Οταν τα πιτσιρίκια του ΠΑΟΚ έκαναν fair play στον Ολυμπιακό του Πάντου

Κώστας Πετρωτός24 Μαρτίου 2022

Σχολιάστηκε αρκετά-και δικαίως-η δήλωση του προπονητή της Κ15 του Ολυμπιακού, Τάσου Πάντου, στην κάμερα της NOVA, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελικού του Πρωταθλήματος που βρήκε την ομάδα του να επικρατεί του ΠΑΟΚ στην διαδικασία των πέναλτι κι αφού είχε προηγηθεί ένα απίστευτο διαιτητικό λάθος που μετέτρεψε ένα φάουλ, πάνω από ένα μέτρο εκτός περιοχής σε πέναλτι υπέρ των “ερυθρολεύκων”

Οι νεαροί παίκτες του Δικεφάλου στερήθηκαν της δυνατότητας να στεφθούν δικαίως πρωταθλητές μετά από μία πολύ καλή εμφάνιση και ανατροπή του σκορ, στο φινάλε έκλαιγαν και λίγα μέτρα δίπλα τους, ο βετεράνος άσος του Ολυμπιακού δήλωνε: “Αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, μέτρησε η καρδιά, το μέταλλο των πρωταθλητών και ήρθε αυτό το αποτέλεσμα”

Λίγη ώρα αργότερα, σε άλλες δηλώσεις, εκτός κάμερας, ο Τάσος Πάντος θέλησε να κάνει και μάθημα ηθικής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “...είναι κρίμα να αναλωνόμαστε σε οπαδικές αντιπαραθέσεις και τοξικότητα την οποία εισπράττουν παιδιά ηλικίας 15 ετών. Το οπαδικό μίσος δεν έχει καμία θέση στον αθλητισμό και ειδικότερα στις μικρές ηλικίες. Ας αγκαλιάσουμε τα παιδιά όλων των ομάδων, δίνοντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να διαμορφώσουν σωστούς χαρακτήρες μέσα από το ποδόσφαιρο…”. 

Ο ίδιος, μάλιστα, προέτρεψε media που είναι “κέντρα τοξικότητας και μολύνουν το ποδόσφαιρο” να σταματήσουν, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για αυτό που είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα.

Εμείς, ωστόσο, θα συμφωνήσουμε με την θέση του ότι πρέπει να “αγκαλιάζουμε τα παιδιά όλων των ομάδων” και να βοηθάμε να διαμορφώνουν σωστούς χαρακτήρες. Θα δώσουμε και ένα παράδειγμα, θυμίζοντας στον προπονητή της Κ15 του Ολυμπιακού ένα συμβάν που έζησε και ο ίδιος το 2015 σε τουρνουά ομάδων Κ13 στην Ρόδο. Τότε που ως βοηθός του Φώτη Παπαπαναγή στην Κ13 του Ολυμπιακού εισέπραξε το απόλυτο fair play από τα πιτσιρίκια του ΠΑΟΚ, μετά από πρωτοβουλία των αρχηγών της ομάδας, Θοδωρή Καλτσίδη και-του γνωστού σε όλους πλέον-Χρήστου Τζόλη.

Θυμίζουμε την ιστορία παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από δελτίο Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: “...Ο ΠΑΟΚ μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος για το μέλλον, διότι τα δικά του παιδιά, τα μέλη του PAOK Academy δείχνουν πως πέρα από ικανότητες διαθέτουν και την κατάλληλη νοοτροπία για να εκπροσωπήσουν επάξια τον Δικέφαλο. Το περιστατικό που συνέβη λίγες μέρες πριν σε τουρνουά στη Ρόδο είναι μία από ενδείξεις. Η Κ13 του ΠΑΟΚ, μια ομάδα με διεθνείς επιτυχίες, όπως η κατάκτηση των φημισμένων τουρνουά Lokoball, Lukoil Champions Childrens Cup, ανάγκασε τους πάντες να ασχοληθούν ξανά μαζί της, αυτή τη φορά όχι για τις επιδόσεις της, αλλά για την ποδοσφαιρική ηθική των ποδοσφαιριστών της.Οι παίκτες του Αγγελου Ζαζόπουλου και του Ηλία Γαλανόπουλου αντιμετώπιζαν στον τελικό την αντίστοιχη ομάδα του Ολυμπιακού και προηγούνταν 1-0 με γκολ του Αλτζιντζή όταν σε μια φάση μπροστά στους πάγκους έπειτα από κόντρα, ένας παίκτης των Ερυθρολεύκων έπεσε στο έδαφος.Η φάση συνεχίστηκε, ο πάγκος του ΠΑΟΚ ζήτησε να βγει η μπάλα έξω, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές δεν άκουσαν κι έπειτα από λίγο ο Θεοδωρίδης πέτυχε το 2-0. Ενα γκολ που κανείς τους δεν ήθελε. Ηταν αντίθετο στις αρχές τους. Κόντρα στο Fair Play, ενάντια στο πως έχουν μάθει να κερδίζουν τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Γι’ αυτό και όσα ακολούθησαν ήταν καθαρά δική τους πρωτοβουλία. Ο αρχηγός της ομάδας Θοδωρής Καλτσίδης πλησίασε τον προπονητή του και του ζήτησε την άδεια να αφήσουν τον Ολυμπιακό να σκοράρει για λόγους ισονομίας. Το ίδιο ζήτησε κι ο δεύτερος αρχηγός, Χρήστος Τζόλης. «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε» τους τόνισε περήφανος για την αντίδρασή τους, ο Αγγελος Ζαζόπουλος. Κι έτσι όλα τα παιδιά συμφώνησαν πως το σωστό ήταν να κάνουν αυτό το ιδιαίτερο Fair Play.Ενημέρωσαν τον αρχηγό του Ολυμπιακού πως με τη σέντρα θα τον αφήσουν να σκοράρει. Εκαναν όλοι στην άκρη κι ο παίκτης της ομάδας του Πειραιά χειροκροτώντας τούς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. «Κοιτάξτε τι στιγμές ζούμε, αυτά δεν τα βλέπουμε στο αντρικό ποδόσφαιρο», ήταν το σχόλιο του εκφωνητή. 

Ο αγώνας συνεχίστηκε, ο ΠΑΟΚ κράτησε το 2-1 ως το τέλος όντας καλύτερος από τον Ολυμπιακό και πήρε το Κύπελλο χωρίς κανένα από τα παιδιά να πανηγυρίσει την επιτυχία. 

Αντιθέτως, ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, σκόρερ του 2-0 μόλις τελείωσε το ματς ξέσπασε σε κλάματα γιατί θεωρούσε τον εαυτό του υπεύθυνο για την παρεξήγηση.

«Δουλεύουμε πολύ στο κομμάτι της νοοτροπίας», είπε στο paokfc.gr ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Ζαζόπουλος και συνέχισε: «Οι αρχές μας και η ηθική είναι αδιαπραγμάτευτες γενικότερα, πόσω μάλλον σε οποιαδήποτε εκδήλωση της ομάδας που εκπροσωπούμε. Αυτή η ομάδα έχει μια δυναμική και οφείλει να συμπεριφέρεται όπως αρμόζει στον ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να επισημάνω πως βοηθούν πολύ οι συνεδρίες με την ψυχολόγο του συλλόγου που δίνει μεγάλο βάρος σε θέματα fair play, ηθικής, συμπεριφοράς και αυτοπεποίθησης.

Την Κ13 της εποχής εκείνης αποτελούσαν οι: Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Ιωάννης Σταυριανίδης, Στέφανος Βασιλόπουλος, Βασίλειος Κατσουλίδης, Γεώργιος Λαγωνίδης, Αδάμ Κούφας, Δημήτριος Τσαπικούνης, Θεόδωρος Καλτσίδης, Θεόδωρος Πύρτσιος, Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης, Αθανάσιος Καρακίτσος, Αβέντις Αβεντισιάν, Γεώργιος Κριμιτζάς, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Καλαϊτζής, Ιωάννης Τσακιρίδης, Βασίλειος Γρόσδης, Θωμάς Καραμπέρης, Αναστάσιος Σαπουντζής, Αναστάσιος Τεμερτζόγλου, Αναστάσιος – Ανδρέας Τσέλιος, Δημήτριος Τσοπούρογλου, Συμεών Συμεωνίδης, Χρήστος Τζόλης, Δημήτριος – Χριστόφορος Θεοδωρίδης, Ιωάννης Σαρέγκος, Βασίλειος Αλτιντζής, Βασίλειος Κορτεζιάν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.