Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 - 7ος όμιλος: Ένα μεγάλο φαβορί και έπειτα το... χάος

Metrosport Team14 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο 7ος όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ προδιαθέτει για αναμετρήσεις με θέαμα καθώς όλες οι ομάδες που βρίσκονται σε αυτόν έχουν προσφέρει πλούσια παιχνίδια κατά καιρούς, ωστόσο έχει κάποια ξεκάθαρα δεδομένα. Η Βραζιλία είναι το μεγάλο φαβορί. Όχι μόνο του ομίλου αλλά της διοργάνωσης.

Σερβία και Ελβετία είναι δύο αρκετά ποιοτικές εθνικές ομάδες ωστόσο κανένας δεν ξέρει το ταβάνι τους. Φυσικά ουδείς ξεγράφει το Καμερούν ωστόσο για αυτό αποτελεί επιτυχία και μόνο η συμμετοχή. Οι ομάδες που θα προκριθούν θα βρουν μπροστά τους τις δύο πρώτες του 8ου ομίλου (Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Γκάνα, Νότια Κορέα).

Βραζιλία - Το αδιαφιλονίκητο ( ; ) φαβορί θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του;

Τι να πει κάποιος για αυτή την Βραζιλία. Ομάδα που έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, ωστόσο έχει πολλά χρόνια αυτό να συμβεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Για να βρίσκεται στο φετινό εντυπωσίασε τελειώνοντας αήττητη τα προκριματικά της Νότιας Αμερικής (14-3-0) και φυσικά στην κορυφή του ομίλου με 45 βαθμούς σε 17 αναμετρήσεις.

Ένα ρόστερ τρομακτικό, κυρίως για τους αντιπάλους με απίθανα « όπλα » στα χέρια του Τίτε. Εκπληκτική δυάδα τερματοφυλάκων με τους δύο ίσως καλύτερους του κόσμου, Έντερσον και Άλισον. Η άμυνα εξαιρετικά δυνατή με ονόματα όπως ο Μιλιτάο και ο Σάντρο, το κέντρο επίσης με τον Κασεμίρο, τον Φρέντ και τον ταλαντούχο Μπρούνο Γκιμαράες και επιθετικά με τον Νειμάρ, τον Βινίσιους και τον Γκάμπριελ Ζέσους. Αυτή είναι μια απλή αναφορά ονομάτων ωστόσο είναι ένα δείγμα του τρομερά ποιοτικού συνόλου που διαθέτει η «Σελεσάο».

Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιβεβαίωση του τίτλου του φαβορί που της έχει αποδοθεί, καθώς είναι πρώτη σε απόδοση σε όλες τις στοιχηματικές, όσο αφορά την κατάκτηση. Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία μπροστά της να το κάνει, στέλνοντας και πάλι τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2002, που ήταν και η τελευταία και πέμπτη κατάκτηση της.


Σερβία - Έχει ταλαντούχα ομάδα και θέλει να δώσει τέλος στην κακή... παράδοση των νοκ - άουτ

Πρόκειται για ομάδα που περνάει κάτω από τα... ραντάρ ωστόσο έχει ένα εξαιρετικά ποιοτικό ρόστερ που ίσως είναι έτοιμο για διάκριση στα γήπεδα του Κατάρ. Για να φτάσει εκεί είχε μια εξαιρετική προκριματική φάση, αφού στον όμιλο της τερμάτισε στην κορυφή με 20 βαθμούς και αήττητη (6-2-0). Ωστόσο έπρεπε να φτάσει η τελευταία αγωνιστική για να κριθεί η πρωτιά με την τεράστια νίκη κόντρα στην Πορτογαλία και το γκολ του Μίτροβιτς στο 90’ να την στέλνει απευθείας στην τελική φάση του Μουντιάλ.

Με προπονητή που βρισκόταν στην ομάδα και στο προηγούμενο Παγκόσμιο τον Ντράγκαν Στοΐκοβιτς και έχει καταφέρει να φτιάξει ένα εξαιρετικά μαχητικό σύνολο που έχει μάθει να χάνει δύσκολα. Με φυσικό ηγέτη της ομάδας τον άνθρωπο που την έστειλε και στην τελική φάση, τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς και συμπαραστάτες τους Μάρκο Γκρούγιτς, Μιλίνκοβιτς - Σάβιτς αλλά και τους Κόστιτς και Βλάχοβιτς. Η αποστολή έχει και «ασπρόμαυρο» χρώμα καθώς βρίσκεται σε αυτή ο εξτρεμ του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίφκοβιτς.

Άγνωστο το που μπορεί να φτάσει ωστόσο στην καλή της μέρα μπορεί να είναι απειλητική για κάθε αντίπαλο. Θεωρητικά θα διεκδικήσει την πρόκριση της δεύτερης θέσης με την Ελβετία κάτι που αποτελεί πρόκληση για τους Βαλκάνιους καθώς έχουν να το πετύχουν από το Μουντιάλ της Γαλλίας του 1998.


Ελβετία - Ένα ακόμα... επικίνδυνο αουτσάιντερ που «βλέπει» νοκ - άουτ

Ομάδα παρόμοιας δυναμικής με την Σερβία που επίσης περνάει ως... αουτσάιντερ, αλλά στην καλή της μέρα μπορεί να κάνει την ζημιά. Για να φτάσει στα τελικά του Μουντιάλ έκανε την μεγάλη έκπληξη αφήνοντας την Ιταλία πίσω της και κατακτώντας την κορυφή του ομίλου με 18 βαθμούς σε 8 παιχνίδια και αήττητη και αυτή (5-3-0). Με φανταστική άμυνα, το καλύτερο παθητικό των προκριματικών, μόλις δύο γκολ δεν μπορούσε να μην βρεθεί στο Κατάρ.

Έχει αρκετούς παίκτες που θεωρούνται εξαιρετικά ποιοτικοί και επικίνδυνοι ωστόσο ξεχωρίζουν κάποιοι από αυτούς. Ο έμπειρος τερματοφύλακας Γιαν Σόμερ, ο χαφ της Αταλάντα Ρέμο Φρόιλερ, ο επιθετικός Μπριλ Εμπολό και φυσικά οι πολύπειροι Σακίρι και Σεφέροβιτς. Φυσικός ηγέτης της ομάδας ο Γκρανίτ Τσάκα ο οποίος είναι και αρχηγός και αναμένεται να πάρει την Ελβετία στις «πλάτες» του.

«Ταβάνι» άγνωστο για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν πρώτος στόχος η πρόκριση στα νοκ - άουτ και έπειτα ποιος ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει. Πιθανοί αντίπαλοι λογικά εφ’ όσον διασταυρώνεται με τον όγδοο όμιλο μια εκ των Πορτογαλία η Ουρουγουάη κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την συνέχεια ωστόσο αν υποτιμηθεί μπορεί να πληγώσει τους αντιπάλους της.


Καμερούν - Χωρίς άγχος για να διεκδικήσει τις πιθανότητες διάκρισης

Η θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου που δύσκολα θα δει συνέχεια στην διοργάνωση ωστόσο κανείς δεν μπορεί να της απαγορεύσει το... όνειρο. Είναι άλλωστε σε όμιλο με μόλις ένα μεγάλο φαβορί οπότε η δεύτερη θέση παραμένει ανοικτή. Είχε μια πολύ καλή παρουσία στα προκριματικά πέρασε τον όμιλο αφήνοντας εκτός την Ακτή Ελεφαντοστού και στα play – off πέτυχε ιστορική πρόκριση στην έδρα της Αλγερίας στην παράταση.

Η παρουσία του στα γήπεδα του Κατάρ είναι από μόνη της μια υπέρβαση, όμως υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να βοηθήσουν να την... μεγιστοποιήσει. Διαθέτει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα τον Άντρε Ονανά της Ίντερ, ενώ ξεχωρίζει ο ηγετικός φέτος για την Νάπολι Αντρέ Ζαμπό Ανγκίσα αλλά και οι επιθετικοί με πολύ πλούσιες παραστάσεις Βινσέντ Αμπουμπακάρ και Μαξίμ - Τσούπο Μότινγκ. Στην ομάδα βρίσκεται και ο «κιτρινόμαυρος» Νικολά Ενκουλού αλλά και ο χαφ του Ολυμπιακού Πιερ Κουντέ.

Στόχος δεν υπάρχει συγκεκριμένος ωστόσο το ότι παρατάσσεται χωρίς άγχος και πίεση στα γήπεδα του Κατάρ μπορεί να... μπερδέψει και να κοστίσει σε όσους θεωρήσουν το Καμερούν εύκολο «θύμα».


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.