Οταν οι Δομές βάζουν τα γυαλιά στο κράτος σε θέματα εκπαίδευσης νέων φιλάθλων, με πράξεις ουσίας κατά της βίας

Βασίλης Μάστορας14 Δεκεμβρίου 2022

Το θέμα της βίας, όπως και η επίλυση όλων των κοινωνικών προβλημάτων, σε κάθε σοβαρό κράτος είναι υπόθεση της πολιτείας. Ετούτη θα πρέπει να φροντίζει για τα συσσίτια και τη στέγαση των απόρων, την επίλυση προβλημάτων φτώχιας των οικογενειών, την περίθαλψη ατόμων από προβληματικές οικογένειες. Το κράτος θα πρέπει να είναι ο βασικός πυλώνας επίλυσης τους και οι Δομές να προσφέρουν επικουρική βοήθεια. Στην χώρα μας όμως όποιος «διαβάζει» με ρεαλισμό την πραγματικότητα διαπιστώνει ότι συμβαίνει το αντίθετο. Οι Δομές και οι υγιείς Μ.Κ.Ο είναι αυτές που ευαισθητοποιούν περισσότερο την κοινωνία και επιτελούν ουσιαστικό έργο.

Η βία είναι ένα τεράστιο θέμα για τον ελληνικό αθλητισμό, στο οποίο επί σειρά ετών δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση του κράτους. Δείχνει αντανακλαστικά όταν υπάρχει ένα σοβαρό γεγονός ή ένας θάνατος (περίπτωση Αλκη Καμπανού), ψηφίζει νόμους, αλλά δεν βάζει τα χέρια επί των τύπων των ήλων. Κι όμως παρότι υπάρχει έξαρση της κοινωνικής βίας, λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας, έχω την αίσθηση ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου είναι έτοιμο να συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια για τον μετριασμό της αθλητικής βίας. Μόνο ένας αιθεροβάμων πιστεύει ότι μπορεί να παταχθεί. Αρα το ζήτημα είναι, τουλάχιστον η αθλητική βία, να μην έχει οδυνηρά αποτελέσματα.

Η κοινωνία έδειξε τεράστια αντανακλαστικά ευαισθητοποίησης μετά τη δολοφονία του Αλκη. Συσπειρώθηκε γύρω από την όποια δράση έγινε με αφορμή τον χαμό του νεαρού φίλου του Αρη και βροντοφώναξε «μέχρι εδώ». Ισως γιατί όλοι έβλεπαν στο πρόσωπο του Αλκη το δικό τους παιδί και τρόμαζαν μπροστά στο κίνδυνο μία μέρα η ανιδιοτελής αγάπη του για μία ομάδα και η έκφραση της μ’ ένα σύμβολο πάνω του, να αποτελούσε αιτία να δεχθεί βιαιοπραγία.

Χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η Δομή «Εις το όνομα του Αλκη», παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Παρουσίασε τις δράσεις της εν όψει της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του Άλκη Καμπάνου και απέδειξε ότι οι ιδιώτες έχουν όραμα, φαντασία και διάθεση να υποστηρίξουν τα «θέλω» τους.

Η Δομή στην ουσία με τις δράσεις που έχει αναπτύξει δημιουργεί τους φιλάθλους τής επόμενης ημέρας. Γιατί η πρόληψη είναι σημαντικότερη από την τιμωρία. Και αν θέλει κάποιος να εκπαιδεύσει νέους υγιείς φιλάθλους θα πρέπει να… ρίξει τον σπόρο όταν βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Μετά χάνεται το παιχνίδι. Και οι καλύτεροι για να περάσουν μηνύματα κατά της βίας είναι τα αθλητικά είδωλα των παιδιών. Αυτά που επιστράτευσαν οι άνθρωποι της Δομής «Εις το όνομα του Αλκη» και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό promο video.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπέβαλαν επίσημο αίτημα, από τον Σεπτέμβριο του 2022, στην Ελληνική Πολιτεία για την ανακήρυξη της 1ης Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνιας ημέρα φιλάθλου/οπδού». Απηύθυναν δημόσιο κάλεσμα σε όλους τους φιλάθλους και οπαδούς να φωτογραφηθούν, φορώντας διακριτικά των ομάδων που αγαπάνε, μαζί με αντίστοιχους άλλων ομάδων. Τέλος θα οργανώσουν μεγάλη πολύχρωμη σιωπηλή πορεία με κεριά, την 1η Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00.

Όλα αυτά προστίθενται σε δεκάδες δράσεις που έχουν κάνει σε σχολεία. Αξίζει ένα εύγε στους ανθρώπους της Δομής που στην ουσία καλούν όλους εκείνους που αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν να τον απολαμβάνουν, να συσπειρωθούν γύρω τους ή να αναλάβουν παρόμοιες δράσεις.

FOCUS

“Eφυγε» από τη ζωή ο sports caster-θρύλος, ο Γιάννης Διακογιάννης. Ανοιξε καινούργιους δρόμους, κόσμησε το επάγγελμα του αθλητικού συντάκτη, μας «ταξίδευσε» με τις περιγραφές του και όσα χρόνια κι αν περάσουν θα αποτελεί έναν «φάρο» για όλους τους ανθρώπους του χώρου. Καλό ταξίδι.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.