Ούτε οι αριθμοί «κρύβουν» το γνωστό πρόβλημα του Αρη

Βασίλης Μάστορας13 Μαΐου 2021

Ο Αρης είχε πρόσθετους λόγους για να νικήσει χθες τον Παναθηναϊκό, αλλά τελικώς συνέχισε τις αγωνιστικές του ανορθογραφίες επί 90 λεπτά. Οπότε το τελικό 0-0 είναι η συνέχεια των τεσσάρων προηγούμενων αγώνων που ο Αρης δεν ήταν συνεπής με τη νίκη. Η διαφορά; Οτι είχε μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας απέναντι σ’ έναν αδύναμο αντίπαλο και συνολικά 21 τελικές προσπάθειες, από τις οποίες στις οκτώ η μπάλα πήγε στην εστία του Διούδη.

Οποιος διαβάσει τους αριθμούς, 65%-35% κατοχή της μπάλας και τον μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών, θα νιώσει τεράστια έκπληξη που ο Αρης δε νίκησε τον Παναθηναϊκό. Αυτό λέει η λογική. Αλλά υπάρχουν ορισμένες φορές που οι αριθμοί χρειάζονται βαθύτερη ανάλυση ώστε να υπάρξει ένα αντικειμενικό συμπέρασμα.

Ο Αρης είχε υπεροχή γιατί ο Παναθηναϊκός, μετά το πρώτο δεκάλεπτο, του έδινε χώρο να κυκλοφορήσει την μπάλα και περίμενε τους «κίτρινους» λίγο έξω από την περιοχή του. Εκεί όπου η ομάδα του Μάντζιου έπρεπε να έχει πλάνο ή ατομικές εμπνεύσεις ώστε να δημιουργήσει ουσιαστικές τελικές. Οι «κίτρινοι» όμως σ’ έναν ακόμη αγώνα δεν είχαν καθαρή σκέψη στο τέλος της επιθετικής προσπάθειας, ούτε πλάνο για το πώς θα φθάσουν στο γκολ. Δηλαδή έκαναν και χθες την εμφάνιση τους οι αγωνιστικές παθογένειες που είχε ο Αρης επιθετικά σ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Οπου ήταν ομάδα με καλή μεσοαμυντική λειτουργία, καλή κυκλοφορία αλλά πάθαινε vertigo όταν έπρεπε να περάσουν οι επιθετικοί την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή για να έρθει το γκολ. Τα γυρίσματα στην περιοχή του Παναθηναϊκού λοιπόν, γινόταν είτε σε ακατάλληλο χρόνο ή πάνω στους αμυντικούς των «πράσινων». Η άλλη επιλογή του Αρη ήταν τα μακρινά και ακίνδυνα σουτ ή τα γεμίσματα. Επιλογές που έκαναν ήρωες τον Διούδη και τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού. Το γράφω και πάλι μήπως και δεν έγινε αντιληπτό: Ο Αρης είχε συνολικά 21 τελικές, εκ των οποίων οι 15 στο β’ ημίχρονο. Χρονικό διάστημα που έγινε περισσότερο πιεστικός λόγω και την αντικατάστασης του Μπερτόγλιο από τον Γκάμα (64’) και λίγο αργότερα της εισόδου του Μπρούνο στη θέση του Μαντσίνι. Οι τελικές επιλογές όμως συνεχίστηκαν να είναι λανθασμένες κι έτσι ο αγώνας έληξε 0-0, παρότι ο Παναθηναϊκός από το 71ο λεπτό αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές. Ούτε όμως την αριθμητική υπεροχή κατάφερε να αξιοποιήσει ο Αρης.

Ο Μάντζιος, που δεν εκμεταλλεύτηκε τακτικά την αποβολή, δήλωσε πώς δεν έχει απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Αρης σ’ έναν ακόμη αγώνα δεν αξιοποίησε τις τελικές του προσπάθειες ή γιατί η ομάδα έχει πέντε αγώνες να νικήσει στα πλέϊ οφ. Αρα όταν ο προπονητής δεν βρίσκει το λάθος δεν μπορεί να το διορθώσει. Γι’ αυτό ίσως ο Αρης να εμφανίζει τις ίδιες επιθετικές παθογένειες σ’ όλη σχεδόν τη χρονιά και έχει χαμηλές πτήσεις στα πλέϊ οφ.

Το θέμα για τον Αρη είναι ότι χθες δεν κατάφερε να «ασφαλίσει» τη βαθμολογική διαφορά των έξι βαθμών από τον Παναθηναϊκό κι έτσι, με δεδομένο ότι υπάρχει η εκκρεμοδικία της ιστορίας του Λάσκοφ, θα έχει άγχος μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Εκεί όπου θα περιμένει ή νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού ή δική του νίκη στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Για παν ενδεχόμενο κι ας φανεί αχρείαστη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.