Λίβερπουλ-Έβερτον: Όταν το Μερσεϊσάιντ χωρίζεται στα δύο (videos)

Metrosport Team24 Απριλίου 2022

Μπορεί το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ να μην καθηλώνει στις τηλεοράσεις την ποδοσφαιρική υφήλιο, μπορεί να μην είναι ξακουστό ως τα πέρατα της γης, ούτε να πηγαίνουν στην Αγγλία οπαδοί απ' όλο τον κόσμο για να το παρακολουθήσουν από κοντά. Μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές ντέρμπι της Αγγλίας καθώς υπάρχουν άλλα, πιο δημοφιλή, ωστόσο σίγουρα, είναι το πιο ιστορικό.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Τα παιχνίδια μεταξύ της Λίβερπουλ και της Έβερτον, χρονολογούνται στο μακρινό 1900. Από τότε περίπου ξεκινούν να αγωνίζονται αντιμέτωπες. Αδιάκοπα. Για 120 και πλέον χρόνια. Πάνω από 220 αναμετρήσεις. Μια κόντρα, τόσο μεγάλη μα ταυτόχρονα τόσο... κοντινή. Ένα μίλι χωρίζει το Γκούντισον Παρκ από το Άνφιλντ. Τόση είναι η απόσταση μεταξύ των δύο γηπέδων του Στάνλεϊ Παρκ. Τα χνώτα του ενός, μπλέκονται με αυτά του άλλου. Πως θα γινόταν διαφορετικά; Αυτό άλλωστε λέει και η ιστορία που κυκλοφορεί στην μπλε μεριά της πόλης. Μια ιστορία που ισχυρίζεται πως η Λίβερπουλ δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της Έβερτον. Μια ιστορία, που εξαγριώνει τους «Ρεντς».


Βέβαια, η εν λόγω διαμάχη, ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα βίαιη και σφοδρή. Μάλιστα, στην Αγγλία το αποκαλούν ουκ ολίγες φορές ως «φιλικό ντέρμπι». Το ντέρμπι των φίλων. Όχι άδικα. Όλες οι οικογένειες του Μέρσεϊσαϊντ, είναι είτε μπλε, είτε κόκκινες. Κανένα άλλο χρώμα. Και αναπόφευκτα, αρκετές οικογένειες έχουν και τα δύο χρώματα στις ρίζες τους. Οι οπαδοί των δύο συλλόγων, είναι ταυτόχρονα και φίλοι. Ή ακόμα και συγγενείς.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως στα 90 λεπτά που διαρκεί ο αγώνες, δεν υπάρχει ένταση. Το πάθος. Η επιθυμία για νίκη ενάντια στον αντίπαλο εντός του γηπέδου. Σκληρά μαρκαρίσματα, έντονες λογομαχίες, τσαμπουκάδες, φωνές. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα αυτή ελάχιστες φορές ξέφευγε. Ήταν τόσο όσο εκρηκτική, προκειμένου να δώσει ώθηση στους παίκτες και να τους... φτιάξει. Άλλωστε, τα λόγια του Στίβι Τζέραρντ είναι χαρακτηριστικά. “Δέχθηκα φωνές, συνθήματα και είχα έναν οπαδό της Έβερτον που σχεδόν ‘κόλλησε’ πάνω μου όμως όλα αυτά είναι μέρος της πόλης. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα που βγάζουν και οι οπαδοί της Έβερτον. Αυτό είναι το όλο θέμα. Οι ποδοσφαιρικές διαμάχες και τα μεγάλα ματς. Είμαι για όλα αυτά εδώ. Δεν με πειράζει τίποτα. Φέρτε και άλλα τέτοια. Είμαι εδώ για τέτοια ματς”, ήταν τα λόγια ενός παίκτη που έπαιξε πολλές φορές σε τέτοια ντέρμπι.

237 παιχνίδια με τη Λίβερπουλ στο πάνω χέρι

Από την ίδρυση των δύο ομάδων και ύστερα, έχουν δώσει 237 παιχνίδια συνολικά, με το εν λόγω παιχνίδι να είναι αυτό με τις περισσότερες αναμετρήσεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από κάθε άλλο. Οι Ρεντς έχουν το πάνω χέρι μετρώντας 94 νίκες, έναντι της Έβερτον που έχει 67 νίκες, ενώ 76 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Στην κόκκινη πλευρά της πόλης ανήκει και η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη, καθώς το μακρινό 1935 η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει με 6-0 των «Ζαχαρωτών».

Έσπασε ένα σερί 10 ετών

Με την περσινή της επικράτηση στο Άνφιλντ, η Έβερτον έσπασε ένα σερί αγώνων χωρίς νίκη επί της μισητής αντιπάλου, που κρατούσε 10 χρόνια. Από το 2011 ως το 2021, η Έβερτον δεν κατάφερε να κερδίσει τη Λίβερπουλ σε κανένα αναμεταξύ τους παιχνίδι, κάτι το οποίο έκανε πέρσι κερδίζοντας με 0-2.

Ντέρμπι με πολλά... νεύρα

22 κόκκινες κάρτες μετράει στο ενεργητικό του το ντέρμπι της πόλης, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι ομάδων στην ιστορία της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Παιχνίδια με πολλά νεύρα και αποβολές, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό πως παρά το ... φιλικό κλίμα, οι εντάσεις δεν λείπουν από το οικογενειακό τραπέζι.

Ο Ιαν Ρας και ο Πίτερ Μπίρντσλεϊ

Ο σπουδαίος παλαίμαχος φορ της Λίβερπουλ, Ίαν Ρας, είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, μετρώντας συνολικά 25. Ακολουθούν οι Ντίξι Ντιν και Άλεξ Γιάνγκ της Έβερτον με 19 και 12 αντίστοιχα, ενώ οι εν ενεργεία παίκτες με τα περισσότερα γκολ, είναι οι Ντιβόκ Οριγκί και Λουίς Σουάρες που έχουν από 5.

Επιπλέον, ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ έχοντας σκοράρει και με τις δύο ομάδες, είναι ο Πίτερ Μπίρντσλεϊ, ο οποίος είχε βάλει 4 με τη φανέλα της Λίβερπουλ και 1 με της Έβερτον.

Ο Ιαν Ρας κατέχει ακόμη ένα ρεκόρ, καθώς αγωνίστηκε σε 36 ντέρμπι, περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία της Λίβερπουλ, ωστόσο στο ζευγάρι το ρεκόρ κατέχει ο θρυλικός πορτιέρε της Έβερτον, Νέβιλ Σάουθολ με 41 παιχνίδια, μετρώντας και 15 clean sheets.

Mάλιστα, σε περίπτωση νίκης της Λίβερπουλ την Κυριακή (24/4), τότε θα είναι η 16η φορά που καταφέρνει να πετύχει το double κόντρα στην Έβερτον, δηλαδή δύο νίκες σε μια σεζόν (καθώς είχε νικήσει 1-4 στον αγώνα του πρώτου γύρου), ενώ την σεζόν 2011/12 μέτρησε 3 νίκες, καθώς αναμετρήθηκαν και στο FA Cup. Στον αντίποδα, η Έβερτον μετράει μονάχα... 9 doubles.

Αντίπαλοι για 363 ημέρες τον χρόνο, της ημέρες των αγώνων

Η παραπάνω πρόταση αντικατοπτρίζει πλήρως το ντέρμπι της πόλης. Μπορεί να υπάρχει η αντιπαλότητα αυτή, αλλά πάντα εντός ορίων, χωρίς υπερβολές και άσχημα συμβάντα. Δύο αντίπαλοι, που πολλές φορές ενώθηκαν, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό τους. Όπως με την τραγωδία του Χίλσμπορο τον Απρίλη του 1989, όταν 96 άνθρωποι έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους. Το 2012 συνέβη ίσως η πιο συγκινητική στιγμή των ντέρμπι, καθώς δύο μικροί φίλαθλοι των ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, δημιουργώντας με τις φανέλες τους τον αριθμό 96.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.