Όταν το γκολ μυρίζει… μπαρούτι

Παναγιώτα Χαλκιά25 Μαΐου 2020

Ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός. Ο θαυμαστός κόσμος του ποδοσφαίρου συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από φώτα, δημοσιότητα, πρωτοσέλιδα, χρήματα αλλά όπως καθετί κρύβει το δικό του σκελετό. Τζόγος, αλκοόλ και ναρκωτικά είναι οι σειρήνες που θα χτυπήσουν κάποια αδυναμία και θα σε κάνουν υποχείριο τους.

Δεν είναι λίγοι οι αθλητές που δεν κατάφεραν να αντισταθούν ή απλά δοκίμασαν για πλάκα ή αναζητούσαν κάτι που θα τους κάνει χαρούμενους σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους. Άλλοι το κράτησαν για εκείνους, μερικοί προσπάθησαν να το κόψουν και άλλοι αποφάσισαν να κολυμπήσουν σε πιο βαθιά νερά.

Μαραντόνα

Είναι ο «Θεός» της Αργεντινής. Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν πατήσει στο χορτάρι, ίνδαλμα για πολλούς και αφίσα στο δωμάτιο περισσότερων. Ωστόσο, η συμπεριφορά του Αργεντινού κάποιες φορές απογοητεύει τους θαυμαστές του. Ο εθισμός του στα ναρκωτικά και ιδιαίτερα στην κοκαϊνη έβαλε όχι μόνο την καριέρα του αλλά και την ίδια του τη ζωή πολλές φορές σε κίνδυνο. Υπέφερε από προβλήματα υγείας από νεαρή ηλικία. Προσπάθησε να απεξαρτητοποιηθεί αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αντριάν Μούτου

Τον Αύγουστο του 2003 ο Αντριάν Μούτου άφησε την Πάρμα και υπέγραψε συμβόλαιο με την Τσέλσι έναντι του ποσού των 22.500.000 ευρώ. Η συνεργασία των δύο πλευρών δεν κράτησε πολύ αφού μόλις ένα χρόνο μετά την έλευση του στο Λονδίνο ο ποδοσφαιριστής είχε μπλεξίματα σε αρκετούς καβγάδες και πιάστηκε να κάνει χρήση κοκαΐνης.

Ρος Ρεμπαλιάτι

Το 1998 έγινε ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης στο snowboard. Λίγους μήνες μετά βρέθηκε θετικός στη χρήση μαριχουάνας. Για να δικαιολογήσει την πράξη του είπε ότι δεν την εισέπνευσε.

Μαρκ Μβόσνιτς

Ο Αυστραλός τερματοφύλακας κατηγόρησε τη σύντροφο του όταν πιάστηκε να κάνει χρήση κοκαϊνης. Ο Μβόσνιτς βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία και προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι το έκανε για να πείσει την αγαπημένη του πως την αγαπούσε. «Έκανα ό,τι έκανα στο όνομα της αγάπης. Της είπα ότι για κάθε γραμμή κοκαΐνης που θα έπαιρνε εκείνη, εγώ θα έπαιρνα δύο. Και αυτό ακριβώς έκανα». Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ξόδευε πάνω από πέντε χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα για να λαμβάνει την ουσία.

Έντγκαρ Ντέιβιντς

Το 2001 βρέθηκε θετικός σε χρήση νανδρολόνης. Ο Ολλανδός διεθνής άσος αγωνιζόταν στην Γιουβέντους όταν βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία της νανδρολόνης και τιμωρήθηκε με τετράμηνη αποχή από τους αγωνιστικούς χώρους.

Ντοκ Έλλις

Ο παίκτης του μπέιζμπολ είχε πάντα μαζί του σταγόνες LSD. Συνήθιζε να τις παίρνει στα ρεπό του αλλά κάποιες φορές ξεχνούσε ότι έχει προπόνηση ή αγώνα και έκανε χρήση. Η εικόνα του στο γήπεδο να παραπατάει δεν ήταν και η καλύτερη.

Πέπε Γκουαρδιόλα

Όντας παίκτης της Μπρέσια βρέθηκε θετικός στη χρήση νανδρολόνης. Η υπόθεση έφτασε έως και τα ποινικά δικαστήρια και το 2005 του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά μηνών με αναστολή. Κατέθεσε έφεση και δικαιώθηκε.

Πολ Μέρσον

Υπήρξε «στυλοβάτης» στο κέντρο της Άρσεναλ και μια από τις φιγούρες του αγγλικού ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ΄90. Ο Άγγλος μέσος αποφάσισε να καταστρέψει την καριέρα του χάρη στο αλκοόλ, τον τζόγο και τα ναρκωτικά. Ο σύλλογος τον βοήθησε και τον έστειλε σε ειδικό κέντρο για απεξάρτηση για έξι εβδομάδες. Δεν είχε ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μπορεί με τον καιρό να περιόρισε την χρήση των απαγορευμένων ουσιών αλλά λίγα χρόνια αργότερα θα έχανε την περιουσία του λόγω των τυχερών παιχνιδιών.

Σέρχιο Κόκε

Ο παλαίμαχος άσος συνελήφθη μαζί με άλλα 19 άτομα για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας χασίς από τις ισπανικές αρχές. Ο Κόκε φαίνεται πως ήταν ο εγκέφαλος της συμμορίας. Συνολικά κατασχέθηκε ένας τόνος επεξεργασμένης ινδικής κάνναβης, υπολογιστές, έγγραφα, χιλιάδες ευρώ σε χαρτονομίσματα, και πυροβόλα όπλα και σφαίρες. Ο Ισπανός μέσα από τη φυλακή παραχώρησε συνέντευξη σε μέσο της πατρίδας του και μίλησε για τις συνθήκες, το μέλλον του και την αγάπη του για τον Άρη.

Χαβιέρ Σοτομαγιόρ

O Κουβανός πρώην αθλητής του άλματος εις ύψος και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο άθλημα βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαϊνης μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 1999. Μάλιστα, ο Φιντέλ Κάστρο φρόντισε να τον υπερασπιστεί λέγοντας ότι είναι σκευωρία της CIA και της κουβανοαμερικανικής μαφίας. Του επιβλήθηκε διετής αποκλεισμός από την IAAF.

Τζέικ Λίβερμορ

Όντας παίκτης της Χαλ βρέθηκε θετικός στη χρήση κοκαϊνης μετά από έλεγχο που έγινε στο τέλος του αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας. Έμεινε εκτός δράσης για πέντε μήνες μόνο, αφού στην απολογία του παραδέχθηκε το λάθος του και υποστήριξε ότι η απώλεια του νεογέννητου παιδιού του τον οδήγησε εκεί.

Υπήρξε και κάποιος που μπορεί να μην μπήκε στο χορό αλλά έκανε τα τελευταία του βήματα χάρη σε αυτόν. Ο Αντρές Εσκομπάρ ήταν από τους άτυχους παίκτες που μια λάθος στιγμή του στέρησε τη ζωή . Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 η Κολομβία αντιμετώπιζε την Αργεντινή. Οι Κολομβιανοί ονειρευόταν μια πορεία άξια θαυμασμού αλλά εν τέλει αποχαιρέτησαν το θεσμό στην πρώτη φάση. Ένα πόδι που βρέθηκε σε λάθος σημείο ήταν αρκετό για να ηττηθούν με 2-1 από τους διοργανωτές και να τεθούν νοκ άουτ. Ο Εσκομπάρ ήταν ο παίκτης που έκανε το μοιραίο λάθος και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της δικής του ομάδας. Πίστευε ότι η ζωή θα συνεχιζόταν φυσιολογικά. Λίγες μέρες μετά αποχωρώντας από νυχτερινό μαγαζί στην Μεντεγίν βρέθηκε νεκρός στη μέση του δρόμου από έξι σφαίρες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.