Όταν ο Σβαμπ χαρακτηρίστηκε «δολοφόνος» στο ματς που τον στιγμάτισε για πάντα

Metrosport Team03 Αυγούστου 2020

Επιμέλεια: Γιώργος Τσαρουχάς

Δυναμικός, παθιασμένος, ηγέτης, μαχητικός. Όλες οι παραπάνω λέξεις - έννοιες απεικονίζουν απόλυτα την ποδοσφαιρική ταυτότητα του 29χρονου Στέφαν Σβαμπ! Δίπλα σε αυτά προσθέστε και το «δολοφονικός», ένα επίθετο που του προσάρμοσαν μετά το αψυχολόγητο τάκλιν της 29ης Ιουλίου του 2015 που σίγουρα θα ήθελε να σβήσει από τη μνήμη του.  

Το νέο απόκτημα του Δικεφάλου γνωρίζει πολύ καλά που ήρθε και αυτό φάνηκε από τις πρώτες του δηλώσεις ως επίσημος νέος κάτοικος Τούμπας. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής, τα 13 εκ των οποίων τα έχει αφιερώσει στην μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Με καταγωγή από το Σάαφενλντεν της Αυστρίας, ξεκίνησε το 2007 το ποδοσφαιρικό του ταξίδι από το Σάλτσμπουργκ και την ομώνυμη ομάδα για να φτάσει να γίνει ο απόλυτος ηγέτης της Ραπίντ Βιέννης μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί, αλλά όχι από μόνοι τους ικανοί για να του χαρίσουν το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Είναι σπάνιο για έναν παίκτη που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή να πετυχαίνει ισάριθμα (51) γκολ και ασίστ μέσα σε 4 αγωνιστικές σεζόν και όλα αυτά σε ένα πρωτάθλημα που δεν φημίζεται για την ποιότητα του. Το πάθος, η αμέριστη αγάπη – αφοσίωση στον σύλλογο και στα χρώματα της Ραπίντ και η τυφλή εμπιστοσύνη του στο ίδιο το άθλημα, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έκαναν δύσκολο και συναισθηματικά φορτισμένο το αντίο του από τους «Πράσινους» της Βιέννης.

Αυτό το ιδιαίτερο πάθος τον οδήγησε στα χρόνια της καταξίωσης αλλά και της (παρ’ολίγον) απόλυτης καταστροφής. Ήταν Καλοκαίρι του 2015 όταν ο 24χρονος τότε, Σβαμπ, έπαιζε με την Ραπίντ ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σύγχρονης ιστορίας της. Σε μία διαδικασία, γνώριμη για τον ΠΑΟΚ, αυτή των προκριματικών για το Τσάμπιονς Λιγκ, αντιμετώπιζε τον επίσης γνώριμο στους «ασπρόμαυρους» Άγιαξ με κέρδος το εισιτήριο για τα αστέρια! Το πρώτο ματς της Βιέννης δεν της πήγαινε καλά, οι Ολλανδοί ήταν μπροστά με 1-2 μετά από ισάριθμες «εκτελέσεις» του Χούντελαρ, ωστόσο το μεγαλύτερο «χτύπημα» προήλθε από τον ίδιο της τον αρχηγό. Στο 58ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Στέφαν σαν μαινόμενος ταύρος έπεσε με μανία και ανυπολόγιστη δύναμη στα πόδια του νεαρού μπακ του «Αίαντα» Ριέντεβαλντ με κίνδυνο να του «κόψει» μια για πάντα το ποδόσφαιρο. Αντίκρισε την κόκκινη κάρτα πριν καν προλάβει να σηκωθεί από την σύγκρουση, μα αυτό ήταν το τελευταίο που τον ένοιαζε εκείνη τη στιγμή. Ο 18χρονος εκείνη την εποχή, Χάιρο Ριέντεβαλντ, γλύτωσε τα χειρότερα και μάλιστα ολοκλήρωσε τον αγώνα παρά τους έντονους πόνους. Σε δηλώσεις του μετά το ματς έδωσε το..συγχωροχάρτι στον συνάδελφο του τονίζοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, ειδικά σε ένα ματς με τόσο έντονο κίνητρο και πάθος, ενώ μέχρι και σήμερα περιμένει τη συγνώμη που ποτέ δεν ήρθε από την πλευρά του Αυστριακού.

Ο Σβαμπ ήξερε ότι μόλις είχε κάνει το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ένα τάκλιν που θα ζήλευε μέχρι και ο σπεσιαλίστας του είδους Πέπε, κάτι που εν τέλη δεν στοίχισε στην ομάδα του που για την ιστορία πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, αλλά άφησε στον ίδιο και το βιογραφικό του μία έντονη “μελανιά” που παλεύει μέχρι και σήμερα να σβήσει. «Είναι ένα από τα πιο δολοφονικά τάκλιν στην ιστορία του ποδοσφαίρου, είναι ανεξήγητο, θα μπορούσε να του είχε τελειώσει την καριέρα», έσπευσαν να σχολιάσουν στο τουίτερ μερικοί θρύλοι του Άγιαξ, μεταξύ των οποίων και ο σπουδαίος Φαν Ντε Σαρ. Είναι από τις στιγμές που δεν μπορείς να αντιπαραθέσεις κάτι, η εικόνα μιλάει από μόνη της και είναι από τις πιο «σκληρές» που θα αντικρίσεις μέσα σε αυτόν τον μήνα.

Η Ραπίντ το καταδίκασε, η UEFA τον τιμώρησε (επιεικώς) με 4 αγώνες και χρηματικό πρόστιμο 2.000€, όσο ο ίδιος τα έβαζε με τον εαυτό του. «Παρασύρθηκα. Έκρινα λανθασμένα την κατάσταση, σκέφτηκα πως μπορούσα να προλάβω τη μπάλα και μπήκα 100% σε αυτήν. Ευτυχώς δεν έγινε κάποιο κακό», υποστήριξε στην «ανάκριση» του ενώπιον των αρμοδίων. Ο Αυστριακός μέσος έχει αποδείξει περίτρανα στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν στερείται σκληράδας και δυναμισμού, όσο η παραπάνω προσωπική του ιστορία έρχεται να αποδείξει και να επαληθεύσει τα στατιστικά που δείχνουν ότι δεν.. δυσκολεύεται να παίρνει κάρτες. 

 Οι 79 κίτρινες και οι 3 κόκκινες που του έχουν προσάψει οι διαιτητές της Αυστριακής Λίγκας δείχνουν ότι το ταξίδι του στον ΠΑΟΚ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» του το πάθος ή θα είναι αυτό που για άλλη μια φορά θα του δημιουργήσει καταστροφικές ενοχές; Η απάντηση στις οθόνες μας…  


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.