Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία: Η εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό Καλαμαριάς

Metrosport Team22 Δεκεμβρίου 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποκτά υπόσταση και πραγματικό νόημα μόνο όταν συνδέεται με συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό έγινε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο τον δυνατό συμβολισμό της ημέρας αλλά και την πρέπουσα σημασία που είναι απαραίτητο να δοθεί στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων με αναπηρία, διοργανώθηκε (7/12) αθλητική εκδήλωση με στοχευμένη παρέμβαση από τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής του σχολείου έτσι ώστε τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν την αξία του αθλητισμού μέσα από βιωματικές δράσεις, βιντεοπροβολή και συζήτηση με Έλληνες Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές με αναπηρία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Έλληνες ολυμπιονίκες Αθλητές με Αναπηρία και Διακεκριμένοι Έλληνες Αθλητές Με Αναπηρία. Ήταν εκεί ο Συμεών Παλτσανιτίδης, παραολυμπιονίκης στη δισκοβολία, η Μαρία Καλπακίδου, παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, ο Άγγελος Διμπιτούζης, διεθνής αθλητής μπάσκετ με αμαξίδιο, η Αναστασία Καζαντζίδου, παραολυμπιονίκης άρσης βαρών σε πάγκο, ο Δημήτρης Ανατολίτης παραολυμπιονίκης στην άρση βαρών σε πάγκο, ο Κωνσταντίνος Τζούνης, παραολυμπιονίκης στη δισκοβολία, ο Μιλτιάδης Κυριακίδης παραολυμπιονίκης στην σφαιροβολία, οι αθλητές μπάσκετ με αμαξίδιο, Παναγιώτης Διμπιτούζης, Κωνσταντίνος Ανατολίτης και Δημήτρης Βάσσης καθώς και ο Άγγελος Χαριστέας Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Πρεσβευτής UEFA.

Οι αθλητές παρουσίασαν -με τον δικό τους, βιωματικό τρόπο- τα αγωνίσματά τους, την πορεία τους μέχρι το βάθρο, τις εμπειρίες που αποκόμισαν μέσα από τις επιτυχίες τους αλλά και τις αποτυχίες τους. Επίσης, πρόβαλλαν και βίντεο από αγώνες τους.

Τον σχεδιασμό, την επιμέλεια και την οργάνωση είχε αναλάβει η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, Ροζαλία Καμπά και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Παγκρατίου.

“Είναι πρωταρχικός μας στόχος η ενσυναίσθηση του πολυδιάστατου ρόλου που έχει ο αθλητισμός στην ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αυτόν, η διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και η ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό. Οι αθλητές με αναπηρία δείχνουν σε όλους μας την αξία της επιμονής, της προσπάθειας και της θέλησης. Με ευαισθησία τονίσαμε την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής διάκρισης και αποκλεισμού ατόμων με αναπηρία”. είπε η κ. Καμπά και πρόσθεσε: “Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους μικρούς μαθητές που είναι το μέλλον της Ελλάδας. Οι αξίες που πρεσβεύουν όλοι οι αθλητές συμβάλλουν σημαντικά στην εκπαίδευση, στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία γενικότερα. Αποτελούν θεμελιώδη βάση ώστε τα παιδιά να διεκδικούν τα όνειρά τους με πυγμή, σεβασμό και αλληλεγγύη”.

Συμπλήρωσε: “Ευχαριστώ θερμά τη διευθύντριά μου, κ. Λιάκου Ιορδανία, το σύλλογο διδασκόντων του 3ου δημοτικού Καλαμαριάς που στηρίζουν όλες τις αθλητικές δράσεις με κάθε τρόπο και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που βρίσκεται πάντα δίπλα μου. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αθλητές. Συνεργάζομαι μαζί τους από το 2001 και πάντα αποδέχονται, με ιδιαίτερη θέρμη και θετική διάθεση, την πρόσκληση και βρίσκονται κοντά στους μαθητές μου”.

Χαριστέας: «Σθεναρά μηνύματα»

Ο Αγγελος Χαριστέας είπε: «Είμαστε κοντά στους ανθρώπους που πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στους αθλητές με αναπηρία, προκειμένου όλοι μαζί να μεταδώσουμε στα παιδιά τα πιο σθεναρά μηνύματα του αθλητισμού για ευγενή άμιλλα, συνεργασία και αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε και συμμετέχουμε σε ανάλογες δράσεις στη Θεσσαλονίκη για τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον του κόσμου όλου.

Ευχαριστώ θερμά την κ. Ροζαλία Καμπά για την πρόσκληση».

Παλτσανιτίδης: «Σεβασμός, αγάπη, αλληλεγγύη»

Ο Συμεών Παλτσανιτίδης είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την κα. Λιάκου Ιορδανία καθώς και την κα.Καμπά Ροζαλία για την υπέροχη εκδήλωση να προσκαλέσουν Έλληνες ολυμπιονίκες με αναπηρία και αθλητές με αναπηρία για να γνωρίσουν οι μαθητές του σχολείου τα αθληματά μας καθώς και να τους μιλήσουμε για αξίες της ζωής όπως σεβασμός, αγάπη, αλληλεγγύη, πίστη, διατροφή, αθλητισμός, βία, και τη θετική ενέργεια. Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά».

Καλπακίδου: «Η σημασία του ευ αγωνίζεσθαι»

Η Μαρία Καλπακίδου είπε: «Με μεγάλη μου χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της εξαιρετικής εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής, κας Καμπά Ροζαλίας, προκειμένου να παρευρεθώ και να μιλήσω στους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς για τις αξίες του Παραολυμπισμού.

Μέσα από τέτοιες δράσεις τα παιδιά, που είναι και το μέλλον της κοινωνίας μας, γνωρίζουν τους αθλητές με αναπηρία, το τί είναι αναπηρία και πώς αυτή συνδέεται άμεσα με τον αθλητισμό χωρίς να αποτελεί εμπόδιο, καθώς και αντιλαμβάνονται τη σημασία του ευ αγωνίζεσθαι, την πίστη στους στόχους, αλλά και το ότι όλοι είμαστε τόσο διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και τόσο ίδιοι».

Διμπιτούζης: «Μόνο θετικά συναισθήματα»

Ο Άγγελος Διμπιτούζης είπε: «Εκδηλώσεις όπως αυτή, αποφέρουν μόνο θετικά συναισθήματα καθώς τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Παραολυμπιακά αθλήματα, τόσο στη θεωρία όσο και διαδραστικά. Ευχαριστούμε πολύ όλους για την πρόσκληση».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.