Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Πίσω από το μετάλλιο κρύβεται ένας μεγάλος θυμός

Metrosport Team19 Ιουνίου 2022

Η διαδρομή προς την υψηλότερη κορυφή του κόσμου ξεκίνησε το 2017 στο Μέξικο Σίτι , όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης. 

Δυο χρόνια αργότερα κατάφερε να ανέβει στην δεύτερη θέση του παγκοσμίου βάθρου στο Λονδίνο. Την περασμένη Τετάρτη, όμως, έφτασε η στιγμή που η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα 50μ. ύπτιο. 

Επιμέλεια: Ελενα Χατζηλιάδου 

Η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια και «χάλκινη» Παραολυμπιονίκης το 2021 στο Τόκιο, παρά την απειλή που δέχθηκε στο τέλος από την Γερμανίδα Σουλτς, ολοκλήρωσε τον αγώνα με επίδοση κάτω από τα 50 δευτερόλεπτα (49.95) και έφτασε στην κατάκτηση του 5ου προσωπικού μεταλλίου σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά του πρώτου χρυσού (έχει δύο ασημένια και τρία χάλκινα).

H Aλεξάνδρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής της προσπάθειας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δήλωσε: 

«Υπήρχε αρκετό άγχος αλλά ταυτόχρονα μια μεγάλη σιγουριά γιατί έχουμε δουλέψει σκληρά με τον προπονητή μου και πιστεύαμε ότι μας άξιζε το καλύτερο αποτέλεσμα. Bάση των αποτελεσμάτων των αγώνων του Τόκιο πιστεύαμε ότι θα φτάσω στα μετάλλια. 

Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες, διότι πέρσι έκανε την εμφάνιση της η Γερμανίδα αθλήτρια στην κατηγορία μου, η οποία στο ελεύθερο έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ. Έδωσα ότι δυνάμεις είχαν απομείνει και ψυχικά και σωματικά και αυτός ήταν ο λόγος που κατάφερα να τερματίσω πρώτη».

Πίσω από το μετάλλιο κρύβεται ένας μεγάλος θυμός

Πίσω από την λάμψη του χρυσού μεταλλίου, όμως, κρύβεται ένας μεγάλος θυμός και ένα μεγάλο γιατί, όπως εξομολογήθηκε, «τα συναισθήματά μου με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ήταν ανάμεικτα. Δεν ήξερα αν θέλω να κλάψω, να γελάσω ή να δείξω τον θυμό μου. 

Οπότε δεν έδειξα κανένα συναίσθημα. Με την προσέλευσή μου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συνειδητοποίησα ότι για πολλοστή φορά δεν θα δικαιούμαι σε περίπτωση διάκρισης την οικονομική επιβράβευση αθλητών από το υπουργείο αθλητισμού. 

Αυτό γιατί οι χώρες συμμετοχής ήταν 7, ενώ πρέπει να είναι 8. Δυστυχώς , η Ουκρανή αθλήτρια δεν συμμετείχε λόγω του πολέμου και έτσι εγώ δεν θα δικαιούμαι καμία οικονομική βοήθεια. Αν αυτό τροποποιηθεί τότε θα διευκόλυνε πολύ την ζωή και την ψυχολογία των αθλητών με αναπηρίες». (σ.σ. σύμφωνα με όσα λέγονται, στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι για να δικαιούνται πριμ τα άτομα από αναπηρίες πρέπει να συμμετέχουν αθλητές από 8 διαφορετικές χώρες).

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια, ποτέ δεν λύγισε παρά την κακή ψυχολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών, όπως ανέφερε, «Για έναν αθλητή παίζει μεγάλο ρόλο η καλή ψυχολογία για την απόδοση του στους αγώνες, την οποία εγώ δεν είχα. 

Όταν, όμως, εισήλθα στην αρένα, σκέφτηκα τον κόπο και τις μάχες που έχουμε δώσει με τον προπονητή μου και αυτό μου έδωσε τα ψυχικά αποθέματα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό στην κούρσα. Είμαι ευγνώμων και χαρούμενη που έχω ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα και μου το δείχνουν έμπρακτα».

Ως ένα υγιές πρότυπο , δεν σταματά να δίνει κίνητρο στον κόσμο με τα μηνύματα που περνάει: «Έχω αρκετές αδυναμίες ως άνθρωπος αλλά η μεγαλύτερη μου δύναμη είναι το πείσμα και η επιμονή μου ! Αυτό θα συμβούλευα και στον κόσμο που με παρακολουθεί. Να μην ξεχνάει τον αρχικό του στόχο. Τίποτα δεν μας χαρίζεται. Αν δεν παλέψεις, δεν γεύεσαι την νίκη ή την ήττα. Οπότε παλέψτε για τα όνειρα σας».

Ο επόμενος στόχος της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης που θα διεξαχθεί το 2023 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Παρακολουθήστε εδώ τον αγώνα της Αλεξάνδρας στα 50μ. Ύπτιο.

Παρακολουθήστε εδώ την απονομή του χρυσού μεταλλίου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.