Ούτε ο «Μπάλλος» μάς φταίει, ούτε ο «Ιανός», είμαστε ανοχύρωτοι γι' αυτό και «πνιγόμαστε»

Δημήτρης Κανελλάκης16 Οκτωβρίου 2021

Παρακολουθώ, όπως όλοι, νομίζω, αυτές τις μέρες, πώς ο «Μπάλλος» σαρώνει τη χώρα και πόσο σοβαρά προβλήματα προκαλεί το καιρικό φαινόμενο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η διαπίστωση, όπως και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση κατά την οποία έχουμε εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, δυστυχώς, είναι ότι είμαστε ανοχύρωτοι.

Θέλω να είμαι δίκαιος. Πραγματικά, όσο καλά οργανωμένη και να είναι μια χώρα, όσο κι αν η τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού έχει σχεδιάσει με την Πολιτική Προστασία της κι έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις με την κακοκαιρία, η σφοδρότητα των φαινομένων είναι τέτοια μερικές φορές -τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά- που, κακά τα ψέματα, δεν μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν θαύματα.

Όμως, το θέμα είναι ότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε, συνήθως, απροετοίμαστοι. Περιμένουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα και μετά να κοιτάξουμε πώς θα το λύσουμε. Δεν λειτουργούμε προληπτικά. Τι εννοώ. Είναι αδιανόητο εν έτει 2021 να υπάρχουν ρέματα που να μην είναι καθαρισμένα.

Αδιανόητο είναι, επίσης, να μην αποτελούν προτεραιότητα, στρατηγική επιλογή για τις κυβερνήσεις και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα, τα αντιπλημμυρικά έργα. Εχω σχολιάσει κι άλλη φορά γι' αυτό το θέμα. Θα το επαναλάβω: καλός είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καλές και οι αναπλάσεις και τα φώτα led, αλλά τι να τα κάνεις όλα αυτά όταν μια κακοκαιρία απειλεί να πνίξει ένα χωριό, απειλεί ανθρώπινες ζωές, προκαλεί καταστροφές εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική παραγωγή;

Τι να την κάνεις τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή όταν βρέχει και κινδυνεύουν τα παιδιά μας στο σχολείο, χρειάζεται να βγάλουν τα θρανία τους έξω και να φτιάξουν γέφυρα... διάσωσης, όπως το είδαμε προχθές στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ή, όταν γίνονται ποτάμια οι δρόμοι, επειδή δεν καθαρίζονται τα φρεάτια, αλλά και γιατί οι περισσότεροι δρόμοι στην Ελλάδα δεν έχουν κλίση, είναι γεμάτοι λακκούβες, κάθε υπηρεσία που σκάβει για να κάνει ένα έργο αφήνει μπαλώματα φεύγοντας.

Είναι κατεπείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να φτιάξουμε τους δρόμους, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να καθαρίζονται ρέματα και φρεάτια.

Αν τα κάνουμε αυτά, οι πληγές που θα μετράμε μετά από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, θα είναι λιγότερες. Αν δεν τα κάνουμε, θα... πνιγόμαστε και δεν θα φταίει ούτε ο «Μπάλλος», ούτε η «Αθηνά», ούτε ο «Ιανός». Μόνο εμείς θα φταίμε...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.