραιμος. Καμία έκρηξη χαράς, παρά μόνο στην τελευταία του απόκρουση, όταν κρίθηκαν όλα...


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.