Παγκόσμιο δέος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υποκλίθηκε η υφήλιος

Δημήτρης Κανελλάκης27 Μαρτίου 2021

Συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια προκάλεσαν οι εορτασμοί για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, ενώ όλη η υφήλιος υποκλίθηκε στη χώρα μας, για την Ιστορική Επέτειο.

25η Μαρτίου 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε σε όλο τον κόσμο. Όπως σε όλο τον κόσμο ταξίδεψε η εικόνα της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και οι εικόνες από τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Εκδηλώσεις που μπορεί να έγιναν χωρίς την παρουσία πολιτών λόγω της πανδημίας, δεν στερήθηκαν, όμως, της λαμπρότητας που αρμόζει στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ελλάδα τίμησε την έναρξη των αγώνων για ελευθερία από τον οθωμανικό ζυγό που οδήγησε στη μετέπειτα ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, τίμησε τους ήρωες που της χάρισαν την Ελευθερία, και έστειλε μήνυμα ότι παραμένει αγέρωχη και δυνατή.

Εικόνες που συγκίνησαν στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό με το Εθνικό φρόνημα να λάμπει παντού σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπου εμβληματικά κτήρια ντύθηκαν στα γαλανόλευκα.

Την ίδια ώρα, Μέσα με τεράστια απήχηση σε ορισμένες από τις ισχυρότερες χώρες στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, φιλοξένησαν μεγάλα αφιερώματα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων, στο ιστορικό ρεπορτάζ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», που υπογράφει ο Τομπάς Τσικ, εξιστορεί καρέ-καρέ το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, «που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821».

Παρόμοιο ρεπορτάζ φιλοξενεί και η Die Welt, σε μία σελίδα της οποίας δεσπόζει η φωτογραφία του διάσημου πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», ενώ στο άρθρο με τίτλο «Πάνω στα ερείπια της Ελλάδας όρθωσε το ανάστημά της μια νέα εποχή» γίνεται ανάλυση των συνθηκών πριν από την Επανάσταση και των βασικών γεγονότων και προσώπων.

«Η Ελληνική Επανάσταση άλλαξε όχι μόνο τον πολιτικό χάρτη των Βαλκανίων, αλλά και την δομή εξουσίας στην Ευρώπη, ακόμη και στον κόσμο», γράφει ο συντάκτης του άρθρου και αναφέρεται στην ιστορία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, στον φριχτό θάνατο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και στον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.