Οταν «σπάει» το δίδυμο Ματίγια - Σάσα

Γιώργος Στράντζαλης24 Μαρτίου 2020

Η ταυτόχρονη παρουσία Σάσα-Ματίγια στο χώρο της μεσαίας γραμμής αποδεικνύεται βαρόμετρο για το παιχνίδι του Αρη

Στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος αμφότεροι έχασαν από δύο 90άλεπτα και ο απολογισμός των κιτρινόμαυρων έρχεται να αναδείξει του λόγου το αληθές. Ότι δηλαδή, όταν λείπει ένας εκ των δύο υπάρχει… πρόβλημα και έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών, καθώς ο Αμπού Μπα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να καλύψει το κενό τους. 

Ο Ματίγια ήταν εκτός στην ήττα από τον Παναιτωλικό (2-0) και στη νίκη επί του Βόλου (4-0) στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, εκεί όπου το κενό του κάλυψε ο Τόνσο. Ο Σάσα δεν αγωνίστηκε στην εντός έδρας ήττα (3-2) από τη Λάρισα και σε αυτήν με 4-2 στο “Καραϊσκάκης”. Και στα δύο ματς τον αντικατέστησε ο Γάλλος χαφ. Συνολικός απολογισμός για τον Αρη χωρίς το βασικό του “δίδυμο” στη μεσαία γραμμή; Τρεις ήττες, μία νίκη και εννέα γκολ παθητικό!

Υψωσαν… τείχος στη μεσαία γραμμή

Οταν το περασμένο καλοκαίρι ο Αρης αποφάσιζε να πουλήσει τα δικαιώματα του Μανώλη Σιώπη στην τουρκική Αλάνιασπορ, η κάλυψη του κενού που θ΄ άφηνε με την αποχώρησή του ο βραχύσωμος μέσος, ήταν από τα πρώτα θέματα στην κιτρινόμαυρη επικαιρότητα. Σχεδόν εννέα μήνες μετά ελάχιστοι είναι εκείνοι που ακόμη μιλούν για το πόσο πολύ ταίριαζε ο 25χρονος στο παιχνίδι της ομάδας. 

Οι περισσότεροι ασχολούνται με τον αντικαταστάτη του, τον Λούκας Σάσα, ο οποίος με την παρουσία του στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος φρόντισε όχι απλά να καλύψει επάξια το κενό που δημιουργήθηκε από την παραχώρηση του Σιώπη, αλλά έφτασε στο σημείο να συγκαταλέγεται στα καλύτερα αμυντικά χαφ της Super League 1 και το όνομά του πολύ γρήγορα να συζητιέται σε πολλά μανατζερικά… γραφεία εκτός κι εντός συνόρων. Από τις ελάχιστες πετυχημένες – αν όχι η μοναδική – μεταγραφικές κινήσεις της προηγούμενης τάξης πραγμάτων στον Αρη.

Βέβαια, για να φτάσει ο Λούκας Σάσα να αναδείξει όλα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά χρειάστηκε (και) η συμβολή του Χαβιέρ Ματίγια. Ο Βραζιλιάνος με τον Ισπανό έχουν ταιριάξει απόλυτα και αποτελούν ένα από τα ισχυρά “δίδυμα” του Αρη την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. 

Αμφότεροι έχουν μέγιστη συμβολή στην ανάπτυξη και στον τρόπο που αμύνεται η ομάδα. Ενδεικτικό αυτού; στα παιχνίδια που ένας εκ των δύο ήταν εκτός, ο Αρης αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής.

Οι δυο τους έχουν από 24 συμμετοχές. Κι αν στην αρχή παρατηρήθηκε θέμα έλλειψης χημείας, πολύ γρήγορα βρήκαν τα πατήματά τους στο γήπεδο και σε σύντομο χρονικό διάστημα ταίριαξαν απόλυτα, δημιουργώντας ένα δίδυμο… πύργων στη μεσαία γραμμή του Αρη. 

Το γεγονός μάλιστα ότι τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά διαφέρουν συνέβαλε στο να συμπληρώνει πιο εύκολα ο ένας τον άλλον. Δηλαδή, ο Σάσα να κάνει την πιο “βρώμικη” δουλειά, δηλαδή συμβάλλοντας με περισσότερη αποτελεσματικότητα στο κομμάτι της αναχαίτισης των αντιπάλων, και ο Ματίγια να αναλαμβάνει τον ρόλο του δημιουργού, βοηθώντας με αποτελεσματικότητα στην προώθηση του παιχνιδιού των κιτρινόμαυρων. 

Οι αριθμοί τους στο Πρωτάθλημα της Super League 1 έρχονται ως ο αδιάψευστος μάρτυρας για να αναδείξουν του λόγου το αληθές. Ο Ματίγια είναι ο 5ος ποδοσφαιριστής της Λίγκας με τις περισσότερες πάσες (221), πρώτος στη σχετική λίστα σε ό,τι αφορά τον Αρη. Εχει 39 εύστοχα γεμίσματα, αριθμός που τον κατατάσσει 7ο στη σχετική λίστα του Πρωταθλήματος, ενώ έχει μοιράσει και τέσσερις ασίστ. 

Επιπλέον, είναι από τους μόνιμους και βασικούς εκτελεστές όλων των στατικών φάσεων που κερδίζει ο Αρης περιμετρικά της αντίπαλης περιοχής. Αν και η αλήθεια είναι πως σε σχέση με την περσινή σεζόν, τη φετινή έχουν λείψει πολύ τα αριστοτεχνικά του χτυπήματα. Ο Βραζιλιάνος από την άλλη, λόγω και του ρόλου του στο γήπεδο, πρωταγωνιστεί σε διαφορετικές κατηγορίες. 

Ενδεικτικό ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον! Είναι 8ος στη λίστα με τα κοψίματα, έχοντας σταματήσει τους αντίπαλους τους 77 φορές. Επιπλέον, έχει κερδίσει 48 φάουλ, ενώ πέραν αυτών έχει χαρίσει και βαθμούς στην ομάδα, σκοράροντας κόντρα σε ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΟΚ, ενώ μετράει και μία ασίστ.

Οι αριθμοί τους στον Αρη

ΧΑΒΙΕΡ ΜΑΤΙΓΙΑ

Αγώνες: 24

Χρόνος: 2295’

Γκολ: 1

Ασίστ: 4

Τελικές πρ.: 26

Πάσες: 221

Λάθη: 82

Κερδισμένα φάουλ: 36

Εύστοχα γεμίσματα: 39

Κλεψίματα: 57

Επεμβάσεις: 8

ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΣΑ

Αγώνες: 24

Χρόνος: 2174’

Γκολ: 3

Ασίστ: 1

Τελικές πρ.: 20

Πάσες: 125

Λάθη: 73

Κερδισμένα φάουλ: 48

Εύστοχα γεμίσματα: 4

Κλεψίματα: 77

Επεμβάσεις: 9

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.