Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η... διαφορετική ενδεκάδα που αναμένεται να λάμψει στο Κατάρ (vids)

Metrosport Team22 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Το φετινό Μουντιάλ διαφέρει από τα προηγούμενα σε πολλά κομμάτια. Ένα από αυτά είναι και η μαζική εισαγωγή νεαρών παικτών στις αποστολές των ομάδων. Ωστόσο υπάρχει λόγος γι’ αυτό καθώς πρόκειται για ποδοσφαιριστές που έχουν εντυπωσιάσει με τις ομάδες τους βρίσκονται σε πολύ νεαρή ηλικία, ωστόσο για διαφορετικούς λόγους στον καθένα υπάρχουν απαιτήσεις πλέον από αυτούς στην Εθνική ομάδα με την οποία θα τους δούμε στα γήπεδα του Κατάρ.

Πρέπει κοινώς να είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά και θα συνδράμουν στην προσπάθεια της χώρας τους ο καθένας από την θέση του. Παρακάτω θα δούμε μια ενδεκάδα τέτοιων ποδοσφαιριστών, από τους οποίους υπάρχει η πεποίθηση ότι πλέον ήρθε η ώρα τους να ηγηθούν.

Τερματοφύλακας - Ντιόγκο Κόστα (Πορτογαλία)

Ο γεννημένος στην Ελβετία ωστόσο Πορτογάλος πλέον Ντιόγκο Κόστα θα είναι ο «φύλακας άγγελος» των Πορτογαλικών γκολπόστ αν και έχει μόλις 7 επίσημες συμμετοχές. Έχει καταφέρει να... εκτοπίσει τον Ρουί Πατρίσιο από την θέση του βασικού καθώς αυτόν εμπιστεύτηκε ο Φερνάντο Σάντος στα παιχνίδια της χώρας για το Nations League αλλά και τα δύο παιχνίδια που έστειλαν τους Πορτογάλους στο Μουντιάλ κόντρα σε Τουρκία και Β. Μακεδονία. Πως να μην το κάνει άλλωστε όταν ο Κόστα έχει ήδη μαγνητίσει τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις. Χαρακτηριστικό ότι σε 19 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Champions League μετρά 9 απαραβίαστες εστίες ή αλλιώς Clean Sheets, 6 στο πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη.


Δεξί μπακ - Ασράφ Χακίμι (Μαρόκο)

Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που αν και 24 ετών βρισκόταν και στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό της Ρωσίας όταν και ήταν μόλις 20 ετών. Εκεί το Μαρόκο δεν είχε καταφέρει να διακριθεί οπότε και ο νεαρός μπακ είχε.. Χαθεί. Ωστόσο φέτος τέσσερα χρόνια μετά τα πράγματα είναι διαφορετικά και για το Μαρόκο αλλά και για τον Χακίμι. Έχοντας πλέον παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Βεστφαλία με την Ντόρτμουντ, τόσο στην Ιταλία με την Ίντερ με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα, όσο και στο Παρίσι με την Παρί Σεν Ζερμέν η χώρα του περιμένει από αυτόν πολλά. Άλλωστε σε όλες του τις ομάδες είναι από τους παίκτες - «κολώνες» στην ενδεκάδα. Μαζί με τον Χακίμ Ζίγιεκ αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας του Μαρόκου για κάποια διάκριση στην διοργάνωση.


Κεντρικός αμυντικός - Νταγιότ Ουπαμεκανό (Γαλλία)

Η περίπτωση του θυμίζει αυτή του Κόστα. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που έχει καταγράψει μόλις 7 επίσημες συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Γαλλίας και όμως στα γήπεδα του Κατάρ θα κληθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο κέντρο άμυνας της χώρας του. Ο τραυματισμός του Πρεσνέλ Κιπεμπέ θέτει τον 24χρονο ως ηγέτη στα μετόπισθεν καθώς η πορεία του τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξεύσει την ποδοσφαιρική και χρηματιστηριακή του αξία. Βασικός σε Λειψία και Μπάγερν Μονάχου από πέρυσι μέχρι και φέτος που μετράει ήδη 23 συμμετοχές στο πρώτο μισό ο Ουπαμεκανό έχει δείξει ότι έχει όλα τα φόντα να οδηγήσει τους «τρικολόρ» ψηλά.


Κεντρικός αμυντικός - Γιόσκο Γκβαρντιόλ (Κροατία)

Μόλις 20 χρονών ο επόμενος ποδοσφαιριστής της ενδεκάδας και με 12 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του θα απορούσε κάποιος αν λεγόταν ότι ο Γκβαρντιόλ είναι βασικό «γρανάζι» της Κροατίας. Και όμως είναι ακριβώς έτσι καθώς αν και σε τέτοια ηλικία ο νεαρός κεντρικός αμυντικός έχει καταφέρει ήδη να εκπροσωπήσει την Κροατία στο κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή το προηγούμενο Euro ενώ αγωνίζεται και τις τελευταίες δύο σεζόν ως βασικός στην Λειψία. Με ραγδαία άνοδο στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τέτοια εποχή η αξία του ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος φτάνει τα 60 εκατομμύρια. Ο Ζλάτκο Ντάλιτς τον καθιέρωσε στην βασική ενδεκάδα οπότε αναμένεται να στηριχτεί επάνω του στο Μουντιάλ του Κατάρ.


Αριστερό μπακ - Αλφόνσο Ντέιβις (Καναδάς)

Ο Αλφόνσο Ντέιβις είναι ένας ποδοσφαιριστής γνωστός στον ποδοσφαιρικό κόσμο εδώ και τρία χρόνια που αγωνίζεται με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, ωστόσο είναι μόλις 22 ετών. Θα κληθεί και αυτός όπως οι περισσότεροι αυτής της ενδεκάδας να εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την χώρα του σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο είναι από τα... βαριά ονόματα της αποστολής του Καναδά. Βασικό αριστερό μπακ της Μπάγερν, με την εθνική του μετρά ήδη 34 συμμετοχές καθώς αγωνίζεται από πολύ μικρή ηλικία. Στην χώρα του λόγω των επιθετικών αρετών που διαθέτει αγωνίζεται ως αριστερό εξτρεμ και αναμένεται μαζί με τον Τζόναθαν Ντέιβιντ να είναι οι πρωταγωνιστές του Καναδά στην προσπάθεια του στο φετινό Μουντιάλ.


Κεντρικός μέσος - Έντουαρντ Καμαβιγκά (Γαλλία)

Στα 20 του χρόνια από βασικός στην Ρεάλ Μαδρίτης σε μια χρονιά θα κληθεί να εκπροσωπήσει και την Εθνική Γαλλίας ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Όχι μόνο όμως αυτό καθώς θα πάρει και το βάρος της μεσαίας γραμμής αντικαθιστώντας τους τραυματίες Πογκμπά - Καντέ δύο ποδοσφαιριστές ηγέτες για τους «τρικολόρ». Όπως και ο Ουπαμεκανό που αναφέρθηκε νωρίτερα έτσι και ο 20χρονος χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης μετρά μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών, συγκεκριμένα μόλις 4, ωστόσο ο Ντιντιέ Ντεσάμπ θα στηριχθεί πάνω του ελπίζοντας σε καλή παρουσία δική του και της Γαλλίας στο τουρνουά. Η καριέρα του άλλαξε μέσα σε ενάμιση χρόνο καθώς από πέρυσι και την κομβική του παρουσία στην Ρεν βρέθηκε στην Μαδρίτη που φέτος είναι βασικότατος και τώρα καλείται να ηγηθεί και των «Τρικολόρ» στο Μουντιάλ του Κατάρ.


Κεντρικός μέσος - Πέδρι (Ισπανία)

Μια ακόμα ξεχωριστή περίπτωση ποδοσφαιριστή είναι αυτή του 19χρονου χαφ της Ισπανίας και της Μπαρτσελόνα Πέδρι. Σε πολλούς το όνομα δεν προκαλεί έκπληξη καθώς εκτός από την τελευταία διετία που είναι βασικός στην Βαρκελώνη, πέρυσι έγινε γνωστός και με την Εθνική Ισπανίας όντας... οριακά ενήλικος στο Euro όπου ήταν βασικός και αναντικατάστατος στην πορεία των «φούριας ρόχας» ως τα ημιτελικά. Για να αποτυπωθούν όσα έχει κάνει σε νούμερα, ο Πέδρι έχει 93 συμμετοχές με την Μπαρτσελόνα και 14 με την Εθνική Ισπανίας. Όπως και πέρυσι λοιπόν έτσι και φέτος ο 19χρονος αναμένεται να αποτελέσει επιλογή ενδεκάδας για τον Λουίς Ενρίκε στο ταξίδι της Ισπανίας στα γήπεδα του Κατάρ.


Δεκάρι - Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Πολωνία)

Από τους ποδοσφαιριστές που περνούν κάτω από τα... ραντάρ, ωστόσο αν δει κάποιος την πορεία του ως τώρα θα καταλάβει γιατί έχει θέση σε αυτή την ενδεκάδα. Ο 23χρονος επιθετικός μέσος της Φέγενορτ έχει αφήσει το «στίγμα» του από όπου έχει περάσει, Λέγκια Βαρσοβίας, Ντιναμό Μόσχας και τώρα στην Ολλανδία, βασικός σε όλες τις ομάδες, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη μετρά 228 συμμετοχές στην επαγγελματική του καριέρα. Παρά το ότι είχε κάνει ντεμπούτο στην εθνική πριν το περσινό Euro, δεν είχε επιλεχθεί ωστόσο φέτος μετά και το εκπληκτικό του ξεκίνημα στην Ολλανδία (18 συμμ., 7 γκολ, 4 ασίστ) κλήθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αναμένεται μαζί τον Πιότρ Ζιελίνσκι να αποτελέσουν τους... βοηθούς του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην πορεία της Πολωνίας στην διοργάνωση.



Δεξί εξτρεμ - Ράφα Λεάο (Πορτογαλία)

O 23χρονος εξτρεμ της Μίλαν βρίσκεται στην πιο ώριμη και καλή για τον ίδιο φάση της καριέρας του κάτι που «δένει» απόλυτα με το Μουντιάλ στο οποίο θα λάβει μέρος. Μετά από την εκπληκτική περσινή του σεζόν όπου ήταν και MVP για την Μίλαν και βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Λεάο συνέχισε από εκεί που σταμάτησε και ήδη μετρά σε πρωτάθλημα και Champions League 20 συμμετοχές 7 γκολ και 9 ασίστ. Η Τσέλσι τον... τσεκάρει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι απίθανο το Μουντιάλ να αποτελέσει την αφορμή για να πάρει μεταγραφή ο νεαρός εξτρεμ. Στην εθνική καθιερώθηκε ακριβώς την ίδια περίοδο με τον Ντιόγκο Κόστα, μετρά 11 συμμετοχές και στοχεύει στο Κατάρ να κάνει το «μπαμ» δίπλα στον Κριστιάνο Ρονάλντο και γιατί όχι να οδηγήσουν μαζί την χώρα σε μια διάκριση.


Αριστερό εξτρεμ - Κόντι Γκάκπο (Ολλανδία)

Άλλη μια περίπτωση που δεν τόσο γνωστή όσο ο έτερος εξτρεμ όμως η παρουσία του μπορεί να αποδειχθεί «κλειδί» για τους «Οράνιε». Έχει συνδέσει το όνομα του με την Αιντχόβεν με την οποία μετρά 222 συμμετοχές αν και μόλις 23 ετών και ιδιαίτερα η φετινή σεζόν του είναι ανεπανάληπτη ως τώρα. Σε 24 συμμετοχές έχει 13 γκολ και 17 ασίστ και στο Μουντιάλ που έρχεται κάνει το... ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση με την εθνική όμως υπολογίζεται σαν ένας από τους παίκτες βαρόμετρα για την ομάδα του Φαν Χάαλ. Μετρά μόλις 9 συμμετοχές με τα χρώματα της χώρας όμως στο Μουντιάλ του Κατάρ μαζί με τον Μέμφις Ντεπάι θα αποτελέσει το δίδυμο απειλής προς τις αντίπαλες άμυνες στην πορεία της Ολλανδίας στην διοργάνωση.


Κεντρικός επιθετικός - Λαουτάρο Μαρτίνεζ (Αργεντινή)

Η επιλογή του στην ενδεκάδα αυτή έχει ίδιο... κίνητρο με αυτή του Λεάο καθώς και οι δύο θα είναι καθοριστικοί συμπαραστάτες του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι στην τελευταία του προσπάθεια να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ηλικιακά είναι λίγο πιο μεγάλος και έμπειρος από τους υπόλοιπους, καθώς έχει φτάσει τα 25 και μετρά ήδη 40 συμμετοχές και ένα Κόπα Αμέρικα με την Αργεντινή το 2021, ωστόσο πρώτη φορά θα κληθεί να αναλάβει το βάρος της θέσης σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η συνεχόμενα ανοδική του πορεία στην Ίντερ δείχνει ότι ίσως αυτό το Μουντιάλ έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο ώστε να μπορέσει μαζί με τον Μέσι να οδηγήσει την «Αλμπισελέστε» στην κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.