Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η «ακτινογραφία» του Α' ομίλου

Χρύσανθος Δοβλέτογλου16 Νοεμβρίου 2022

Ο Α' όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 έχει φαβορί που δεν είναι άλλο από την Ολλανδία του Λουίς Φαν Γκάαλ, ενώ η Σενεγάλη μπαίνει στο τουρνουά έχοντας, τελικά, στην αποστολή τον Μανέ, ο οποίος θα χάσει, όμως, λόγω τραυματισμού την πρεμιέρα με την Ολλανδία. Το μαχητικό Εκουαδόρ και το Κατάρ, που την τελευταία δεκαετία «έχτισε» από το μηδέν την εθνική ομάδα, συμπληρώνουν το γκρουπ. Το Metrosport.gr σκιαγραφεί τους τέσσερις αντιπάλους.

Σενεγάλη: Με αιχμή του δόρατος τον Μανέ


Παρά το γεγονός ότι έχει να επιδείξει μόλις δύο συμμετοχές σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ιστορία της στην διοργάνωση είναι ενδιαφέρουσα. Έφτασε στους προημιτελικούς του Μουντιάλ του 2002, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, με τη νίκη της επί της κατόχου του τροπαίου Γαλλίας στον πρώτο αγώνα. Το 2018 έγινε η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε με τον κανονισμό του fair play, καθώς η Ιαπωνία είχε καλύτερο πειθαρχικό έλεγχο.

Το μεγάλο της αστέρι είναι ο Σάντιο Μανέ. Ο άσος της Μπάγερν τραυματίστηκε στον αγώνα με την Βέρντερ και θα πρέπει να απουσιάσει από την πρεμιέρα κόντρα στην Ολλανδία. Είναι η κύρια επιθετική δύναμη της, ο εκτελεστής των πέναλτι και είχε πετύχει επτά γκολ στην προσπάθειά της στα προκριματικά. Στο ρόστερ δεν υπάρχει άλλος ποδοσφαιριστής με το ειδικό βάρος του 30χρονου.

Ο προπονητής

Ο Αλιού Σισέ έπαιξε επαγγελματικά στη Γαλλία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προτού αγωνιστεί στην Premier League με Μπέρμιγχαμ και Πόρτσμουθ. Καθοδηγεί τη Σενεγάλη από το 2015 και έχει ποσοστό νικών 70% κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ομάδα. Είναι γνωστός ως «El tactico» για την αποτελεσματική και συγκρατημένη προσέγγισή του στο παιχνίδι. Προτιμάει το 4-1-4-1, που κάποιες φορές, όταν ψάχνει το γκολ, αλλάζει σε 4-2-3-1.

Ολλανδία: Με μπροστάρη τον Ντεπάι



Δεν είχε δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ενώ τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε τερματίσει στην 3η θέση της διοργάνωσης. Είχε φτάσει στους τελικούς το 1974, το 1978 και το 2010 και κατέχει το ρεκόρ ως δευτεραθλήτρια που δεν έχει κερδίσει ποτέ το τουρνουά. Προκρίθηκε άνετα, ανακάμπτοντας μετά την αιφνιδιαστική ήττα από την Τουρκία στην πρεμιέρα και έμεινε αήττητη στο υπόλοιπο των προκριματικών. Είχε διαφορά τερμάτων +25. Σκόραρε 33 και δέχθηκε οκτώ, τέσσερα από τα οποία στο χαμένο ματς που προαναφέραμε.

Με 12 γκολ και έξι ασίστ στα προκριματικά, ο Μέμφις Ντεπάι (φωτό) είναι ο πιο κομβικός παίκτης της Ολλανδίας. Είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα παρέμενε στη Μπαρτσελόνα, αλλά απόλαυσε μια αξιοπρεπή πρώτη σεζόν με τους Καταλανούς, σκοράροντας 12 τέρματα. Είναι ο πιο έμπειρος επιθετικός του ρόστερ, με τον Βέγκχορστ να έχει μια αδιάφορη πορεία με την Μπέρνλι την περασμένη σεζόν πριν μετακομίσει στην Μπεσίκτας και τον Γκάκπο να μην θεωρείται σταθερή λύση. Οι Τίμπερ, Τέζε και Μαλάσια είναι οι ανερχόμενοι αμυντικοί της ομάδας, ενώ ο Ντάμφρις, της Ίντερ, αποτελεί μόνιμη επιθετική απειλή από τις θέσεις των μπακ. Στη μεσαία γραμμή, οι Ολλανδοί βασίζονται στους Ντε Γιονγκ, Κλάασεν, Κούπμαινερς και Μπέργκουις, οι οποίοι παίζουν πολλούς ρόλους.

Ο προπονητής

Ο Λουίς Φαν Γκάαλ έχει τεράστια διεθνή εμπειρία, έχοντας οδηγήσει τους Ολλανδούς στην 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και εξακολουθεί να έχει την αποδοχή όλων. Και πως να μην την έχει; Το ποσοστό νικών του με την εθνική ομάδα είναι της τάξης του 73 τοις εκατό. Παίζει με 3-4-1-2 ή 4-3-3, είτε με έναν δημιουργικό παίκτη πίσω από τον φορ και τους ακραίους μπακ ψηλά, είτε με δύο εξτρέμ να υποστηρίζουν τον Ντεπάι μπροστά.

Εκουαδόρ: Με «όπλο» την σφιχτή τακτική



Οι «τρικολόρ» γεύτηκαν για πρώτη φορά την γλύκα της συμμετοχής σε ένα Μουντιάλ το 2002, ενώ στις τρεις συνολικά παρουσίες τους (έλαβαν μέρος και το 2006 και το 2014), δεν πέρασαν ποτέ από τη φάση των «16». Η μοναδική φορά που προκρίθηκαν από τους ομίλους ήταν το 2006, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκαν (1-0) από την Αγγλία. Ολοκλήρωσαν τα προκριματικά στην 4η θέση, με ισοπαλίες σε τρεις από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες τους. Με το Χ απέναντι στην Αργεντινή, που είχε, ήδη, προκριθεί, σφράγισαν τη θέση τους στο Κατάρ. Ο Μάικλ Εστράδα της Κρουζ Αζούλ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της με έξι γκολ.

Η πλειονότητα των ποιοτικών ποδοσφαιριστών της παίζουν σε μεσαίους συλλόγους της Bundesliga και της Premier League, σε αμυντικές και θέσεις στον χώρο του κέντρου. Η Μπράιτον έχει στο βασικό της σχήμα τους Εστουπινάν και Καϊσεδό, ενώ η Άουγκσμπουργκ και η Μπάγερ Λεβερκούζεν διαθέτουν τους Γκρουέζο και Χινκάπιε αντίστοιχα. Δεν πρόκειται για θεαματική ομάδα, στοχεύοντας μόνο στο αποτέλεσμα, όπως φάνηκε και στις ισοπαλίες εναντίον της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Ο Καϊσέδο, πρέπει να σημειωθεί, ότι έγινε ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που γεννήθηκε τον 21ο αιώνα, όταν σκόραρε στην εντυπωσιακή νίκη με 4-2 επί της Ουρουγουάης. Είχε σούπερ σεζόν μέχρι με την Μπράιτον, καλύπτοντας με ευκολία το κενό του Μπισούμα που πήγε στην Τότεναμ.

Ο προπονητής

Ο Γκουστάβο Χούλιο Αλφάρο είχε μια σύντομη καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Αργεντινή, πριν αποσυρθεί για να επικεντρωθεί στην προπονητική του σταδιοδρομία. Είχε αναλάβει την Μπόκα Τζούνιορς, με την οποία κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργεντινής κόντρα στην προηγούμενη ομάδα του, τη Ροζάριο Σέντραλ. Επίσης, είχε περάσει από την Αλ Αχλί στη Σαουδική Αραβία το 2009. Το πιο πιθανό είναι ο Ισημερινός να παίξει με σχηματισμό 4-2-3-1. Οι Καϊσέδο και Γκρουέζο κάνουν την αμυντική δουλειά στη μεσαία γραμμή, ενώ για το σκοράρισμα βασίζονται στον πρώην επιθετικό της Γουέστ Χαμ και της Έβερτον, Ενέρ Βαλένσια (φωτό).

Κατάρ: Ντεμπούτο σε Μουντιάλ για τους οικοδεσπότες



Το Κατάρ κάνει ντεμπούτο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς προκρίθηκε ως διοργανώτρια χώρα χωρίς αγώνες. Από τότε που δόθηκε το Μουντιάλ, τον Δεκέμβριο του 2010, επένδυσε ένα τεράστιο ποσό για την ανάπτυξη της τωρινής και της μελλοντικής εθνικής ομάδας. Αφησε στην άκρη την τακτική της αγοράς πανάκριβων ποδοσφαιριστών και έριξε το βάρος στην ανάδειξη δικών της παικτών. Παρά το γεγονός ότι είναι πρωτοεμφανιζόμενη σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτή η «φουρνιά» ποδοσφαιριστών είναι η πιο επιτυχημένη, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ασίας το 2019, ενώ είχε δώσει το παρών στο Copa America 2019 και προχώρησε μέχρι τα ημιτελικά στο CONCACAF Gold Cup 2021.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν γνωστά ονόματα στην αποστολή. Όλοι οι παίκτες συμμετέχουν στο εγχώριο πρωτάθλημα, το Qatar Stars League. Βρέθηκαν για ένα εξάμηνο σε προπονητικό καμπ για να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη λειτουργώντας όπως ένας σύλλογος. Επιπλέον, αρκετοί στην ομάδα ήταν μαζί και στις μικρότερες εθνικές. Πιο συγκεκριμένα, οκτώ παίκτες από αυτούς που κέρδισαν το Κύπελλο Ασίας U19 το 2014 συνέχισαν και κατέκτησαν μαζί το Κύπελλο Ασίας ανδρών το 2019. Πλέον, έχει μπει στις 50 καλύτερες ομάδες της κατάταξης της FIFA.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης θα πέσει στους ώμους του Αλμοέζ Αλί. Ο 26χρονος επιθετικός, «προϊόν» της «Aspire Academy», έχει ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ για την εθνική ομάδα και αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών της χώρας του. Το 2019, ήταν το κλειδί για την επιτυχία τους στο Ασιατικό Κύπελλο, σκοράροντας εννέα φορές και σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε Κύπελλο Ασίας. Ο Άλι ήταν επίσης στην κορυφή των σκόρερ στο Gold Cup 2021. Συμπαραστάτης του αναμένεται να είναι ο εξτρέμ Αφίφ, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ευρώπη το 2016 όταν υπέγραψε στη Βιγιαρεάλ.

Ο προπονητής

Υπεύθυνος από το 2017 είναι ο Φέλιξ Σάντσεζ, ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της χώρας. Ο 46χρονος Καταλανός εδραιώθηκε ως ο πιο επιτυχημένος κόουτς του Κατάρ όλων των εποχών με την διάκριση στο Κύπελλο Ασίας του 2019. Ο Σάντσεζ πέρασε 10 χρόνια καθοδηγώντας τη διάσημη ακαδημία «Λα Μασία» της Μπαρτσελόνα από την ηλικία των 21 ετών και η παρουσία του εκεί ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ταλέντων στο Κατάρ. Από τη Βαρκελώνη, μεταπήδησε στην «Aspire Academy», πριν αναλάβει την εθνική ομάδα σε επίπεδο νέων. Στην πορεία έγινε προπονητής της ανδρικής ομάδας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.