Όταν Τάισον και Μπερνάρ χόρευαν samba στη Σαχτάρ

Κωστής Παναγιώτου18 Ιανουαρίου 2023

Η πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό (18/1, 20:30, Live στο Metropolis 95.5 και στο Metrosport.gr) για το Κύπελλο Ελλάδας κρύβει μια ιστορία από το παρελθόν. Ο Τάισον και ο Μπερνάρ θα συναντηθούν μετά από χρόνια στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτή τη φορά θα είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Οι δύο Βραζιλιάνοι γνωρίζονται από το κοινό τους πέρασμα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, έχοντας προπονητή τον Μιρτσέα Λουτσέσκου για τρία συναπτά έτη. Η ουκρανική ομάδα εδώ και χρόνια αποτελεί γέφυρα για πολλούς ποδοσφαιριστές, που προέρχονται από τη χώρα του καφέ, οι οποίοι ψάχνουν μια ευκαιρία για να έρθουν στην Ευρώπη.

Ο Τάισον όντας πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Μπερνάρ άφησε την πατρίδα του το 2010 για να ενταχθεί στη Μέταλιστ, και τρία χρόνια (Ιανουάριος 2013) μετά μετακόμισε στη Σαχτάρ έναντι 15 εκατ. ευρώ. Τη σεζόν 2013/14 ήρθε στον ουκρανικό σύλλογο και ο άσος των «πράσινων», με τους Ουκρανούς να βγάζουν από τα ταμεία τους 25 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Ατλέτικο Μινέιρο.

Τα πρώτα χρόνια μοιράζονταν τη θέση στα αριστερά

Όσα χρόνια βρισκόταν ο Λουτσέσκου στον πάγκο της ομάδας οι δύο Βραζιλιάνοι μοιραζόντουσαν το χρόνο στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του "δικεφάλου" είχε το προβάδισμα σε σχέση με τον συμπατριώτη του, καθώς γνώριζε καλύτερα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, λόγω τη θητείας του στη Μέταλιστ.

Την πρώτη σεζόν και των δύο στη Σαχτάρ, ο Τάισον ολοκλήρωσε τη χρονιά έχοντας 32 συμμετοχές (2.071 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις, μετρώντας 4 γκολ και 6 ασίστ, ενώ ο Μπερνάρ τελείωσε τη σεζόν με 3 γκολ και 7 ασίστ σε 29 παιχνίδια (1.354 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις. Εκείνη τη σεζόν η Σαχτάρ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ουκρανίας.

Την επόμενη σεζόν (2015/16) ο Βραζιλιάνος του ΠΑΟΚ είχε πάλι τον πρώτο λόγο για τη θέση του αριστερού εξτρέμ, πραγματοποιώντας 36 συμμετοχές (2.264 λεπτά) με 4 γκολ και 7 ασίστ. Αντίθετα ο μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού κατέγραψε 23 συμμετοχές (941 λεπτά), σημειώνοντας 2 γκολ και 8 ασίστ.

Την τελευταία χρονιά του Μιτρσέα Λουτσέσκου στη Σαχτάρ οι δύο Βραζιλιάνοι μοιράστηκαν το χρόνο σε Ευρώπη και πρωτάθλημα, με τον Τάισον να αγωνίζεται σε 17 αγώνες (μαζί με τα προκριματικά) του Champions League και του Europa League, φτάνοντας ένα βήμα πριν το τελικό του EL, καθώς η μετέπειτα πρωταθλήτρια Σεβίλλη απέκλεισε τους Ουκρανούς στον ημιτελικό. Ο Τάισον εκείνη τη χρονιά συμμετείχε σε 42 αναμετρήσεις, έχοντας 8 γκολ και 15 ασίστ. Αντίστοιχα ο Μπερνάρ αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια του ουκρανικό πρωταθλήματος, ενώ συνολικά κατέγραψε 39 συμμετοχές, έχοντας 6 γκολ και 9 ασίστ. Η σεζόν εκείνη ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ουκρανίας.

Ο νέος ρόλος του Τάισον… και η σφραγίδα του Μπερνάρ στην πρόκριση

Το καλοκαίρι του 2016 ο Πάουλο Φονσέκα αντικαθιστά τον Λουτσέσκου, με τον Πορτογάλο τεχνικό να προχωράει σε εσωτερικές αλλαγές φέροντας τον Τάισον πιο κεντρικά, σε ένα πιο ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό, με τον Μπερνάρ να παίρνει τη θέση του βασικού αριστερού εξτρέμ.

Στους ομίλους του Europa League η Σαχτάρ ήταν καταιγιστική, πετυχαίνοντας το απόλυτο, με 6 νίκες σε έξι παιχνίδια, έχοντας 21 γκολ ενεργητικό και 5 παθητικό, αλλά η ξέφρενη πορεία της δεν συνεχίστηκε, αφού στην επόμενη φάση γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Θέλτα. Παρόλα αυτά, οι νυν παίκτες των "ασπρόμαυρων" και των "πράσινων" ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές για τους Ουκρανούς, καθώς μαζί είχαν 6 γκολ και 6 ασίστ, δηλαδή ήταν υπεύθυνοι για τα 12 από τα 21 γκολ της Σαχτάρ στους ομίλους.

Ο Τάισον ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο που του έδωσε ο νέος προπονητής του, σκοράροντας 10 γκολ και δίνοντας 10 ασίστ σε 40 αγώνες (2.787 λεπτά), ενώ ο Μπερνάρ σε 37 παιχνίδια (2.402 λεπτά) είχε 7 γκολ και ισάριθμες ασίστ (7). Στο τέλος της σεζόν η ουκρανική ομάδα πανηγυρίζει το νταμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο).

Ο Φονσέκα βλέποντας τον Τάισον και τον Μπερνάρ να λειτουργούν εξαιρετικά μαζί στον αγωνιστικό χώρο, συνέχισε την ταυτόχρονη χρησιμοποίησή τους στη βασική ενδεκάδα και την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Η Σαχτάρ, όντας πρωταθλήτριας Ουκρανίας, μπήκε στους ομίλους του Champions League με αντιπάλους τη Νάπολι, τη Φέγενορντ και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Παρότι, η Σαχτάρ βρέθηκε σε ένα δύσκολο όμιλο κατάφερε στο τέλος να πανηγυρίσει την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Τάισον να πετύχει το πρώτο γκολ στο CHL εκείνης της χρονιάς, απέναντι στη Νάπολι, και ο Μπερνάρ το τελευταίο, κόντρα στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, σφραγίζοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο άσος του Παναθηναϊκού σε εκείνη την πορεία είχε ακόμα μια σημαντική στιγμή, καθώς στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Φέγενορντ πέτυχε δύο γκολ, υπογράφοντας την ολική ανατροπή (1-2). Το τέλος της σεζόν βρήκε τη Σαχτάρ και πάλι πρωταθλήτρια, κατακτώντας παράλληλα το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ Ουκρανίας. Ο Τάισον ολοκλήρωσε τη σεζόν με 7 τέρματα και 8 ασίστ σε 36 ματς (2.807 λεπτά), ενώ ο Μπερνάρ σε 29 αγώνες (2.240 λεπτά) είχε 10 γκολ και 4 ασίστ.

Η σεζόν 2017/18 ήταν και η τελευταία που οι δύο Βραζιλιάνοι αγωνίστηκαν μαζί, καθώς ο Μπερνάρ τον Αύγουστο του 2018 αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο της Premier League, πηγαίνοντας ως ελεύθερος στην Έβερτον. Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια θα συναντηθούν ξανά, με τη μόνη διαφορά ότι ο ένας θα φοράει την ασπρόμαυρη φανέλα και ο άλλος την πράσινη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.