Όταν ο Γιώργος Σκαρτάδος «αποχαιρετούσε» την Τούμπα

Metrosport Team16 Μαΐου 2020

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Φρόντισε να χαρεί ένα Πρωτάθλημα. 

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τον Γιώργο Σκαρτάδο καθώς πριν από 28 χρόνια φορούσε για τελευταία φορά σε αγώνα Πρωταθλήματος την ασπρόμαυρη φανέλα βάζοντας τέλος σε μια σπουδαία καριέρα. 

Εκείνη την ημέρα θα έπαιζε το 265ο παιχνίδι του στο Πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Θα απέμεναν άλλα δυο ματς, αυτά στο Κύπελλο με τον Ολυμπιακό πριν πέσει η αυλαία και μετακομίσει στον Ηρακλή. 

Το τελευταίο του ματς Πρωταθλήματος στις 16 Μαϊου 1992 ήταν απέναντι στην Κόρινθο για την 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος Στον επίλογο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ απέναντι στην Κόρινθο ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι που κέρδισε ο Μπασμπανάς από τον Αχιλλέα Καρασαββίδη και στο 75’ ισοφάρισε το σκορ σε 1-1, καθώς οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί σκοράροντας επίσης από τα 11 μέτρα με τον Περικλή Παπαπαναγή. Στο 78ο λεπτό της αναμέτρησης ο Γιώργος Σκαρτάδος αντικαταστάθηκε και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους της ομάδας.

Η επιστροφή του στον «ναό»

Ο Γιώργος Σκαρτάδος φόρεσε τα ασπρόμαυρα 23 χρόνια μετά, το 2015. Εμφανίστηκε με τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος σε ένα φιλικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Εθνική Ελλάδος που κατέκτησε το 2004. Αγώνας για φιλανθρωπικό σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, το Make a Wish έκανε πραγματικότητα την επιθυμία του μικρού Χρυσοβαλάντητου, να δει τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι κόντρα στην νικήτρια ομάδα του Euro 2004, την Εθνική Ελλάδας. 

Οι 12.000 θεατές που βρέθηκαν στην Τούμπα στήριξαν οικονομικά με την αγορά εισιτηρίου το Παιδογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Η σύνθεση του ΠΑΟΚ σε εκείνο το παιχνίδι: Ιτάνζ, Σνάουτσνερ, Ρατς, Χασιώτης, Κόστα, Γκαρσία, Νομπόα, Αλεξανδρίδης, Μακ, Σκαρτάδος, Κουλούρης.

To ρεκόρ που το άγγιξε μόνο ο Σαλπιγγίδης

Ο Γιώργος Σκαρτάδος αγωνίστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα σε 265 αγώνες Πρωταθλήματος και για δέκα αγωνιστικές περιόδους. Μέχρι σήμερα κατέχει ένα σπουδαίο ρεκόρ αφού έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας στις έξι από τις δέκα σεζόν που αγωνίστηκε. 

Συγκεκριμένα, την περίοδο 1984-85 πέτυχε 11 γκολ όπως και την επόμενη. Το 1986-87 πέτυχε 8 γκολ ενώ οι δυο παραγωγικές του σεζόν ήταν το 1989-90 με 14 γκολ και την επόμενη σκόραρε 12 γκολ. 

Την τελευταία του σεζόν στον ΠΑΟΚ πέτυχε 9 γκολ στο Πρωτάθλημα, και ένα ακόμη στην Ευρώπη. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που άγγιξε αυτό το ρεκόρ αλλά δεν κατάφερε έστω να το ισοφαρίσει είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που για πέντε σεζόν με την ασπρόμαυρη φανέλα ήταν ο πρώτος της σκόρερ. 

Ο Σαλπιγγίδης πάντως κατάφερε να προσπεράσει τον Γιώργο Σκαρτάδο τη σεζόν 2013-14 σε έναν άλλο στατιστικό τομέα. Μέχρι εκείνη τη σεζόν ο Σκαρτάδος ήταν ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ με 83 γκολ. 

Ο Σαλπιγγίδης τον προσπέρασε και τον έριξε στη 4η θέση. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη είναι ο Σταύρος Σαράφης και ακολουθεί ο Γιώργος Κούδας.

Η επίδοση με Ολυμπιακό

Ο Γιώργος Σκαρτάδος είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στις εντός έδρας αναμετρήσεις απέναντι στον Ολυμπιακό. Εχει πετύχει έξι γκολ βάζοντας την υπογραφή του μάλιστα στους αγώνες όπου ο Δικέφαλος θριάμβευσε απέναντι στους ερυθρόλευκους. 

Στα δυο παιχνίδια όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε με 4-0 ο Σκαρτάδος σκόραρε από ένα γκολ, ενώ σε άλλους δυο αγώνες όπου ο Δικέφαλος επικράτησε με 4-1 ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής πέτυχε από δυο γκολ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.