Όταν οι στημένες φάσεις δίνουν βαθμούς στον Άρη

Γιώργος Στράντζαλης15 Απριλίου 2022

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι στημένες φάσεις στο ποδόσφαιρο αποτελούν έναν από τους βασικούς τρόπους για να μπορέσει μια ομάδα να σκοράρει. Είναι και εκείνοι που τις θεωρούν ως βασικό μέτρο βελτίωσης για μια ομάδα. Την ίδια ακριβώς αγωνιστική φιλοσοφία έχει και ο Χερμάν Μπούργος, έχοντας διαδραματίσει στα χρόνια του στην Ατλέτικο Μαδρίτης βασικό ρόλο στην εξέλιξη της ομάδας στις στατικές φάσεις καθώς ήταν εκείνος που δούλευε συνεχώς την ομάδα πάνω σε αυτές και του πιστώθηκε η τεράστια βελτίωσή της σε αυτόν τον τομέα.

Στο ΟΑΚΑ είδε τον Αρη να σκοράρει δύο φορές μέσα από στημένες φάσεις, ακόμα κι αν χρειάστηκε να γίνουν ατομικά λάθη των αντιπάλων. Αλλά κι αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι και τις περισσότερες φορές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη και το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο Αργεντινός προπονητής δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα των στημένων φάσεων και το πώς η ομάδα του θα μπορεί να εκμεταλλεύεται ουσιαστικά είτε τις εκτελέσεις κόρνερ, όπως έκανε δις κόντρα στην ΑΕΚ, είτε των φάουλ κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Και είναι αλήθεια πως μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα. Συμπεριλαμβανομένου του γκολ που σημείωσε ο Μπρούνο Γκάμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ στη νίκη του Αρη επί του Ολυμπιακού με 2-1 , οι Κιτρινόμαυροι έχουν πετύχει τα τρία από τα πέντε γκολ τους στα τελευταία ματς από στημένες φάσεις. Αριθμός ικανός να αναδείξει τη βελτίωση που επιδιώκει για την ομάδα του και σταδιακά επιτυγχάνει ο προπονητής των Κιτρινόμαυρων στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά εάν συγκρίνουμε τους αριθμούς του Αρη στο προηγούμενο διάστημα της σεζόν, όπου οι στατικές φάσεις αποτέλεσαν μεγάλη πληγή. Είτε επιθετικά είτε αμυντικά. Μόλις ένα γκολ από στατική φάση έδωσε βαθμούς μέσα στη σεζόν, εκείνο του Γιακούμπ Μπράμπετς με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ, στη νίκη του Αρη στη Λαμία στον πρώτο γύρο.

Από ‘κει και έπειτα η συγκομιδή της ομάδας σε αποτελεσματικότητα στις στημένες μπάλες χαρακτηρίζεται φτωχή, σε αντίθεση μάλιστα με την αποτελεσματικότητα των αντιπάλων του που την πλήγωσαν ουκ ολίγες φορές. Το βασικό βέβαια για μια ομάδα είναι να σκοράρει και το δεύτερο ο τρόπος που θα το κάνει, όμως οι στημένες φάσεις δίνουν δυναμική και ενίοτε σημαντικούς βαθμούς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.