Όταν ο ΠΑΟ του Γουέμπλεϊ και ο «θρύλος» του Γουλανδρή ένιωθαν πραγματικό δέος απέναντι στους αετούς του βορρά

Δημήτρης Μπούζας21 Μαΐου 2022

Στις 5 Ιουλίου 1972 ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του, κατακτώντας το κύπελλο Ελλάδας. Νίκησε τον Παναθηναϊκό 2-1, επιβεβαιώνοντας την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα του, τόσο απέναντι στον αντίπαλο του, όσο και στον ιδιαίτερα επικίνδυνο παρασκηνιακά και οικονομικά – λόγω Γουλανδρή – Ολυμπιακό, που οργάνωσε και την απεχθέστατη απαγωγή Κούδα, μια ανεξίτηλη κηλίδα ντροπής για την ιστορία των Πειραιωτών. 

Ομαδάρα τότε ο δικέφαλος δεν παιζόταν στα ίσα. Αλησμόνητες αλλά καταγεγραμμένες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με μαύρα γράμματα, οι άθλιες επιχειρήσεις που στήθηκαν για να της στερήσουν ένα σωρό διακρίσεις που άξιζε. Από τον Φακή μέχρι τον Μίχα με ενδιάμεσους αλλά κυνικούς και αδίστακτους μιρκομεσαίους διαιτητές, αλλοίωναν βαθμολογίες, αγωνιστικές ισορροπίες και έδιναν λύσεις εκεί που οι ανταγωνιστές του ΠΑΟΚ έβρισκαν άλυτα προβλήματα απέναντι του. Κατά γενική ομολογία εκείνη η ομάδα κυνηγήθηκε και αδικήθηκε όσο καμία άλλη. 

Η προηγηθείσα εισαγωγή είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε σε μικρή αναδρομή του αγώνα που άνοιξε την πόρτα των πανελληνίων τίτλων στους αετούς του βορρά. Στον ημιτελικό του 1972 ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με τη Λαμία, την οποία και απέκλεισε πολύ εύκολα. Έτσι, ήρθε απέναντι στον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας, μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ ένα χρόνο πιο μπροστά είχε φτάσει στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ο ΠΑΟΚ θεωρούνταν αουτσάιντερ. 

Στο πλευρό του είχε πάνω από 13 χιλιάδες οπαδούς, οι οποίοι έδωσαν και κέρδισαν την μάχη της κερκίδας, δίνοντας κίνητρα, πνοή και δύναμη στην ομάδα τους, η οποία αγωνιζόταν με μια πολύ βασική απουσία, αυτή του φορμαρισμένου Παρίδη. Εκείνος ο ΠΑΟΚ όμως από την αρχή του αγώνα δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του, κόβοντας τους στην κυριολεξία την ανάσα με ένα γκολ του Κούδα μόλις στο δεύτερο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε αλλά δεν κατάφερε τίποτε, γιατί απέναντι του βρισκόταν μια πολύ μεγάλη ομάδα. Έτσι το 1-0 του ημιχρόνου διατηρήθηκε. Οι πράσινοι στην επανάληψη προσπάθησαν και πάλι να βρουν μια άκρη, αλλά συνάντησαν αρκετές δυσκολίες και πολλούς κινδύνους. Παρά τη βοήθεια του διαιτητή Μίχα ο οποίος ακύρωσε ένα γκολ – αριστούργημα του Μαντζουράκη στο 79΄, διπλασίασαν το σκορ και πάλι με τον Κούδα στο 88΄. Στις καθυστερήσεις μείωσαν οι πράσινοι, χωρίς βέβαια καμία απολύτως σημασία. 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ ήταν: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Μπέλης, Ασλανίδης (75΄Μαντζουράκης), Σαράφης (60΄Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Τερζανίδης. Ο Πούτσκας παρέταξε τους: Οικονομόπουλος, Καραμανλής (56΄Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Γραμός, Δομάζος, Παπαδημητρίου και Αντωνιάδης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.